PET-uri pe bani | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Din 30 noiembrie, în toate magazinele din Brăila

PET-uri pe bani

• toate magazinele care comercializează produse cu ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, trebuie să implementeze un sistem de returnare până pe 30 noiembrie • la cumpărare, se plătește 50 de bani în plus pentru fiecare produs inclus în acest sistem, iar banii vor fi recuperați prin returnarea ambalajelor • pe raza municipiului Brăila, multe supermarket-uri au amplasat deja puncte de colectare în interiorul și exteriorul centrelor comerciale • amenzile pentru cei care nu se conformează pornesc de la 4.000 lei și pot ajunge până la 50.000 lei

 

Mai sunt câteva zile până când pentru toate băuturile ambalate în sticle, PET-uri sau doze metalice se va plăti o garanție în valoare de 50 de bani, care va putea fi recuperată prin returnarea acestor ambalaje. Astfel, toate magazinele care comercializează astfel de băuturi vor fi obligate să accepte returnarea acestor ambalaje și să achite contravaloarea garanției. Vor fi acceptate la returnare doar ambalajele inscripționate cu un logo specific, dar până anul viitor, în luna iunie, mai pot fi comercializate, în paralel și produse ale căror ambalaje nu sunt inscripționate cu logo-ul respectiv, care însă nu pot fi returnate. Din iunie 2024, însă, absolut toate ambalajele băuturilor de orice tip, alcoolice sau non-alcoolice, vor trebui inscripționate și introduse în sistemul de garanție-returnare.

„Odată cu licențierea operatorului care va administra sistemul de garanție-returnare, respectiv RetuRO, începe perioada de implementare a sistemului. Astfel, în 2024, ne propunem ca sistemul să fie funcțional, pe întreg teritoriul României, acesta reprezentând un instrument care ne va ajuta să contribuim la un mediu înconjurător mai curat”, precizează reprezentanții RetuRo.

După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.

Ambalajele pot fi returnate la orice punct de colectare din magazine atât manual, la vânzător, cât și automat la automatele de preluare a ambalajelor. La punctele de colectare vor fi acceptate doar ambalajele goale, neturtite, cu eticheta intactă. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 100 ml și 3 l inclusiv.

Toate magazinele care comercializează astfel de produse vor trebui să implementeze un sistem de returnare până pe 30 noiembrie. În cazul în care nu au semnat încă un contract cu administratorul SGR Returo, mai au timp tot până pe 30 noiembrie.

 

Necunoscutele implementării SGR la Brăila

Rămâne de văzut cum va funcționa, la Brăila, începând cu data de 30 noiembrie, Sistemul de Garanție-Returnare pe care toate magazinele, de la supermarket-uri până la alimentarele de cartier, vor trebui să-l implementeze. Reporterii noștri au încercat să afle de la marile centre comerciale - Carrefour, Kaufland, Lidl sau Penny XXL - care este stadiul pregătirii pentru implementarea SGR, însă peste tot ni s-a spus că astfel de informații nu pot fi date fără acceptul sediilor centrale de la București. Neoficial, de la Carrefour ni s-au transmis asigurări că până pe 30 noiembrie vor exista instalații pentru preluarea ambalajelor la toate punctele de lucru de pe raza municipiului Brăila. De altfel, din activitatea desfășurată pe teren, reporterii ”Obiectiv” au identificat puncte de colectare în interiorul și exteriorul marilor magazine de pe plan local. La magazinele mai mici, ambalajele vor putea fi preluate manual de către comercianți.

Nu se știe, însă, deocamdată, cum vor fi verificați agenții economici dacă implementează sau nu Sistemul de Garanție-Returnare. La nivel național, a fost înființat un Comitet de supraveghere pentru implementarea și monitorizarea funcționării ulterioare a sistemului de garanție-returnare din care fac parte, conform unui Ordin publicat în Monitorul Oficial, la data de 11 august, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, un secretar de stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, doi directori din cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, un reprezentant al Asociației Retailerilor pentru Mediu, un reprezentant al Asociației Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate și un reprezentant al Asociației Berarii României pentru Mediu. La nivel local, însă, nimeni nu știe de existența unui astfel de organism special înființat pentru a urmări cum funcționează SGR. Teoretic, instituțiile cu atribuții de control, cum ar fi Garda de Mediu, ar trebui să fie sesizate de Comitetul de supraveghere în cazul în care se constată că există agenți economici care nu își fac treaba corespunzător. Cum, însă, la Brăila nu se cunoaște deocamdată existența unui astfel de comitet, Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu așteaptă dispoziții de la Garda Națională de Mediu pentru a efectua acțiuni de control pe tema implementării SGR. Cel mai probabil, astfel de dispoziții vor veni după data de 30 noiembrie. Amenzile ce pot fi aplicate de Garda de Mediu pentru deficiențe în domeniu SGR sunt destul de mari, încadrându-se între 4.000 și 50.000 lei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro