Pesta porcină africană a intrat în municipiul Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pesta porcină africană a intrat în municipiul Brăila

• a fost confirmat un caz într-o gospodărie situată pe Şos. Râmnicu Sărat, vizavi de Oborul Brăilei, unde erau crescuţi cinci porci • proprietarul a observat semne de boală şi a alertat autorităţile veterinare • probele prelevate au confirmat existenţa virusului, iar cele cinci animale au fost eutanasiate, urmând ca proprietarul să primească despăgubiri • pentru că suprafaţa de lucru ar fi mult prea mare, la Brăila nu se vor face ucideri preventive ale porcilor din gospodăriile populaţiei, aşa cum s-a întâmplat în localităţile rurale unde au apărut focare de boală • veterinarii vor acţiona doar în cazuri concrete, cum a fost cel de pe Şos. Râmnicu Sărat • la nivelul judeţului, au fost sacrificaţi până ieri 24.334 de porci, fiind confirmate 25 de focare de boală, pe raza mai multor localităţi

 

Pesta porcină africană a fost depistată în municipiu, mai exact într-o curte situată pe Şos. Râmnicu Sărat, vizavi de Oborul Brăilei, unde proprietarul creştea cinci porci. La sfârşitul săptămânii trecute, acesta a observat că animalele dau semne de boală şi a anunţat autorităţile veterinare. Au fost prelevate probe, iar analizele de laborator au confirmat faptul că este vorba despre temutul virus al pestei porcine africane. Cei cinci porci au fost eutanasiaţi, urmând ca proprietarul să fie despăgubit. Conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila ne-a informat că, deşi a fost confirmat acest focar de boală, nu se va declanşa o operaţiune de neutralizare a tuturor porcilor crescuţi în gospodăriile de pe raza municipiului, aşa cum s-a întâmplat în toate localităţile din judeţ unde au apărut focare de pestă porcină africană. “Municipiul Brăila are o suprafaţă mult prea mare pentru a putea merge din poartă în poartă ca să găsim unde sunt crescuţi porci. Vaccinarea câinilor din tot oraşul durează cam şase luni, deci vă daţi seama ce volum de muncă ar fi să începem să căutăm porcii pentru a-i eutanasia preventiv. Vom acţiona doar în cazurile concrete, cum a fost cel de pe Şos. Râmnicu Sărat, unde am fost solicitaţi chiar de crescătorul porcilor respectivi, după ce aceştia au început să prezinte simptome specifice bolii. Cel mai probabil, virusul a ajuns în gospodăriea în cauză fiind adus din localităţile unde existau focare de boală. Crescătorul susţine că nu a mers recent într-o astfel de localitate, însă e greu de crezut acest lucru. Oricum, acesta urmează să beneficieze de despăguburile prevăzute de legislaţia în vigoare. Au apărut în ultima perioadă diverse zvonuri, cum că nu se vor mai da despăgubiri. Îi asigurăm pe toţi cei cărora le-au fost sacrificaţi porcii din gospodărie în scop preventiv, pentru oprirea răspândirii virusului pestei porcine africane, că vor beneficia de despăgubirile prevăzute de legislaţia în vigoare”, ne-a declarat Gicu Drăgan, directorul DSVSA Brăila.

Până în prezent, luând în calcul şi cazul apărut în municipiu, la nivelul judeţului Brăila au fost confirmate 25 de focare de pestă porcină africană, pe raza comunelor Măraşu şi Frecăţei din Insula Mare, iar în zona de terasă a judeţului  în comunele Berteştii de Jos, Stăncuţa, Viziru, Gropeni, Tichileşti şi în oraşul Însurăţei.

Până la data de 20 august, în toate localităţile unde au fost confirmate focare, dar şi în satele care intră în zona de supraveghere, pe o rază de 10 kilometri, au fost ucişi preventiv 24.334 de porci. Pentru doar circa 2.000 dintre aceştia au fost finalizate dosarele de despăgubire, restul fiind în lucru.

Autorităţile veterinare explică faptul că uciderile preventive reprezintă singura modalitate de împiedicare a răspândirii virusului, dar fiind că în momentul de faţă nu există nici vaccin şi nici tratament împotriva pestei porcine africane. Virusul respectiv nu afectează în niciun fel oamenii, însă face ravagii în efectivele de porci cu care intră în contact, mortalitatea fiind de aproape 100%. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro