• acţiunea s-a făcut în urma unei sentinţe judecătoreşti, după ce proprietarul spaţiului a fost acţionat în instanţă de vecina de la etajul I, iar Primăria şi-a retras autorizaţia de construcţie • proprietarul consideră că e un abuz şi că demolarea planşeului de beton ar putea afecta tot blocul, deoarece acesta avea legătură cu structura de rezistenţă a clădirii
Premieră la Brăila: planşeul din beton pe care fusese amenajată extensia unui balcon de la parterul unui bloc a fost demolată, ieri, de o echipă de lucru a Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL) din cadrul Primăriei. Potrivit directorului SUPAGL, Dumitru Munteanu, este prima dată când se face o astfel de demolare a unei proprietăţi private de la parterul unui bloc. “Până acum am intervenit doar pentru demolarea unor chioşcuri, nu am mai avut o astfel de intervenţie la un parter de bloc. Practic, respectăm o decizie emisă de Primarul Municipiului, în baza unei sentinţe judecătoreşti. Inclusiv Prefectura ne-a solicitat să executăm această lucrare. Din câte am înţeles, totul a pornit de la un proces între proprietarul de la parter şi vecinul de la etajul I. A avut câştig de cauză vecinul, care a făcut sesizări atât către Primărie cât şi către Prefectură pentru punerea în executare a sentinţei judecătoreşti. Noi am primit dispoziţie să facem această intervenţie, iar acum o punem în practică”, ne-a explicat directorul Munteanu.
Blocul în cauză este situat la intersecţia Căii Galaţi cu bulevardul Dorobanţilor, iar la parter a funcţionat timp de mai mulţi ani un fast-food, care ulterior a fost desfiinţat, locul lui fiind luat de un magazin de fitinguri şi robineţi. Proprietarul apartamentului susţine că, pentru amenajarea respectivului spaţiu comercial, a făcut o extensie a balconului deja existent, în baza unei autorizaţii de construcţie primite de la Primărie. “Am avut autorizaţie, cu acte în regulă, am deschis fast-food-ul care a funcţionat câţiva ani, până când vecina de la etajul I a început să facă tot felul de reclamaţii, că e gălăgie, că îi miroase şi altele de genul acesta. Am făcut antifonări, am izolat, dar degeaba. În urma reclamaţiilor, am avut un proces de câţiva ani cu Primăria, care şi-a retras autorizaţia. Până la urmă, a trebuit să închidem fast-food-ul, după ce făcusem o investiţie de 150.000 de euro în utilaje. Am deschis un magazin de fitinguri şi robineţi, dar vecina a început iar cu reclamaţiile, că o deranja zgomotul făcut de femeile care intrau în interior încălţate cu pantofi cu toc. Am închis şi magazinul. Am marfă de vreo 2 miliarde lei vechi, pe care o ţin într-un depozit din port. Până la urmă, am demolat extinderea de balcon, că cică nu putea vecina să-şi izoleze peretele exterior. Acum vine SUPAGL-ul, adică Primăria, să desfiinţeze planşeul de beton pe care l-am turnat când am extins spaţiul şi care este în legătură cu structura de rezistenţă a blocului. Cum să faci o astfel de demolare, fără un proiect autorizat de un expert?! Noi am solicitat la SUPAGL, în urmă cu câteva săptămâni, să lase acest planşeu pe poziţie, dar n-am primit niciun răspuns. În schimb, ne-am pomenit cu o înştiinţare că în data de 14 octombrie, la ora 9.00, vine echipa să facă demolarea...”, ne-a spus proprietarul spaţiului de la parterul blocului. Acesta spune că ia în calcul să îşi extindă din nou balconul, în contextul în care legea s-a schimbat şi nu mai este obligatoriu acordul vecinilor direct afectaţi de lucrare, fiind suficient un acord primit de la asociaţia de proprietari.