Conform acestui plan, oferta Academiei Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" Sibiu cuprinde 220 de locuri pentru baieti si 27 pentru fete. Pe sectii, locurile sint repartizate astfel: Managementul organizatiei - 140 locuri pentru baieti si 12 pentru fete; Managementul economico-financiar - 45 pentru baieti si 10 pentru fete; Administratie publica - 35 pentru baieti si 5 la fete.
Academia Fortelor Aeriene "Henri Coanda" scoate la concurs 142 de locuri, specializarea Managementul organizatiei. Locurile sint repartizate: 120 pentru baieti si 22 pentru fete.
62 de locuri va scoate la concurs si Academia Navala "Mircea cel Batrin". La Facultatea de Marina Militara, sectia Navigatie sint in joc 40 locuri pentru baieti si 2 pentru fete, iar la Electrotehnica Navala, doar 20 locuri, numai pentru baieti.
Doar 10 locuri la medicina militara
Oferta bogata ca specializari are Academia Tehnica Militara. Ca numar de locuri insa, e vorba doar de 49. La Facultatea de sisteme integrate de armament - Sectia echipamente si instalatii de aviatie sint 13 locuri, din care 11 pentru baieti si 2 pentru fete; Sectia munitii, rachete, explozivi si pulberi - 9 locuri pentru baieti ; Sectia topogeodezie si automatizarea asigurarii topogeodezice - 10 locuri pentru baieti si 4 pentru fete. La Facultatea de Sisteme Electronice si Informatice Militare, Sectia transmisiuni sint luate in calcul 3 locuri, doar pentru baieti, Sectia echipamente si sisteme electronice militare, 2 locuri, tot baieti, iar Sectia calculatoare si sisteme informatice pentru aparare si securitate nationala, 8 locuri, din care 6 pentru baieti si 2 pentru fete.
In sfirsit, Institutul Medico Militar, la specializarea medicina generala scoate la concurs 10 locuri, pentru baieti. In total, in cadrul institutiilor de invatamint superior militar vor fi disponibile in anul scolar viitor 510 locuri, din care 451 pentru baieti si 59 pentru fete.
La colegiile militare doar 100 locuri
Colegiile militare au rezervat pentru anul scolar 2007 - 2008, 100 de locuri, din care 80 pentru baieti si 20 pentru fete. Ele vor fi repartizate pe cele trei unitati de invatamint: "Dimitrie Cantemir" Breaza,"Mihai Viteazu" Alba Iulia si "Stefan cel Mare" Cimpulung Moldovenesc.
"Criteriile sint aceleasi ca si in anii anteriori, cu mentiunea ca virsta la admitere este de maxim 16 ani. Pina anul trecut a fost 17 ani. Si in acest caz testul psihologic si proba sportiva se dau la Centrul Zonal de Selectie si Orientare Breaza. Apoi, in luna mai, urmeaza un test la care fiecare candidat trebuie sa obtina minim 7. Conteaza nota obtinuta la acest test, media din clasele V - VIII si media la testarea nationala. Media finala se introduce intr-o baza de date si cu ajutorul calculatorului se face repartizarea prin alunecare, urmindu-se procedura din liceele civile", a precizat lt. col. Valerica Buzatu, seful Biroului de Informare - Recrutare Braila.
Promovabilitate buna in rindul tinerilor braileni
Conducerea CMZ Braila s-a aratat extrem de incintata de calitatile si pregatirea tinerilor care au candidat la toate aceste institutii de invatamint militar. Conform bilantului pe 2006, in rindul tinerilor braileni, procentul de promovabilitate este de 35. Concret, au fost depuse 529 de dosare, din care au fost recrutati 316. Peste selectia de la Breaza au trecut 158, din care admisi 53. Aceste rezultate ne situeaza mult peste celelalte judete din subordinea CMZ Braila (Buzau, Calarasi si Ialomita), iar ca Centru pe locul 5 - 6 pe tara.