APDRP va avea ca principal obiectiv implementarea tehnica si financiara a Fondului European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) si a Fondului European pentru Pescuit (FEP), iar APIA va raspunde de partea de subventii si plati directe, dar si de realizarea Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS).
Patru directii prioritare
PNDR ar fi trebuit sa fie gata la 1 ianuarie, insa, fermierii mai au de asteptat. Pentru ca, desi ar fi trebuit aprobat de Comisia Europeana inca de anul trecut, planul este si in prezent in stadiul de elaborare la Ministerul Agriculturii. In mare, strategiile sint definitivate, dar ce lipseste cu desavirsire sint normle de aplicare, adica exact ce e mai important. Intizierea va crea probleme agricultorilor, insa, apreciaza specialistii experienta "Sapard", tenacitatea si teama ca le vor fi inchise afacerile, ii va mobiliza si pina la sfirsitul anului banii alocati de UE vor fi cheltuiti. Totusi, in urma definitivarii Planului National Strategic 2007 - 2013, s-au conturat patru directii prioritare pentru finantare prin FEADR.
Concret, prin cele 4 directii, se va urmari restructurarea si dezvoltarea productiei agricole si silvice, dar si a industriilor prelucratoare aferente. Toate acestea vor tine cont de imbunatatirea competentelor profesionale, de un management durabil si de respectarea exigentelor de mediu. O alta componenta asupra careia Uniunea Europeana pune accent este cea de biodiversitate si conservare a naturii. Nu vor fi uitate nici investitiile in dezvoltarea infrastructurii si a serviciilor rurale, o mai mare importanta fiind acordata multifunctionalitatii economice a zonelor rurale, dar si conservarii si punerii in valoare a patrimoniului cultural si arhitectural. O a patra directie se va ocupa de implementarea unor strategii locale de dezvoltare pentru imbunatatirea guvernarii administrative la nivel rural.
Fonduri pentru Dezvoltare Rurala
Fondurile pentru Dezvoltare Rurala reprezinta banii europeni care vor fi dati Romaniei pentru investitii in agricultura si dezvoltare rurala. "Conform negocierilor dintre Romania si Uniunea Europeana, tara noastra va beneficia de circa 7,5 miliarde euro pentru perioada 2007 - 2013, ceea ce inseamna 1,07 miliarde de euro pe an. La acesti bani se adauga contributiile statului roman, in functie de tipurile de investitii care vor fi realizate. Fondurile pentru Dezvoltare Rurala sint asemanatoare cu fondurile “Sapard”, dar au ceva in plus: sint de circa 6 ori mai mari; se adreseaza mult mai multor beneficiari, inclusiv micilor fermieri si intreprinzatori; vor putea fi obtinute mai simplu. Fondurile pentru Dezvoltare Rurala se adreseaza deopotriva micilor fermieri, asociatiilor de fermieri, tinerilor, intreprinderilor mici si mijlocii din sectorul agricol si silvic, dar si din servicii si mica industrie, unitatilor de procesare, proprietarilor de paduri, agricultorilor din zona de munte, consiliilor locale. Aceste fonduri se impart pe 4 mari directii. Fiecare directie (axa) are mai multe masuri", a explicat Gheorghe Voicu, directorul Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) Braila.
Axa1 - cresterea competitivitatii sectorului agricol si forestier
Axa 1 va atrage in cei 7 ani de implementare 3,25 miliarde euro, adica 45% din totalul fondurilor de dezvoltare rurala. Acesti bani pot fi folositi pentru: sprijinirea fermelor de semi-subzistenta (circa 85.000 de ferme mici vor primi 1.500 euro/an, timp de 3 ani, daca isi fac un plan de modernizare); modernizarea exploatatiilor agricole (16.000 de exploatatii agricole vor primi in jur de 70.000 euro/proiect); infiintarea de ferme de catre fermieri sub 40 de ani (pina la 40.000 euro/ferma, conform proiectului depus); sprijinirea infiintarii grupurilor de producatori agricoli (750 de grupuri de producatori vor primi circa 250.000 euro/proiect); formare profesionala si informare (140.000 de fermieri vor fi instruiti).
Axa 2 - gospodarirea terenurilor agricole si silvice
Axa 2 va atrage si ea o suma importanta, 1,8 miliarde euro, respectiv 25% din total. Din acesti bani pot fi finantate: sprijiul pe suprafata pentru zonele defavorizate, in principal zona de munte unde circa 370.000 de fermieri vor primi suplimentar intre 25 si 250 euro/hectar/an; sprijinul pentru pajisti si finete (circa 95 euro/hectar/an); sprijinul pentru prima impadurire a terenului agricol (36.000 ha vor beneficia de fonduri de 5.000 euro/hectar).
Axa 3 - imbunatatirea calitatii vietii in mediul rural
Circa 30% din fondurile alocate de UE, respectiv 2,12 miliarde euro vor fi directionate catre axa 3. Pe acest segment pot face obiectul sprijinului european proiectele privind: diversificarea activitatilor neagricole - mestesuguri, artizanat, produse traditionale, turism rural (se apreciaza ca in jur de 19.000 de beneficiari vor primi 10.000 euro/ proiect); investitii in mici intreprinderi la tara - frizerii, croitorii, ateliere depanare radio - tv, spalatorii auto, alte activitati de prestari servicii, reparatii de utilaje agricole etc. (3.800 de mici intreprinderi vor fi finantate cu 20.000 euro/proiect); renovarea satelor (circa 1.200 de consilii locale vor primi cite 1 milion de euro pentru drumuri comunale, canalizare, restaurarea constructiilor cu valoare istorica si culturala etc.).
Axa4 - Programul "Leader"
Axa 4, numita Programul "Leader", are drept obiectiv infiintarea
Grupurilor de Actiune Locala (GAL) care vor sprijini proiectele de
dezvoltare a satelor. Suma alocata este de 180 milioane de euro, respectiv 2,5 % din suma totala.
Pentru pescuit va exista un fond special de 263 milioane euro
pentru perioada 2007 - 2013, destinat infiintarii fermelor de
acvacultura, modernizarii barcilor si navelor de pescuit si finantarii
asociatiilor de pescari.
"Obiectiv" va provoaca la un dialog deschis
Ziarul "Obiectiv" si-a propus ca pe parcursul mai multor editii sa va prezinte subiecte legate de conditiile pe care orice fermier, indiferent de marimea exploatatiei, forma ei juridica, sau specificul activitatii, trebuie sa le respecte.
Totodata, va provocam la un dialog deschis, asteptam din
partea dumneavoastra intrebari sau comentarii, propuneri de
subiecte, puncte de vedere, sugestii in legatura cu temele ce ar
trebui sa le abordam sub acest generic, dar si exemple
concrete, realizari sau cerinte aberante, probleme intimpinate
etc. Ne puteti contacta telefonic la numerele 611053 si 611054,
in scris pe adresa redactiei Str. 1 Decembrie 1918, nr. 85, bl 3A, et 1, mentionind pe plic tema: "Spre o agricultura europeana, pas
cu pas", sau pe internet la adresa www.obiectivbr.ro, la
sectiunea "comentarii" pe care o gasiti la finalul fiecarui articol.
Puteti aborda subiecte atit din zona de productie, vegetala si
zootehnica, dar si din sectorul procesarii produselor agricole,
zootehnice sau vegetale.