Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Piturca la al treilea conflict cu vedete ale nationalei

Selectionerul Victor Piturca a avut, simbata, o disputa cu atacantul Adrian Mutu, in timpul meciului Romania - Irlanda de Nord, din cadrul turneului din SUA, si se afla in fata celui de-al treilea conflict cu vedete ale nationalei.
In partida disputata la Chicago, selectionerul i-a reprosat lui Mutu, trimis pe teren in minutul 46, ca tine prea mult mingea, iar fotbalistul formatiei Juventus i-a raspuns pe un ton nervos. Dupa meci, Piturca l-a scos din lot pe Mutu pentru ultima partida a turneului, cea cu reprezentativa Columbiei.
Acesta este cel de-al treilea conflict intre Piturca si vedete ale nationalei, dupa cele avute cu Gheorghe Hagi si Gheorghe Popescu, in 1999, si cu stelistul Mirel Radoi, anul trecut.
In primul mandat la nationala, din perioada 1998-1999, Piturca a reusit calificarea la turneul final al Campionatul European din anul 2000, dar a fost demis de Comitetul Executiv al Federatiei Romane de Fotbal din cauza atmosferei tensionate create in cadrul echipei nationale.
Scandalul a izbucnit in octombrie 1999, dupa ce nationala Romaniei obtinuse calificarea la Euro 2000. Intr-un interviu acordat unui cotidian central, Victor Piturca a spus ca daca ar exista un conflict intre el si jucatori, una din parti ar trebui sa paraseasca echipa nationala, precizind ca jucatorii vor trebui sa faca acest pas si nu el. In acel interviu, Victor Piturca a mai declarat ca a fost deranjat de gestul jucatorului Dan Petrescu, care, inaintea meciului amical cu formatia Norvegiei, scor 0-0, disputat pe 19 august 1998, la Oslo, i-a cerut impresarului Ioan Becali sa intervina pe linga selectionerul aflat la primul sau meci la nationala pentru a-l pune capitan al echipei. Antrenorul nationalei i-a mai acuzat pe unii jucatori ca, la meciul cu Portugalia, au invocat probleme de sanatate cind au vazut atmosfera din tribune.
In replica, Gheorghe Hagi si Gheorghe Popescu au afirmat ca intre ei si Piturca exista o "raceala" si ca au fost jigniti de declaratiile selectionerului. Hagi si Popescu si-au exprimat nemultumirile fata de comportamentul si aprecierile antrenorului Victor Piturca in legatura cu unii fotbalisti din cadrul primei reprezentative, cei doi jucatori afirmind ca nu se mai poate lucra in cadrul nationalei Romaniei, din cauza tensiunilor provocate de declaratiile lui Piturca.
Dupa acest schimb de "amabilitati", Hagi, capitanul de atunci al echipei nationale, a remis un comunicat de presa in care preciza ca incordarea existenta in relatiile dintre antrenor si jucatori a fost provocata de comportamentul lui Piturca si de faptul ca acesta a facut polemica cu o parte a presei, situatie pe care jucatorii nu au dorit-o si nici nu au provocat-o. "Doresc sa precizez ca incordarea existenta in relatiile antrenor-jucatori, sesizata si de presa, este urmarea comportamentului domnului Piturca, cit si a faptului ca dinsul a facut polemica cu o parte a presei, situatie pe care jucatorii nu au dorit-o si nici nu au provocat-o. Ca purtator al banderolei de capitan, am simtit nevoia de a spune tuturor iubitorilor de fotbal din Romania adevarul despre aceasta situatie pe care toti jucatorii o regreta, dar care din pacate a fost creata chiar de catre antrenorul nostru", sustinea Hagi in comunicatul pe care l-a trimis presei.
Intrunit pe 4 noiembrie 1999, pentru a analiza situatia, Comitetul Executiv al Federatiei Romane de Fotbal a decis sa-l demita pe antrenorul Victor Piturca pentru a detensiona atmosfera din cadrul echipei nationale inaintea turneului final din Belgia si Olanda. Membrii Comitetului Executiv au luat aceasta decizie prin vot secret, doisprezece dintre ei fiind in favoarea demiterii selectionerului, iar patru impotriva. Unul dintre cei patru a fost presedintele LPF, Dumitru Dragomir, eternul sustinator al lui Piturca.
In decembrie 2004, Piturca a fost reinstalat in functia de selectioner. Inaintea meciului din iunie 2005, disputat in deplasare, cu Olanda, in preliminariile CM 2006, Radoi a parasit cantonamentul echipei nationale, invocind o accidentare si spunind ca a plecat cu permisiunea selectionerului. Piturca a negat acest lucru si a afirmat ca Radoi minte cu nerusinare. La 24 iunie 2005, Comisia de Disciplina l-a suspendat patru etape pe Mirel Radoi pentru indisciplina si lipsa de respect fata de echipa nationala, iar selectionerul a decis sa nu-l mai convoace la echipa nationala pina nu isi cere scuze public.
Dupa mai bine de opt luni, jucatorul stelist a decis sa-si puna cenusa in cap si i-a cerut scuze selectionerului, iar acesta l-a convocat pentru turneul din Cipru, de la sfirsitul lunii februarie. In ultima periada relatiile dintre Piturca si Radoi par a se fi imbunatatit, mai mult tehnicianul desemnindu-l, in premiera, pe jucatorul stelist capitan de echipa la meciul cu Irlanda de Nord.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii