Întrebat despre decizia unor ţări membre UE de a restricţiona accesul muncitorilor români pe piaţa muncii, ministrul de externe, Teodor Baconschi, a explicat că perioada de tranziţie, conform Tratatului de aderare, se încheie oricum în 2014. "Între timp, accesul pe piaţa muncii a statelor membre este fie complet liberalizat, fie parţial restrâns. Acum, pornind de la situaţia internă a fiecărui stat, putem înţelege, chiar dacă nu aprobăm, decizia de a restrânge poate şi mai mult această arie de profesiuni unde mâna de lucru din alte state membre este admisă", a arătat ministrul de externe.
În contextul în care Spania a invocat pentru prima oară clauza de salvgardare din Tratatul de aderare a României la UE privitoare la piaţa muncii şi a reintrodus restricţii pentru români, ministrul Teodor Baconschi a ţinut să spună că apreciază transparenţa autorităţilor spaniole. "Ne-au anunţat, nu au luat decizia pe ascuns, brusc", a spus şeful diplomaţiei, care a reamintit că decizia Madridului este o măsură temporară, care nu-i afectează pe muncitorii români deja prezenţi în Spania.
Comisia Europeană a aprobat ieri cererea Spaniei de a restricţiona piaţa forţei de muncă pentru lucrătorii români
Şeful diplomaţiei a promis că guvernele român şi spaniol "vor conlucra pentru a minimiza impactul acestei decizii" şi a menţionat că se va deschide un call center pentru muncitorii români din Spania, care vor fi astfel informaţi corect asupra a ce se poate şi ce nu.
"Dacă situaţia economică a Spaniei se va ameliora, dacă rata şomajului, situată foarte sus - la 20%, se va diminua, există voinţă politică de ambele părţi pentru a reintroduce un regim mai flexibil", a asigurat ministrul de externe. "Dar ţinem ca implementarea acestei hotărâri să respecte întocmai toate procedurile europene", a adăugat Teodor Baconschi.
Comisia Europeană a aprobat joi cererea Spaniei de a restricţiona piaţa forţei de muncă pentru lucrătorii români până la 31 decembrie 2012, ca urmare a unor perturbări grave pe piaţa forţei de muncă.