Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Peste 90 de miliarde de lei pentru construirea de biserici

Credinciosii ortodocsi din cadrul Eparhiei Dunarii de Jos sint, in prezent, printre cei mai darnici din tara, cu toate ca, cei mai multi dintre ei, traiesc la limita saraciei. Valoarea totala a lucrarilor executate in anul 2005 pe cele 300 de santiere de constructii la asezaminte sociale si biserici - in judetele Braila si Galati - a atins suma de 91.218.850.000 de lei, precizeaza surse oficiale bisericesti. Suma nu include sponsorizarile in materiale de constructii (tabla, cherestea, gresie, faianta etc.). In ce priveste sursele de finantare, acestea au fost reprezentate de bugetul de stat - Secretariatul de Stat pentru Culte (33,8 %), contributiile credinciosilor din parohii (27 %), bugetele locale (21 %), Administratia Patriarhala (9,1 %), Centrul Eparhial (7,5 %) si sponsori/ binefacatori (1,7 %).
In prezent, in Braila si Galati se afla in constructie 61 de biserici noi, 17 clopotnite, 29 de case parohiale si 45 de alte anexe bisericesti. Alte 70 de biserici mai vechi au fost reparate si consolidate. Totodata, exista santiere deschise la nu mai putin de 11 minastiri (inclusiv Minastirea "Sf. M. M. Pantelimon" Lacu Sarat si Minastirea Maxineni). Episcopia Dunarii de Jos s-a implicat, de asemenea, in construirea a nu mai putin de 33 de case pentru sinistratii din Torcesti si Cosmesti Vale, judetul Galati, actiunea fiind demarata de Televiziunea Romana si Patriarhie, sub genericul "Invinge apele!". Printre cele mai importante lucrari efectuate anul trecut la Braila, pot fi amintite cele de la Catedrala "Nasterea Domnului" din Bariera Calarasilor si de la Minastirea "Sf. M. M. Pantelimon" Lacu Sarat, unde s-a pus bazele unui asezamint social - filantropic. In anul 2005, au fost repictate 22 de biserici din cadrul Eparhiei Dunarii de Jos, alte 8 biserici beneficiind de restaurarea picturii interioare.
La ora actuala, in Braila si Galati sint 399 de parohii ortodoxe si 24 de filii, organizate in opt Protopopiate, la care se adauga 10 minastiri si 21 de capele infiintate in institutii bugetare. Numarul total al preotilor si diaconilor care slujesc in aceste biserici, minastiri si capele era, la sfirsitul lui 2005, de 410. Din pacate, multe parohii sint, inca, vacante, in special in mediul rural. La nivelul intregii Episcopii, exista citeva sute de posturi neocupate, inclusiv pentru personalul neclerical.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii