Peste 200.000 de disparuti si pina la 100.000 de morti in Myanmar | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Peste 200.000 de disparuti si pina la 100.000 de morti in Myanmar

Numarul persoanelor date disparute in Myanmar dupa ciclonul Nargis este estimat la 220.000, a anuntat duminica agentia ONU pentru ajutor umanitar, avertizind ca exista riscul distrugerii mediului, al izbucnirii de violente si al declansarii unei migratii in masa, relateaza Reuters.
Agentia ONU a afirmat ca evaluarile realizate in 55 de municipalitati din delta Irrawaddy si in alte zone devastate indica faptul ca pina la 102.000 de persoane au murit in urma ciclonului Nargis, care a distrus numeroase locuinte in noaptea de 2 mai.
"Pe baza acestor evaluari, ONU apreciaza ca intre 1.215.885 si 1.919.485 de persoane au fost afectate de ciclon, numarul deceselor este cuprins intre 63.290 si 101.682, iar 220.000 de persoane sint date disparute", se arata in raportul Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare.
Televiziunea de stat din Myanmar a anuntat duminica seara ca 28.458 de persoane au murit, iar alte 33.416 sint date disparute dupa trecerea uraganului Nargis, care a devastat sudul tarii la sfirsitul saptaminii trecute.
Raportul ONU adauga ca este probabil ca furtuna "sa aiba ca rezultat probleme de mediu care pot prezenta un risc imediat pentru viata si sanatatea oamenilor". Natiunile Unite avertizeaza si ca Myanmarul, condus timp de 46 de ani de regimuri militare autoritare, ar putea fi afectat de violente si migrare masiva.
"Data fiind gravitatea situatiei, inclusiv lipsa de alimente si apa, unii parteneri si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu situatia de securitate si posibile comportamente violente in zonele cel mai grav afectate", adauga raportul ONU.
"Unele evaluari au sugerat ca oamenii incearca sa migreze dinspre zonele grav afectate catre cele mai putin afectate, in cautarea unor conditii care sa le satisfaca necesitatile de baza", precizeaza ONU.
Agentia ONU a adaugat ca reprezentantii organizatiilor umanitare au obtinut un numar mic de vize pentru Myanmar. Guvernul militar birman a anuntat ca accepta ajutoare din intreaga lume, dar ezita sa permita accesul in tara al expertilor occidentali, desi multi dintre acestia asteapta de mai multe zile la Bangkok.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro