• liberalii din comuna Stăncuţa îl acuză pe primarul PSD-ist că ar fi ascuns apariţia bolii în câteva gospodării din localitate • primarul spune, însă, că nici nu poate fi vorba de aşa ceva şi că a raportat la Prefectură imediat cum au fost semnalate primele cazuri • în altă ordine de idei, primarul din Stăncuţa se minunează cum de pesta porcină a trecut din Insula Mare şi Insula Mică spre localităţile de pe terasă fără a afecta porcii crescuţi în semisălbăticie, pe malul Dunării, ci doar pe cei din gospodăriile populaţiei
Pesta porcină africană continuă să se extindă pe raza judeţului Brăila, afectând gospodăriile din mai multe localităţi. Pe lângă pierderile aduse crescătorilor de porci, temuta boală a început să provoace şi disensiuni politice. Astfel, consilierul judeţean PNL Vasile Cortez a făcut, vineri dimineaţă, o sesizare pe adresa cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei”, dorind să avertizeze că, deşi există aproape 100 de porci morţi în comuna Stăncuţa, primarul comunei, PSD-istul Nicu Turcu refuză să anunţe organele abilitate. Acesta a afirmat că a fost, la rândul său, sesizat de către unul dintre liberalii de la Stăncuţa.
“Sunt între 90 şi 100 de porci care au murit în Stăncuţa şi primarul nu vrea să anunţe cazul la Prefectură. Spune că «e un microb aşa între noi aici». Deci de la Berteştii de Jos s-a dus pesta porcină la Stăncuţa. S-au dus cetăţenii la el şi primarul nu vrea să anunţe”, a afirmat Cortez.
Contactat ulterior, primarul comunei Stăncuţa, Nicu Turcu, a afirmat că nici nu se pune problema să nu anunţe cazul. Din contră, acesta a afirmat că încă de joi seară a avut loc un comandament de urgenţă condus de prefectul judeţului George Paladi, începându-se verificări în satul Polizeşti, unde oamenii au anunţat că le mor porcii din gospodării. Totodată, s-a luat măsura restricţionării traficului în zonă.
“Noi avem suspiciune de boală la localitatea Polizeşti. Cei de la DSV s-au ocupat deja. Noi le-am dat mijloace de transport, buldoexcavator şi aşa mai departe. În satul Polizeşti avem pestă porcină africană. Am participat aseară (joi n.n.) la comandamentul local pentru combaterea bolilor de la Prefectură. A fost şi primarul din Berteşti pentru că şi acolo este pestă porcină. Astăzi sunt acţiuni de ucidere pe la Berteştii de Sus. Noi suntem în carantină, avem filtre, suntem în stare de alertă, cu toţii. Nu se pune problema să nu anunţăm. Avem medici aici. Polizeştiul este diagnosticat cu pestă porcină africană. Acum în Stanca dacă avem ceva îmbolnăviri, cetăţeanul anunţă la Primărie şi la medicul veterinar. Domnul prefect ne-a trasat sarcină fiecăruia. Dacă un cetăţean are un animal bolnav şi doreşte să i se preleveze probe, medicul se duce imediat, îi ia sânge şi acolo vede despre ce este vorba. La Stăncuţa, de asemenea, dacă sunt cazuri. În situaţia în care găsim un animal mort anunţăm imediat DSV-ul, Inspectoratul Sanitar Veterinar. Avem utilaje pregătite să facem groapa. Suntem în alertă toţi. Avem 3 filtre, unul la Stanca, unul la ieşire din Stăncuţa spre Cuza şi unul la ieşire din Stăncuţa spre Dunăre. Facem controale în fiecare zi, dar nu am găsit mistreţi morţi până acum, nu am găsit porci morţi pe malul Dunării. Doar la gospodăriile populaţiei apar îmbolnăvirile astea. Am comandat de la o societate din Brăila Virkon la 10 kg. Am dat şi la cetăţeni soluţie dezinfectantă să îşi facă şi ei filtre la intrare în curte. Oamenii toţi vin şi întreabă ce să facem. Dăm cu var în cocini, punem soluţie pe un preş la intrare şi ne ferim să intre în gospodărie alţi cetăţeni şi încercăm să supravieţuim. Dacă ne vine ordin de la Prefectură, de la DSV că trebuie să ucidem animalele şi în Stăncuţa şi în Stanca, ucidem, ce să facem! Asta este!”, a declarat Nicu Turcu.
Primarul a ţinut totuşi să sublinieze că i se pare cât se poate de curios faptul că încă nu s-a depistat sursa privind apariţia pestei porcine africane.
“Am 62 de ani şi nu văzut aşa ceva în comuna noastră! Nu am întâlnit astfel de situaţii. Pentru mine este tare curios şi nu înţeleg de ce nu găsim un porc mort pe malul Dunării, că doar Insula Mică a Brăilei e plină de animale. Nu am găsit nimic! Nu pot să îmi dau seama cum e posibil ca boala asta să apară aşa!”, a adăugat Turcu, debusolat de situaţie.
Iniţial, în urmă cu trei săptămâni, pesta porcină africană a apărut într-o crescătorie din Insula Mare a Brăilei, însă în ultima vreme s-a extins tot mai mult, trecând deja Dunărea, în localităţile de pe terasa judeţului.