Programul "Sapard" a fost creat pentru a sprijini eforturile de aderare la Uniunea Europeana a tarilor candidate din Europa Centrala si de Est, si pentru a pregati participarea acestora la Politica Agricola Comunitara. Asistenta financiara oferita prin "Sapard" inceteaza, insa, la data integrarii in Uniunea Europeana. Dar aceasta nu inseamna ca dupa 1 ianuarie 2007, fermierii romani vor fi abandonati. Pentru a ridica nivelul de trai si productivitatea In mediul rural romanesc, anual, cel putin in primii ani de dupa aderare, Uniunea Europeana va aloca sume consistente tarii noastre. Proiectia bugetara pentru sprijinul european destinat agriculturii Romaniei, In primii 7 ani de dupa aderare, este de circa 7,1 miliarde euro, bani ce vor fi cheltuiti In conformitate cu Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), aferent perioadei 2007-2013. Banii europeni vor veni pe 4 axe de dezvoltare, iar sumele aferente primului an, 2007, In ceea ce priveste dezvoltarea rurala, se ridica la aproximativ 698 milioane euro. Tot In 2007 vor intra In functiune 17 masuri de dezvoltare rurala, unele similare celor din Programul "Sapard", iar altele noi.
15 septembrie - termen pentru definitivarea procedurilor de accesare a fondurilor
Gheorghe Voicu, directorul Oficiului Judetean de Plati pentru
Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) Braila, institutie care la nivelul judetului nostru se va ocupa cu aplicarea planului national si gestionarea fondurilor comunitare destinate dezvoltarii rurale considera ca, cel putin pentru primii 2 ani, 2007 si 2008, banii sint mai mult decit suficienti. Probabil peste vreo 3 ani, cind fermierii si autoritatile rurale vor da de gustul proiectelor, asa cum s-a intimplat si la "Sapard", banii alocati nu vor mai ajunge. Nici o problema insa, vor aparea oportunitati noi, asigura Voicu. "Axele 1, 3 si 4 vor fi gestionate direct de noi, iar axa 2 o vom gestiona in colaborare cu Agentia de Plati si Interventii in Agricultura. In prezent, lucram la definitivarea procedurilor de accesare a fondurilor, avem termen 15 septembrie. Din punctul meu de vedere nu vor fi prea multe modificari, se va lucra pe aceleasi principii ca si la “Sapard”, ba chiar vom incerca sa mai simplificam procedurile, mai ales in relatia cu producatorii. In plus, incercam sa obtinem mai multa libertate decizionala, in sensul de a ni se permite sa luam mai multe decizii la nivel de oficiu. In nici un caz nu va fi mai greu ca la “Sapard”", a garantat Gheorghe Voicu.
Fermele de subzistenta vor primi, timp de trei ani, un sprijin de
1.500 euro/an
Conform datelor oferite de OJPDRP Braila, cele 4 axe se vor concentra pe modernizarea fermelor, protectia mediului, dezvoltarea mediului rural si Intarirea coeziunii comunitatilor rurale.
Pe axa 1 de dezvoltare, care se va concentra pe creare si
modernizare de ferme, procesarea produselor agricole, sprijinirea
grupurilor de producatori, infrastructura rurala si consiliere pentru
fermieri, vor fi alocate aproximativ 50% din sumele totale ale
perioadei 2007-2013. Cu acesti bani se estimeaza ca se vor realiza
circa 2.300 de proiecte de infrastructura rurala (sisteme de irigatii,
drumuri catre ferme, alimentari cu apa etc.), 16.000 de ferme
agricole si formarea unui numar de aproximativ 750 de grupuri de
producatori. Tot In aceasta categorie intra si masura ajutorarii
fermelor de subzistenta. Acestea vor primi cite 1.500 de euro pe
an, timp de trei ani, cu conditia ca o parte din productia lor sa fie
destinata pietei. Se estimeaza ca circa 85.000 de fermieri vor fi
eligibili pentru acest tip de sprijin.
Axa 2 de dezvoltare, cu circa 25% din bugetul anilor 2007-2013,
are drept obiect masurile legate de protejarea mediului. Aici vor fi
finantate proiecte legate de agricultura ecologica, de sprijinirea
fermelor din zonele cu handicapuri naturale (zonele montane), dar
si proiecte de Impaduriri de terenuri agricole si terenuri degradate.
Proiectiile se refera la circa 800.000 ha de pasuni si culturi agricole
din zonele montane, si la circa 70.000 ha din celelalte zone care
vor fi Impadurite cu o finantare medie de 5.000 euro pe hectar.
Vor fi renovate circa 1.200 de sate, cu o valoare medie a
proiectului de 900.000 euro
Axa 3 de dezvoltare (cu aproximativ 22,5% din buget) se refera la
dezvoltare rurala, prin crearea de microIntreprinderi In mediul rural
(circa 30.000 conform estimarilor pe primii 7 ani dupa aderare),
promovarea activitatilor non-agricole la tara (precum agroturism sau
mestesuguri - 17.000 de beneficiari cu o medie de 60.000 euro/
proiect). Tot in cadrul acestei axe vor fi renovate circa 1.200 de
sate, cu o valoare medie a proiectului de 900.000 euro. Banii vor fi
dati pentru renovare de scoli, biserici, centre de comuna sau pentru
protejarea patrimoniului cultural al mediului rural romanesc.
Axa 4 de dezvoltare este reprezentata de Programul "Leader", care
are alocat circa 2,5% din buget. Axa 4 va fi operationala dupa 2007
si se va adresa Intaririi coeziunii comunitatilor rurale, prin investitii In
special In resursa umana din satele romanesti.
Nici o candidatura "Leader" de la Braila
Directorul OJPDRP este insa nemultumit de faptul ca in judetul Braila Programul "Leader" nu a "convins" nici o institutie, nici un agent economic sau ONG. "Noi am avut mai multe intiniri, cu primarii, cu reprezentantii ONG-urilor, cu diversi patroni de societati comerciale. Probabil nu am insistat suficient, nu am facut suficienta publicitate, nu stiu ce sa spun, cert este ca de la Braila nu a fost depusa nici o candidatura pentru Programul “Leader”. Bine, nu e tirziu, important este sa identificam proiecte si se rezolva dupa, dar trebuie avut in vedere faptul ca un asemenea proiect trebuie sa reuneasca 2 - 3 comune, 5- 6 societati comerciale, citeva ONG-uri si persoane fizice, ceea ce, sincer, este greu deocamdata in Romania" a explicat Voicu.
Programul "Leader" este la a treia perioada de implementare In Uniunea Europeana, fiind lansat In anul 1996. In urmatoarea programare financiara, aferenta 2007 - 2013, Programul "Leader" va fi accesibil si in Romania. Accesarea finantarii In cadrul acestui program se va putea face, insa, numai de catre Grupurile de Actiune Locala (GAL), care reprezinta un parteneriat public - privat la nivelul comunitatilor rurale, alcatuit din administratia publica locala, sectorul privat si ONG. Acestea vor deservi teritorii rurale compacte din punct de vedere economic, social sau cultural, cu o populatie cuprinsa Intre 10.000 si 100.000 locuitori. Obtinerea finantarii se face pe baza strategiilor de dezvoltare locala.