Mergi la conţinutul principal

Peste 18.500 de elevi din Brăila vor beneficia de burse școlare

• peste 10.000 de elevi vor primi burse sociale, iar alți circa 7.000 de elevi burse de merit • pe 15 noiembrie se va face plata burselor pentru lunile septembrie și octombrie

 

S-a stabilit lista elevilor din Brăila care vor beneficia de burse în anul școlar 2023-2024! Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Brăila, peste 18.500 elevi din toate unitățile de învățământ din municipiu și județ vor primi burse, după cum urmează:

 

Bursă de excelență olimpică I – 4 beneficiari

Aceasta se acordă elevilor de gimnaziu și liceu care au obținut premiile I, II, III și mențiune la olimpiadele școlare internaționale în anul școlar precedent, iar în Brăila s-a obținut un loc I, un loc II, un loc III și o mențiune în astfel de competiții. Bursele de excelență olimpică au o valoare între 750 lei și 3.000 lei/lună.

 

Bursă de excelență olimpică II – 17 beneficiari

Este vorba despre elevi de gimnaziu și liceu care au luat locurile I, II și III la olimpiadele naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației. Valoarea bursei este de 700 lei/lună.

 

Bursă de merit – aproape 7.000 beneficiari

Acestea se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale. Acolo unde situația o impune, lista de beneficiari va fi extinsă pentru a cuprinde toți elevii cu media mai mare sau egală cu 9,50. De asemenea, bursele se acordă și elevilor din loturile restrânse de pregătire pentru olimpiadele internaționale; premianților (I, II sau III) la olimpiadele școlare județene; premianților (I) la concursurile școlare și extrașcolare naționale recunoscute și finanțate sau nefinanțate de Ministerul Educației; premianților (medalii de aur) la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale în sporturi olimpice. Valoare acestei burse este de 450 lei/lună.

 

Bursa socială – peste 10.000 beneficiari

Beneficiari sunt elevii de la toate ciclurile de învățământ care provin din familii cu un venit mediu net lunar/membru de familie, pe ultimele 12 luni, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie. De asemenea, bursele sociale, care au o valoare de 300 lei/lună, se acordă și elevilor cu unul sau ambii părinți decedați, respectiv a celor asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială;  elevilor din familii monoparentale; elevilor cu deficiențe/afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului; elevilor din familii care beneficiază de venit minim de incluziune.

 

Bursa tehnologică – 1.550 beneficiari

Este vorba despre elevii din învățământul profesional, inclusiv dual, cuantumul bursei fiind de 300 lei/lună.

La nivelul județului Brăila se acordă și șase burse pentru mame minore, în valoare de 700 lei/lună. Aceste burse au scopul de a sprijini adolescentele să vină în continuare la școală.

Bursele se acordă din bugetul Ministerului Educației, la data de 15 a fiecărei luni. Banii pentru primele două luni de școală ar uma să ajungă la elevi abia pe 15 noiembrie. În total, pentru lunile septembrie și octombrie, sumele estimate pentru plata burselor pentru elevii din județul Brăila este de 12 milioane lei.

Reamintim că bursa socială poate fi cumulată cu un alt tip de bursă, spre exemplu cea tehnologică. În schimb, bursa de excelență olimpică nu poate fi cumulată cu cea de merit.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro