• după o pauză de aproape o lună şi jumătate, timp în care nu mai fusese confirmat niciun focar, fapt ce dădea speranţe că boala a fost eradicată, virusul a “lovit” din nou, într-o gospodărie din satul Găvani, comuna Gemenele, unde existau 30 de porci • animalele au fost sacrificate, demarându-se procedura de stingere a focarului
După ce, la jumătatea lunii mai, existau speranţe că pesta porcină africană a fost eradicată pe raza judeţului Brăila, deoarece trecuseră câteva săptămâni în care nu mai apăruse niciun caz, veterinarii brăileni au primit o veste proastă: într-o gospodărie din satul Găvani, comuna Gemenele, câteva animale prezintă semne de boală. Au fost prelevate probe, iar pe 22 mai au venit rezultatele care, din păcate au fost pozitive. Animalele în cauză erau infectate cu virusul pestei porcine africane, astfel că a fost demarată procedura de stingere a focarului. Toţi cei 30 de porci existenţi în gospodăria cu pricina au fost sacrificaţi, iar în localitate au fost instituite restricţii de mişcare pentru animale. Astfel, în primele şapte zile de la declararea focarului, niciun animal domestic, indiferent de specie, nu a mai putut fi transportat în sau din localitate. După şapte zile, restricţia a rămas în vigoare doar pentru porcine, celelalte specii - bovine, ovine, caprine, păsări - putând fi transportate în afara localităţii. Gospodăria unde a apărut focarul a fost dezinfectată, iar după 45 de zile vor fi prelevate probe pentru a se constata dacă mai există virusul. Pentru porcii sacrificaţi, proprietarul va primi despăgubiri din partea statului.
Înainte de apariţia acestui caz din satul Găvani, pe raza judeţului Brăila, în perioada 2019 - 2020 s-au stins 87 de focare, fiind neutralizaţi, în total, 60.033 porci, din care 54.914 din cadrul societăţilor comerciale şi restul din gospodăriile populaţiei.
În primele luni ale anului în curs, au fost confirmate focare în localităţi precum Ulmu, Tichileşti şi Lacu Sărat. Pe lângă cele apărute în gospodăriile populaţiei, a existat un focar şi în cadrul unei ferme de porci din comuna Salcia Tudor, unde se afla un efectiv de 32.258 de suine.
În afară de cazurile din 2019 şi 2020, pesta porcină africană a făcut cele mai multe victime în rândul populaţiei de suine de pe raza judeţului Brăila în cea de-a doua jumătate a anului 2018, atunci când au apărut primele focare.
Concret, în 2018, la Brăila au fost confirmate 11 focare de pestă porcină africană în incinta unor ferme de porci a căror efective totale erau de 195.000 exemplare. În acelaşi an, la gospodăriile populaţiei s-au confirmat 127 de focare, fapt ce a dus la eutanasierea a 32.300 de porci. Asta deoarece, după cum se ştie, în primele luni de la apariţia pestei porcine africane, autorităţile au dispus uciderea tuturor porcilor existenţi în localităţile unde s-au confirmat focare. Ulterior, spre sfârşitul anului 2018, s-a renunţat la această metodă, aplicându-se eutanasierea doar în gospodăriile unde au apărut efectiv cazuri de boală.