• reabilitarea a vizat doar porţiunea gestionată de Administraţia Pieţelor şi Târgurilor • a fost schimbat pavimentul, s-a montat un acoperiş nou, s-a amenajat un nou sector pentru brânzeturi şi s-au achiziţionat tarabe şi vitrine frigorifice noi • activitatea comercială ar putea fi reluată, la capacitatea normală, de săptămâna viitoare, anunţă conducerea APT • şi în alte pieţe din municipiu se află în derulare proiecte importante
Peste câteva zile, o investiţie de circa 500.000 lei (5 miliarde de lei vechi n.n.) va începe să îşi arate roadele la Piaţa Concordia. Cel puţin aşa promite conducerea Administraţiei Pieţelor şi Târgurilor (APT), care anunţă că, de săptămâna viitoare, porţiunea din Piaţa Concordia în suprafaţă de circa 3.000 metri pătraţi care încă se mai află în proprietatea municipalităţii va deveni pe deplin funcţională. În ultima perioadă, obiectivul respectiv a trecut printr-o serie de transformări: i s-a montat o copertină din folie de plastic şi o instalaţie de iluminat performantă, astfel încât comercianţii să fie protejaţi de intemperii, şi să îşi poată desfăşura activitatea până la ore târzii, inclusiv în timpul iernii. De asemenea, a fost schimbat pavimentul pe toată suprafaţa administrată de APT, au fost achiziţionate tarabe noi şi, nu în ultimul rând, a fost amenajat un spaţiu nou, destinat exclusiv pentru sectorul de brânzeturi. Acesta este dotat cu vestiare şi baie pentru comercianţi, având prevăzut şi un spaţiu special pentru depozitarea mărfii. S-a montat şi o un aparat de aer condiţionat, iar vitrinele frigorifice în care vor fi expuse mărfurile sunt noi.
“În câteva zile, sperăm chiar săptămâna viitoare, activitatea pe porţiunea noastră de piaţă se va putea desfăşura normal. Se va deschide sectorul de brânzeturi dar şi zona de tarabe, iar investiţiile făcute vor avea cu siguranţă un impact pozitiv asupra calităţii activităţilor comerciale desfăşurate aici”, ne-a declarat Meluţa Drăguţ, directorul APT Brăila.
După cum se ştie, în urmă cu câţiva ani, o bună parte din suprafaţa Pieţei Concordia, circa 1.000 mp, a intrat în posesia afaceristului brăilean Cornel Cloşcă. Spaţiul respectiv, pe care încă se mai află tarabe ale comercianţilor de fructe şi legume, a fost ocolit de investiţiile făcute de APT, din cauza regimului de proprietate.
Investiţia făcută de APT pe porţiunea de piaţă care încă îi mai aparţine se ridică la circa 500.000 lei, după cum ne-a informat directorul Meluţa Drăguţ. APT a încheiat contract cu trei firme, toate din Brăila, pentru implementarea investiţiei. Astfel, am fost informaţi că de montarea noului paviment s-a ocupat firma “Olcocons” SRL, copertina a fost montată de “Plotter Design”, iar amenajarea sectorului de brânzeturi a fost făcută de “Alboro” SRL.
Proiecte derulate în alte pieţe din municipiu
Şi alte pieţe din municipiu trec în prezent prin operaţiuni de reabilitare sau igienizare. În Piaţa Halelor se desfăşoară operaţiunea anuală de curăţenie generală în Hala Mare. Aceasta a început pe 15 iulie şi urmează să se finalizeze pe 3 august. Directorul Drăguţ spune că, spre deosebire de operaţiunile similare desfăşurate în anii trecuţi, de data aceasta lucrările sunt mai complexe, făcându-se o nouă compartimentare a halei şi o reaşezare a fluxului comercial. Zilele trecute, muncitorii angrenaţi în această lucrare evacuau molozul rezultat în urma demolărilor făcute în interiorul halei, semn că schimbările făcute vor fi, într-adevăr, semnificative. Totuşi, nu se poate vorbi despre o reabilitare din temelii a acestei clădiri vechi cu o arhitectură deosebită. Directorul APT spune, însă, că se are în vedere un proiect de reabilitare complexă a Halei Mari, care ar putea fi pus în practică într-un an sau doi. Până atunci, în Piaţa Mare se va proceda la refacerea de la zero a sectorului de producători, de pe latura dinspre strada Griviţei, dar şi a sectorului de fructe, dinspre strada Roşiori. Aceste proiecte au finanţarea asigurată şi deja au fost ridicate pe SEAP, urmând să se facă licitaţia pentru contractarea constructorilor.
O altă piaţă care va beneficia de investiţii în această perioadă este Microhala, unde se va face o închidere a sectorului cu tarabe, astfel încât comercianţii şi clienţii să fie feriţi de intemperii pe perioada iernii.
Un alt proiect major pe care APT susţine că îl va implementa în viitorul apropiat este Piaţa de Gros pentru producătorii agricoli, din zona Oborului Brăilei. După amânări repetate, amenajarea acesteia ar putea începe chiar din toamna anului în curs, după cum ne-a informat directorul Meluţa Drăguţ. “Au fost nişte probleme cu proiectul iniţial, dar între timp toate detaliile au fost puse la punct”, a punctat şefa APT.