Pesta porcină africană se extinde în Insula Mare a Brăilei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pesta porcină africană se extinde în Insula Mare a Brăilei

* alte două focare au fost depistate la începutul acestei săptămâni * în total, 55 de porci crescuți de doi cantonieri au fost eutanasiați și incinerați * primul focar din IMB a fost depistat în urmă cu aproape două săptămâni, după ce boala a apărut prima dată în județul Tulcea

 

Încă două focare de pestă porcină africană au fost depistate în Insula Mare a Brăilei, în anexele gospodărești a două cantoane. Este vorba despre animalele crescute de un cantonier al Sistemului de Gospodărire a Apelor și de cele ale unui alt contonier, de această dată angajat al Direcției Silvice Brăila. În total, la cele două cantoane se aflau 55 de porci, dintre care 36 la cantonul SGA, iar restul la cel al Direcției Silvice. Potrivit Direcției Sanitar Veterinare Brăila, cele două cantoane unde au fost confirmate noile  focare de pestă porcină sunt situate în zona de protecție instituită în urmă cu o săptămână, după apariția primului focar din Insula Mare a Brăilei. “În data de 10 iulie au fost confirmate două focare de Pestă Porcină Africană la două exploatații nonprofesionale situate într-o zonă relativ izolată (20 de km de cea mai apropiată localitate din județul Brăila și 5 km față de localitatea Carcaliu din județul Tulcea, între acestea fiind barieră naturală Dunărea, Brațul Măcin), în Insula Mare a Brăilei, lângă focarul confirmat anterior. În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență. Astfel, până la acest moment, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Brăila a luat  măsuri, fiind uciși preventiv porcii existenți în focare și s-a realizat ecarisarea cadavrelor”, ne-a informat DSV Brăila, prin intermediul unui comunicat de presă.

Medicii veterinari au recoltat probe pentru examene de laborator, impunând restricții de mișcare. De asemenea, s-a efectuat dezinfecția exploatației afectate, a spațiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor și a obiectelor potențial contaminate.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Brăila s-a reunit marți, 10 iulie, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea pestei porcine africane, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții. Ancheta epidemiologică este încă în desfășurare.

“Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, punctează DSV Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro