Mergi la conţinutul principal

Piinea va fi inscriptionata

Printr-o ordonanta de Guvern recent aprobata de Executiv, la vinzarea piinii si a produselor de panificatie se vor afisa date privind denumirea furnizorului, a produsului si a pretului pe bucata si pe kilogram. Masurile stabilite de acest act normativ privesc domeniile de activitate de productie agricola, depozitare, procesare si comertul cu cereale si produse procesate din cereale si sint obligatorii pentru toti jucatorii din piata cerealelor, avind ca scop imbunatatirea organizarii si functionarii in acest sistem, pe intreaga filiera. In maximum o luna urmeaza a fi emise normele metodologice de aplicare a acestui act normativ, ocazie cu care se va stabili modul de marcare a acestor produse, precum si metoda de inscriptionare a piinii. De altfel metoda de inscriptionare va fi aleasa in urma consultarii asociatiilor din panificatie. Cu privire la aceste reglementari, conducerea grupului de firme "Galmopan", cel mai mare producator de piine din zona Galati - Braila - Vrancea, ne-a explicat ca este binevenita instituirea unor masuri de reglementare a filierei cerealelor si produselor procesate din cereale, in conditiile in care circa 70% din piata reprezinta segmentul subteran, asa numita piata la negru. "Chiar in cursul zilei de ieri (joi 23 februarie - n.r.) a fost abordata tema aplicarii prevederilor acestui act normativ in cadrul sedintei Comitetului Director al asociatiei patronale "Rompan" din care facem si noi parte. Desi este binevenita aceasta ordonanta ramine neclar daca este vorba despre marcarea fiscala a produselor de panificatie si in special a piinii, sau doar o marcare cu caracter informativ referitor la furnizor, denumirea produsului, pretul de vinzare cu amanuntul etc. Pentru ca daca nu discutam despre o marcare fiscala este o masura inutila. Ramine de vazut daca marcarea se va face prin timbru fiscal aplicat pe produs sau pe ambalaj pentru ca ar ridica o serie de probleme din punct de vedere al investitiei necesare aplicarii unor astfel de prevederi, dar si din punct de vedere al sigurantei alimentare. Oricum, speram ca efectul aplicarii acestei ordonante va fi reducerea evaziunii fiscale, lucru pe care il dorim toti producatorii puternici din piata care au de suferit din cauza fenomenului negativ - evaziune fiscala", a explicat conducerea grupului "Galmopan".
Important de mentionat este faptul ca potrivit ordonantei in discutie, verificarea si controlul activitatii pe filiera cerealelor se va realiza de catre persoane imputernicite din partea Ministerului Agriculturii, Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Finantelor Publice, precum si din partea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.
Nerespectarea noilor prevederi de catre fabricantii de piine si comercianti se va sanctiona cu amenzi cuprinse Intre 40 si 100 milioane de lei vechi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro