Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a băgat în ceaţă o firmă din Oneşti | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
A nimerit orbu' Brăila, dar moldovenii chiar nu înţeleg unde începe şi unde se termină centrul oraşului

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a băgat în ceaţă o firmă din Oneşti

• Primăria Brăila a încheiat un contract în valoare de circa un miliard de lei vechi cu o firmă din Oneşti pentru întocmirea acestui document, fără de care nu pot fi accesate finanţări europene ale unor proiecte de infrastructură • felul cum abordează problema angajaţii firmei din Oneşti este, totuşi, cel puţin ciudat

 

„Pe aici se intră, iar încolo se iese!”. „Nu, domnule, în partea cealaltă e intrarea şi pe aici se iese!”.

Cam aşa dialogau, marţi după-amiază, doi bărbaţi înarmaţi cu câte o mapă pe care era schiţată harta străzilor brăilene. Se aflau pe bulevardul Cuza, la intersecţia cu strada Bastionului, adică foarte aproape de Calea Călăraşilor. Cum discuţia lor în contradictoriu se purta pe un ton din ce în ce mai aprins, iar un acord părea imposibil de atins, unul dintre ei a oprit un trecător, în speranţa că aşa va reuşi să tranşeze problema.

„Nu vă supăraţi, ăsta e centrul oraşului, nu?”, a întrebat el, marcând cu arătătorul arcul de cerc delimitat de bulevardul Cuza şi de Dunăre. „Da!”, i-a răspuns trecătorul. „Păi dacă ăsta e centrul, înseamnă că maşinile care vin de aici şi se duc încolo (a arătat de la intersecţia Cuza cu Calea Călăraşilor, înspre Str. Şcolilor) intră în oraş, nu? Că omul ăsta, colegul meu, zice că din partea cealaltă, dinspre magazinul Dunărea, e intrarea, iar pe aici (intersecţia Cuza cu Călăraşi n.n.) e ieşirea...”.

Brăileanul întrebat i-a răspuns bărbatului cu chestionarul în mână că nu înţelege logica întrebării, fiindcă din orice direcţie circuli pe bulevardul Cuza te îndrepţi spre ieşirea din oraş, în funcţie de destinaţie. Dacă vrei să ajungi la Galaţi, ieşirea e dinspre Călăraşi spre magazinul Dunărea, iar dacă vrei să ajungi la Bucureşti, ieşirea e dinspre magazinul Dunărea spre Călăraşi. 

Omul cu chestionarul nu părea foarte lămurit de această explicaţie, arătându-se în continuare convins că maşinile care intră în oraş vin dinspre intersecţia Cuza cu Călăraşilor, iar ieşirea din oraş, pentru cine circulă pe bulevardul Cuza, e pe sensul dinspre magazinul Dunărea spre Calea Călăraşilor.

Scena de mai sus e reală, iar dialogul a fost descris cu acurateţe aproximativă. Cert este că cei doi bărbaţi cu chestionare sunt reprezentanţi ai firmei „FIP Consulting” din Oneşti, care în prezent lucrează la întocmirea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă a municipiului Brăila. Firma în cauză a câştigat o licitaţie organizată recent de Primăria Brăila, pentru un contract în valoare de 106.879,20 lei. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe 21 septembrie, iar documentul trebuie definitivat în 60 de zile calendaristice, deci termenul de finalizare expiră pe 21 noiembrie.

Reprezentanţi ai Primăriei Brăila ne-au explicat că Planul de Mobilitate Urbană Durabilă este un document absolut necesar, în vederea depunerii de proiecte pe Axa 4 Dezvoltare Urbană din Programul Operaţional Regional 2014 – 2020. Mai exact, pentru a putea fi obţinute finanţări europene în proiecte ce ţin de infrastructura oraşului, trebuie întocmit acest Plan de Mobilitate Urbană care, în principiu, ar trebui să ofere o vedere de ansamblu a situaţiei din municipiu, pentru a se şti unde mai trebuie montate semafoare, unde e nevoie de sensuri unice, unde trebuie sensuri giratorii sau piste de biciclete etc.

În termeni administrativi, scopul Planului de Mobilitate Urbană Durabilă este „de a contribui la reducerea poluării atmosferice şi fonice, a emisiilor de gaze cu efect de seră şi a consumului de energie; creşterea calităţii şi atractivităţii mediului urban; îmbunătăţirea siguranţei şi securităţii urbane; asigurarea diferitelor opţiuni de transport tuturor cetăţenilor, astfel încât să permită accesul la destinaţii şi servicii esenţiale”.

Rămâne de văzut cum va arăta la final acest Plan de Mobilitate Urbană Durabilă întocmit de reprezentanţii firmei „FIP Consulting” Oneşti.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro