Mergi la conţinutul principal

Plan urbanistic ideal, dar greu de implementat

Sala de conferinte a Teatrului "Maria Filotti" a gazduit, ieri, dezbaterea publica a Planului Urbanistic Zonal - Centrul Istoric al Municipiului Braila, la care au participat arhitecti, consilieri locali, reprezentanti ai unor firme de constructii si ziaristi. Moderatorul intilnirii a fost directorul Muzeului de Istorie, Ionel Cindea, iar sinteza planului intocmit de "INCD Urban Proiect" Bucuresti a fost facuta de arhitectul Aurora Jalea. Documentul propune o serie de solutii care, odata implementate, ar face din Braila un oras cu adevarat civilizat, care ar putea sa asigure locuitorilor sai un mediu de viata reconfortant.
Arhitectii propun, printre altele, refacerea celor trei parcuri din centru: Gradina Publica, Gradina Poligon si Gradina Mica; repararea fintinilor din aceste parcuri; tratarea arborilor propusi spre a fi ocrotiti, cum sint platanii de pe Str. Ana Aslan si Str. Panait Istrati; plantarea strazii Mihai Eminescu (fosta Regala), cu salcimi altoiti, cu coroana rotunda (Robinia pseudoacacia var. Bessoniana). O atentie deosebita este acordata cladirilor de patrimoniu. "Exista cladiri valoroase din punct de vedere istoric si ambiental, care sint parasite si se afla intr-un stadiu avansat de uzura. Unele incercari de reabilitare a unor cladiri sint improprii: desfiintarea cosurilor de fum, modificarea caracteristicilor parterelor, modificarea formei si materialelor invelitorilor, fara a pastra spiritul si expresivitatea cladirilor originale", au constatat autorii studiului. Acestia propun readucerea imobilelor vechi la o forma cit mai apropiata de cea originala, iar in ceea ce priveste noile cladiri construite in zona protejata solicita respectarea unor principii stricte, astfel incit sa nu fie afectata imaginea centrului vechi. Autorii planului propun si solutii de fluidizare a traficului rutier si pietonal, prin instituirea sensului unic pe mai multe strazi. De asemenea, se cere mai multa strictete in ceea ce priveste activitatile economice in centrul istoric. "In interiorul zonei protejate exista activitati economice incompatibile cu caracterul zonei, cum ar fi productia de materiale de constructii care implica transport greu, ocupa domeniul public atit cu utilajele cit si cu activitatea de productie", se arata in studiu. In locul acestor activitati, autorii propun dezvoltarea unor activitati atractive pe durata intregii zile, atit pentru locuitori cit si pentru turisti: promenade, sport, agrement, comert, servicii etc.
Din cauza lipsei de fonduri cu care se confrunta municipiul la ora actuala, principiile care se regasesc in acest plan urbanistic zonal par greu, chiar imposibil de pus in practica, lucru remarcat de participantii la discutiile de ieri. Primarul Aurel Simionescu a atras atentia, insa, ca acest plan va trebui sa devina un instrument de lucru de care sa tina seama pe viitor toti factorii de decizie din municipiu. Documentul poate fi consultat in intregime pe site-ul Primariei Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu