Mergi la conţinutul principal

Pina luni, afara din teatru!

Teatrul "Maria Filotti" a fost, vineri, la doi pasi de a fi evacuat in plina strada, cu tot cu bagaje, recuzita si tot ce se mai afla in Corpul B al cladirii, adica in fosta farmacie "Berechet". Asta deoarece, iritat la culme de modul in care a decurs intrevederea de joi cu membrii CLM si cu conducerea Primariei, proprietarul cladirii, Bogdan Ionescu Berechet, a decis sa nu mai negocieze nimic si sa isi evacueze chiriasul, respectiv Teatrul. Asa ca, pe nepregatite, directorul institutiei, Veronica Dobrin, s-a trezit dintr-o data cu doua notificari din partea proprietarului, in una din ele specificindu-se clar ca are timp pina luni, la ora 15.00, sa evacueze aceasta cladire: "Au venit portareii cu doua notificari. In una se precizeaza ca am timp pina luni la ora 15.00 sa evacuez teatrul, in alta ca o sa fiu personal trasa la raspundere, adica o sa platesc eu pentru tot ce crede Berechet ca i se datoreaza". Dobrin a mai adaugat ca Ionescu Berechet este de acord sa inchirieze teatrul, dar pentru suma de 100 de euro /mp/luna, nu pentru 6 lei vechi, asa cum cere legea. "S-a aratat foarte intrigat. Ca de ce adica nu am avea bani sa platim cit cere, atita timp cit la parterul teatrului se afla un magazin si un centru de telefonie mobila, care platesc chirie municipalitatii".

Timp de trei ani, Teatrul nu poate fi evacuat

Cele doua magazine nu apar in discutie pentru prima data. Joi, in timpul sedintei CLM la care a solicitat sa participe, Bogdan Berechet a mentionat ca este interesat sa preia el contractele de inchiriere ale celor doua unitati, care functioneaza la parterul corpului A al Teatrului. In acest fel, a zis Berechet, ar fi mai deschis catre negocieri cu Primaria.
Dincolo de negocieri insa, directorul Teatrului a precizat ca Berechet a refuzat sa incaseze chiria pe anul trecut, a carei plata s-a efectuat, ieri, de catre Primarie. Intrebat ce anume se intimpla in cazul in care proprietarul refuza sa primeasca banii de la Primarie si daca exista sanse ca teatrul sa fie evacuat din corpul B, viceprimarul Lucian Tilea ne-a explicat: "Teatrul nu va fi evacuat. Timp de trei ani proprietarul are obligatia sa tina chiriasul pe care l-a gasit acolo in momentul in care i s-a retrocedat cladirea. Asa ca nu are ce face. Trebuie sa ne suporte. Mai mult, legea stabileste clar ce chirie sa platim si el poate sa ceara ce vrea. De dat, noi ii vom da cit zice legea. Iar daca vrea sa refuze banii, nu are decit sa o faca. Poate sa ii doneze daca nu ii trebuie. Noi am efectuat plata, e problema lui ce face cu banii. Teatrul nu va fi evacuat in perioada urmatoare. Cind va fi domnul Berechet proprietar deplin, atunci sa faca cu cladirea ce o vrea".

Interese dubioase legate de corpul B al Teatrului

In vreme ce directorul teatrului se razboieste cu portareii, viceprimarul Daniela Vasioiu acuza ilegalitati si interese dubioase in cazul corpului B al Teatrului "Maria Filotti". Vicele democrat a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca nu i se pare deloc curat modul in care au decurs negocierile cu proprietarul cladirii si nici reactiile primarului si ale consilierului liberal Vasile Varga in legatura cu aceasta "afacere".
"Joi, am fost surprinsa ca a venit in cadrul CLM Bogdan Ionescu Berechet, proprietarul cladirii. Am vazut ce iritat a fost primarul cind l-a vazut in sala, nici nu vroia sa il lase sa vorbeasca pe om. Stiam ca se mandatase executivul, respectiv domnul Tilea sa negocieze cu proprietarul si ca Varga s-a impotrivit. Am zis ca e ceva in neregula. Am constatat, joi, ca, de fapt, negocierile au esuat. Primarul a zis ca Berechet e neserios, ca cere prea mult... De fapt am aflat ca proprietarul a transmis pe data de 8 iunie un fax la Primarie prin care spune ca nu e de acord cu suma oferita de Primarie, ca oferta facuta de el e rezonabila si ca este de acord cu prima propunere, cea de 600.000 de euro. Cum s-a ajuns sa nu se mai inteleaga si sa nu mai cumpere cladirea, nu stiu".
Vasioiu a mai adaugat ca a aflat ca desi Berechet a cistigat cladirea anul trecut, punerea in posesie nu a fost facuta nici pina acum. Totodata, acesteia i s-a parut suspecta graba cu care primarul a dispus, joi, plata chiriei pe anul trecut si modul in care Vasile Varga ii "dispunea" directorului Dobrin ce sa faca: "Punerea in posesie a proprietarului a fost tergiversata o groaza de timp. Graba prin care joi s-a dispus plata chiriei si vehementa prin care Varga i s-a adresat lui Dobrin mi s-a parut deplasata. Un consilier nu poate dispune unui director. CLM face acest lucru. Graba cu care primarul a dispus verbal salariatului din Primarie sa faca calculul si sa se efectueze plata e suspect. Asta ar trebui sa se faca cu transparenta maxima".

In urma retrocedarilor, unii ajung sa detina strazi intregi

Totodata, Vasioiu a mai adaugat ca e momentul ca brailenii sa stie ca datorita unor retrocedari, vinzari si revinzari de imobile retrocedate, s-a ajuns ca unele persoane sa detina strazi intregi: "Prin testament, numai Dumitru Ionescu, bunicul lui Bogdan Ionescu Berechet, a lasat o groaza de cladiri municipiului. Si nu e singurul. Am primit atit si ne batem joc. In ultimul timp Braila a fost vinduta unor grupuri, unor persoane. Strazi intregi apartin unuia sau altuia. Totul din astfel de retrocedari. Se retrocedeaza unor batrini care vind unor persoane, aceleasi de fiecare data, care vind altora, aceleasi de fiecare data. Si politia spune ca nefiind incriminata de lege o asemenea practica nu se poate face nimic".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu