"Alco Plus" a notificat intentia privind concedierea a peste 90% dintre angajati
Chiar daca ITM a evitat sa faca nominalizari in ceea ce priveste firmele care vor sa faca disponibilizari, cel mai mare numar de salariati vizati pentru concedieri provin de la "Alco Plus" SA, societate care are ca obiect de activitate constructiile: unitatea a anuntat in cursul acestei luni ca vrea sa concedieze 411 persoane din cei 423 de angajati pe care ii are. Din acelasi domeniu, si tot in luna noiembrie, SC "Armax" SRL a anuntat ca vrea sa renunte la serviciile a 118 salariati din cei 148 de angajati ai firmei. Si SC "Valve International", tot din constructii, a notificat intentia de concediere a 81 dintre cei 88 pe care ii are, in timp ce SC "Arteferro" SA vrea sa concedieze 53 de persoane raportat la 250 de salariati citi inregistreaza. Ca numar mare de persoane concediate mai apare si SC "Prodomus" care, de curind, a scos la vinzare societatea ca intreg, context in care vrea sa disponibilizeze 70 dintre cei 73 de angajati.
Si societatile nationale au facut restructurari
De mentionat este ca in rindul unitatilor care vor sa faca disponibilizari se numara si citeva reprezentante in teritoriu ale unor societati nationale. Este vorba despre punctul de lucru al SC "Interbrands Marketing & Distribution" SA - Bucuresti, care a notificat intentia de concediere pentru 44 de angajati la nivel local, despre punctul de lucru al SC "Gama Prestimpex" SRL - Focsani care si-a inchis cu totul activitatea pe Braila (confectii textile) renuntind la toti cei 29 de salariati. In aceeasi situatie se afla si Societatea de Transfer de Fonduri si Decontari Transfond SRL Bucuresti - Sucursala Braila care a renuntat la toti cei 4 angajati. De asemenea, si Societatea Nationala a Padurilor Romsilva SA Bucuresti - Directia Silvica Braila a notificat in aceasta luna intentia de concediere a 3 dintre cei 174 de salariati.
"Odata depuse notificarile, Inspectoratul Teritorial de Munca efectueaza verificari la angajatorii implicati cu privire la respectarea prevederilor legislatiei in vigoare referitoare la concedierile colective. In cazul reprezentantilor in Braila ai unor societati nationale sau din alte orase prin intermediul punctelor de lucru sau a sucursalelor, a fost vorba despre concedieri colective la nivel national, iar la subunitatile care desfasoara activitate pe teritoriul judetului au fost efectuate concedieri individuale", a explicat inspectorul sef al ITM Braila, Dumitru Vaduva. De asemenea, sursa citata a punctat ca cel putin in cazul firmelor de constructii motivatia invocata de angajatori este restringerea activitatii ca urmare a caracterului sezonier pe care il are activitatea desfasurata. Cu toate acestea, apreciaza ca efectele crizei vor fi resimtite mai puternic cel mai probabil de anul viitor, domeniile cele mai vulnerabile fiind cel al constructiilor, al confectiilor textile, dar si cel metalurgic. De altfel, salariatii SC "Laminorul" au oprit de citeva zile lucrul si este posibil ca abia din ianuarie sa reia activitatea de productie.