Mergi la conţinutul principal

Piese rare, din Neolitic, expuse de Muzeul Brăilei în capitală

* expoziția cu tema "Omul - o secundă în Istoria Terrei" reunește artefacte aparținând Muzeului Brăilei "Carol I" și Muzeului Național de Geologie din București  * manifestarea va fi deschisă publicului până la jumătatea lunii aprilie

 

Artefacte din Neolitic, vechi de mii de ani, descoperite la Brăila și roci vechi de 3 miliarde de ani, reunite într-o inedită expoziție, la București. Marți, 15 februarie, a avut loc vernisajul expoziției interdisciplinare (geologie, arheologie) "Omul - o secundă în Istoria Terrei", deschisă în perioada 15 februarie - 15 aprilie 2022, la Muzeul Național de Geologie din București (Șoseaua Kiseleff nr. 2).

Potrivit unui comunicat al instituției de cultură brăilene, expoziția reunește artefacte aparținând Muzeului Brăilei "Carol I", precum și exponate aparținând Muzeului Național de Geologie, "care aduc în lumină, publicului, "secunda" desăvârșirii ființei umane, în contextul evoluției vieții pe Pământ". Ea a fost pusă la punct în baza protocolului de colaborare încheiat, anul trecut, de conf. univ. dr. Costin Croitoru, manager interimar al Muzeului Brăilei "Carol I" și dr. Delia-Georgeta Dumitraș, șeful Departamentului Instalații de Interes Național I.G.R. București - Muzeul Național de Geologie.

"Apariția omului este reprezentată de artefactele arheologice neolitice, manifestări culturale (artistice, religioase) semn clar al individualizării speciei umane de restul lumii animale. Piesele, în majoritatea lor, reprezintă omul sau animalul și fac trecerea evolutivă către omul modern. Ultima secțiune a expoziției ilustrează prin reprezentări plastice evoluția omului de la stadiul de hominid (Australopitecus sp.) până la Homo sapiens sapiens (omul modern)", precizează organizatorii evenimentului.

În cadrul ineditei expoziții, sunt prezentate, în premieră, cele mai vechi roci din România și din lume - cea mai veche rocă bioconstruită (BIF - Bended Iron Formation, rocă de tip sedimentar ce alcătuiește zăcăminte de fier importante la nivel mondial, care au fost acumulate prin activitate bacteriană în urmă cu 3,2 - 0,6 miliarde de ani). Vitrinele destinate evoluției vieții pe Pământ ilustrează, cu exemple fosile, diversele grupe de organisme apărute pe Pământ, de la bacterii la angiosperme, de la viermi la mamifere și apoi la om.

Mai multe detalii pe paginile media ale organizatorilor (http://www.geology.ro, www.muzeulbrailei.ro) sau pe pagina evenimentului: https://www.facebook.com/events/294364246122831.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro