Mergi la conţinutul principal

Piinea, mai scumpa din cauza costurilor cu energia

La nivel national, asociatiile patronale ale morarilor si brutarilor au confirmat deja ipoteza potrivit careia, in citeva luni, pretul piinii va suferi o serie de modificari in sensul majorarii. Motivatia o constituie, pe de o parte, costurile de productie ridicate induse de majorarea tarifelor la utilitati sau a pretului materiei prime, iar, pe de alta parte, obligativitatea de a efectua importante investitii pentru a putea respecta normele igienico-sanitare impuse de comunitatea europeana prin prisma apropiatei aderari. Cu privire la aceste previziuni conducerea grupului de firme "Galmopan", cel mai mare
producator de piine din zona Galati - Braila - Vrancea, ne-a explicat
ca este posibila o scumpire a pretului piinii insa informatii concrete vor fi prezentate abia spre finele acestei luni. "De la inceputul acestui an au avut loc o serie de majorari de tarife atit la gaz metan, cit si la energie electrica. In aceste conditii, se efectueaza o analiza pentru a sti exact in ce mod ar putea afecta toate aceste fenomene pretul final al piinii si ce masuri se impun", a explicat conducerea grupului "Galmopan", subliniind ca, pentru aceasta luna, nu se pune problema unei scumpiri a piinii si ca o eventuala decizie in acest sens va fi luata, cel mai probabil, luna viitoare cind vor veni, de altfel, primele facturi cu tarife majorate.
Important de mentionat este ca, in acest an, brutarii romani vor invata sa aplice in fabricarea piinii normele igienico-sanitare existente in Uniunea Europeana. De altfel, "Rompan", asociatie patronala din care face parte si grupul de firme "Galmopan", a elaborat un ghid cu norme care vizeaza modificari in procesul de fabricare a piinii, dar si comportamentul igienico-sanitar al morarilor si brutarilor. "In fluxurile tehnologice, faina nu se va mai intilni cu piinea, astfel incit aceasta sa nu fie infestata cu germenii existenti in materia prima. Pentru aceasta, fabricantii vor fi nevoiti sa investeasca cel putin 10.000 de euro, daca fabrica e mica, si aproape 100.000 de euro daca fabrica este mare", a declarat in presa centrala Aurel Popescu, presedintele "Rompan".
Important de subliniat este ca "Rompan" colaboreaza cu Ministerul Agriculturii pentru a introduce timbrarea la fabricarea piinii. Intentia vizeaza eliminarea evaziunii fiscale, care a fost estimata la aproape 8.600 miliarde de lei. "Timbrul va fi lipit pe piine inainte de coacere. Acesta va fi confectionat dintr-o substanta speciala care va rezista la coacere si va ramine pe piine", a mai spus presedintele "Rompan" adaugind ca acest produs va fi si mai scump in functie de costuri, dar si de regiuni.
De altfel, punctul de vedere al presedintelui "Rompan" este sustinut si de catre conducerea grupului de firme "Galmopan" care este de parere ca in sectorul panificatiei evaziunea este mai mare decit pe filiera alcoolului: "Este nevoie imediata de o inasprire a normelor privind acordarea licentelor de fabricatie si intensificarea controalelor in micile brutarii. Consideram ca evaziunea fiscala in acest sector este mult mai mare decit s-a estimat, mai mare chiar decit pe filiera alcoolului si aproape la fel de mare ca pe filierea carburantilor. Marii producatori, toti sint prejudiciati de micii producatori care nu platesc taxe, impozite, angajeaza muncitori la negru si dau salarii foarte mici. Marii producatori sint in permanenta verificati pe cind la micile brutarii autoritatile ajung mai greu".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro