* membrii asociației se tem că virusul se va răspândi rapid în toată țara și va decima efectivele de porci, în timp ce statul despăgubește doar 50-60% din dauna totală * Brăila se numără printre cele patru județe unde pesta porcină a fost confirmată deja * după focarul depistat în urmă cu o săptămână, în Insula Mare, până ieri nu mai apăruse un caz nou
Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), afirmă că virsul pestei procine africane va continua să se raspândească, după ce deja a fost depistat în patru județe din România, respectiv Tulcea, Constanța, Brăila și, mai nou, Satu Mare. „Se va mai răspândi virusul, întrebarea este cu ce viteză și în ce direcție, adică pe ce palier: porci mistreți, gospodăriile populației sau ferme comerciale. În Tulcea, la Carniprod, sunt tăiați și incinerați 2.000 de porci pe oră. În cel mai negru scenariu există posibilitatea să rămânem fără porci. Statul despăgubește doar 50-60% din paguba totală“, a spus Ioan Ladoși, citat de Mediafax.
Reamintim că, pe raza județului nostru, pesta porcină africană a fost depistată într-o crescătorie improvizată situată în Insula Mare a Brăilei, în apropierea graniței cu județul Tulcea. În crescătoria respectivă se aflau 28 de porci, dintre care 15 au murit din cauza pestei, iar 13 au fost eutanasiați și incinerați de Direcția Sanitar Veterinară Brăila. La cele două treceri cu bacul care asigură legătura Insulei Mari cu restul județului, de la Brăila și Gropeni, au fost montate dispozitive de dezinfectare a roților mașinilor, iar echipe de veterinari urmăresc situația din teren pentru a depista din timp apariția unui nou focar. Deocamdată, până ieri nu mai apăruseră cazuri noi.