Reprezentantii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) spun ca, deocamdata, nu exista o criza de salariati calificati in Braila, dar exista tari care ofera salarii mult mai atractive angajatilor din constructii, agricultura, servicii, I.T. si din domeniul medical. "Fiecare persoana este libera sa-si aleaga locul de munca. Si alte tari din Uniunea Europeana s-au confruntat cu migrarea fortei de munca pe diferite segmente ocupationale. Important este sa se poata asigura echilibrul intre cerere si oferta pe piata muncii, manifestindu-se deschidere si pentru muncitorii straini, asa cum s-a intimplat si se intimpla in statele “cu vechime”, membre ale U.E. Asa dupa cum se stie deja, segmentele ocupationale semnificative deschise in U.E. si pentru cetatenii romani sint cele din domeniul constructiilor, agriculturii, serviciilor, din domeniul medical, atit pentru asistenti, cit si pentru medici si I.T. Sigur, firmele trebuie sa aiba in vedere o politica de personal corecta, anticipativa, sa fie interesate sa scrie proiecte pentru a obtine finantari din Fondurile Europene pentru a-si califica sau perfectiona propriul personal conform cerintelor specifice, sa identifice pirghii pentru motivarea si fidelizarea personalului in cadrul firmei", ne-a declarat Simona Ely Chioibas, director executiv al AJOFM.
Firmele brailene nu au solicitat, deocamdata, sa lucreze cu salariati din alte tari
Referitor la varianta potrivit careia sa fie angajate persoane din alte tari, la nivelul judetului nostru nu au fost intreprinse demersuri oficiale in acest sens. "Trebuie insa, sa acceptam, ca mentalitate, acest lucru cu totii. Pe cale de consecinta, aceasta inseamna ca va trebui sa fim toleranti, adaptabili, obiectivi in aprecieri si atunci nu ar trebui sa ne confruntam cu situatii conflictuale intre salariatii romani si cei straini. Aceasta deoarece si tara noastra va trebui sa faca o selectie a fortei de munca din strainatate, in functie de nevoile proprii, impunindu-se restrictii de calificare si de tipuri de meserii pe domeniile in care nu se inregistreaza deficit de personal. Anual, Ministerul Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei aproba un contingent, un numar maxim de muncitori care pot lucra in Romania. Strainii care doresc sa munceasca in tara noastra trebuie sa obtina permise de munca", a mai precizat Simona Ely Chioibas. In cursul acestor zile ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a anuntat ca 12 000 de salariati din alte tari vor avea voie sa lucreze in Romania in acest an. Acesta considera ca numarul nu este foarte mare comparativ cu cei 4,5 milioane de salariati romani incadrati pe piata autohtona a muncii.
Criza de forta de munca din constructii este cronica
Spre deosebire de reprezentantii AJOFM care afirma ca nu exista o criza majora de salariati calificati, conducerea firmelor de constructii spune ca deficitul de forta de munca este cronic. "Este un fenomen real cu care se confrunta firmele de constructii. E vorba de un deficit de forta de munca in meserii specifice precum: zidar, zugrav, fierar-betonist, dulgher, instalator. S-a ajuns la aceasta situatie din cauza migratiei fortei de munca in Uniunea Europeana unde salariile sunt mai mari. In ultimii doi ani, fenomenul a devenit cronic", ne-a declarat Ionel Avram, director economic al societatii Concivia S.A. Acesta spune ca un salariat poate cistiga maxim 300 de euro in domeniul constructiilor, in Braila. "E o decizie buna de a se stabili salariu minim la nivel national. Firmele pot ridica stacheta in ceea ce priveste salariile si poate, pe undeva , fenomenul se va mai diminua. Pe ramuri, la nivelul uniunilor sindicale si patronale se negociaza acele contracte colective de munca, inclusiv in constructii, unde, un punct distinct il constituie negocierea salariului minim in domeniu. Fata de criza de forta de munca pot sa va spun ca nu am stat cu miinile in sin. Am luat masuri si am echilibrat cit de cit balanta in sensul ca am reusit sa atragem forta de munca prin Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca si am preluat o clasa de zidari scolarizati de aceasta institutie. Salariatii au urmat cursuri de scurta durata dar, ulterior, dupa angajare, prin alaturarea acestor ucenici unor muncitori cu experienta ei au posibilitatea sa-si desavirseasca formarea profesionala pentru meseria respectiva. Tinem legatura cu Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca si atragem forta de munca. De asemenea, am reusit sa selectam salariati calificati din mediul rural. Avem fronturi de lucru in mediul rural, unii dintre ei fac naveta. Avem lucrari si in alte judete cum ar fi Tulcea, Vrancea, Buzau si le ducem la capat cu salariati din acele zone. Mai avem diverse alte strategii. Astfel, intentionam sa discutam cu institutiile de invatamint de profil, din oras, detalii referitoare la plata unor burse pentru ca, dupa aceea, pe baze contractuale, cursantii sa lucreze la noi", a mai spus acesta.
Reprezentantii firmei nu au facut nici un demers pina acum pentru a aduce salariati din alte tari, ei sperind sa se descurce pe plan local. "Ne-am pus si aceasta problema, dar nu am facut nici un demers. Initial ne-am gindit la forta de munca din Republica Moldova, dar se pare ca nici acolo nu prea mai sint resurse. Prin urmare, nu ne putem reorienta decit spre partea asiatica, dar sa speram ca ne vom putea descurca pe plan local", a spus Ionel Avram. Fata de fenomenul de migratie a fortei de munca spre tarile europene, directorul economic al Concivia a precizat ca, in viitor, va aparea situatia in care romanii vor prefera sa lucreze acasa, linga familie, cu 650 de euro decit in alta tara, cu mai multi bani. Deocamdata, insa, la Braila, salariul minim al unei persoane care lucreaza in constructii este putin mai mare decit cel minim pe economie, iar cel maxim poate ajunge la 300 de euro.