Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Planul national de numerotatie pentru telefonia fixa va fi revizuit

Autoritatea de Reglementare in domeniul comunicatiilor a lansat spre dezbatere publica o serie de modificari in ceea ce priveste apelarea abonatilor in sistemul de telefonie fixa. Proiectul privind Planul national de numerotatie propune ca, incepind cu luna februarie 2008, abonatii furnizorilor de servicii de telefonie fixa sa poata fi apelati doar prin formarea numarului national format din 10 cifre, adica prefixul national, plus indicativ de arie geografica, plus numar local, pentru toate apelurile inter si intrajudetene. De exemplu, in contextul acestei propuneri, pentru ca un cititor sa ia legatura telefonic cu redactia va fi obligat sa formeze 0239611053, fata de 611053 cum formeaza in prezent.
Abonatii furnizorilor alternativi pot fi apelati, in prezent, doar daca se formeaza numarul national de 10 cifre, in timp ce, in cazul unui apel local, abonatii "Romtelecom" sint apelati in retea doar prin formarea numarului local de 6 cifre in tara, respectiv de 7 cifre in Bucuresti.
Proiectul de decizie propune, de asemenea, diferentierea numerelor scurte - formate din 3 sau 4 cifre - si care sint folosite, printre altele, pentru servicii de interes national (anumite servicii de urgenta, protectia consumatorului, telefonul cetateanului, ora exacta etc.) si servicii de interes local (taxi, alo, domnule primar etc.). Noul format al acestor numere presupune adaugarea inaintea numarului actual a cifrei 1 (in cazul primei categorii de servicii) si a indicativului de arie geografica (in cazul celei de-a doua categorii). De exemplu, in cazul unui apel catre serviciul "ora exacta" se va forma 1958 fata de 958 in prezent in reteaua "Romtelecom". Numarul unic pentru apeluri de urgenta - 112 - isi va pastra acelasi format. Numerele utilizate de furnizorii de servicii de telefonie mobila isi vor pastra aceeasi forma.
Tranzitia la noul mod de formare a numerelor de telefon ar urma sa se faca in doua etape. Astfel, in perioada 2 februarie - 1 iunie 2008 vor putea fi apelate numerele atit in formatul actual, cit si in noul format, iar abonatii vor fi informati cu privire la modificarea modului de formare a numerelor. In perioada 2 iunie - 1 septembrie 2008, la fiecare apel catre un numar in format local, abonatii vor fi informati, prin intermediul unui mesaj vocal, cu privire la noul format al numarului, dar apelul nu va mai fi rutat catre destinatie.
Documentele pot fi consultate pe pagina de Internet a ANRCTI, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatiile pina la data de 8 martie 2007.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii