Pesta porcină africană bântuie prin Insula Mare a Brăilei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pesta porcină africană bântuie prin Insula Mare a Brăilei

• autorităţile veterinare, ajutate de Poliţie şi Jandarmerie, fac eforturi pentru ca temuta boală să nu “evadeze” din IMB • maşinile care trec cu bacul spre Brăila şi Gropeni sunt dezinfectate • până ieri, se descoperise un singur focar în Insulă, aproape de graniţa cu judeţul Tulcea • DSV a eutanasiat şi incinerat 13 porci din ferma în cauză, urmând ca proprietarul să fie despăgubit la o valoare stabilită de o comisie special înfiinţată • la ora actuală sunt ţinute sub supraveghere toate efectivele de porci de pe raza comunelor Măraşu şi Frecăţei

 

Pesta porcină africană a fost confirmată într-o crescătorie improvizată pe un câmp din Insula Mare a Brăilei, aproape de graniţa cu judeţul Tulcea. Potrivit informaţiilor primite de la Direcţia Sanitar Veterinară Brăila, în ferma respectivă erau crescuţi 28 de porci, din care 12 - două scroafe şi 10 purcei - au murit la sfârşitul săptămânii trecute. Proprietarul animalelor a îngropat exemplarele decedate înainte ca o echipă a DSV să ajungă la faţa locului. Ulterior, luni, 2 iulie, veterinarii au mers să cerceteze situaţia. Între timp mai muriseră trei porci de la care au fost prelevate probe, pentru ca analizele de laborator să determine cauza decesului. “S-au prelevat probe de la porcii morţi, iar marţi dimineaţă s-a confirmat la laboratorul nostru că este vorba despre pestă porcină africană. Probele au fost trimise şi la laboratorul de referinţă, din cadrul Institutului de Diagnostic pentru Sănătatea Animalelor Bucureşti. În jurul orei 17.30, am primit confirmarea oficială că este vorba despre pestă porcină, astfel că urmează să luăm măsurile care se impun. Deja, s-a interzis orice mişcare de animale pe teritoriul Insulei Mari a Brăilei, iar la trecerile bac Stânca şi Gropeni s-au montat dispozitive pentru dezinfectarea autoturismelor”, ne-a declarat, marţi seară, Gicu Drăgan, directorul DSV Brăila.

Drăgan ne-a precizat că cei 13 porci rămaşi în crescătoria de lângă graniţa cu judeţul Tulcea vor fi eutanasiaţi şi că echipe ale DSV vor face verificări în comunele Măraşu şi Frecăţei şi în satele aferente, iar dacă mai apar şi alte cazuri de pestă porcină africană vor fi eutanasiaţi şi incineraţi toţi porcii din focarele respective. Pentru toate animalele eutanasiate, proprietarii vor fi despăgubiţi la o valoare ce va fi stabilită de o comisie din care fac parte reprezentanţi ai Direcţiei Agricole, ai DSV, ai Unităţii Judeţene de Zootehnie şi ai Prefecturii Brăila. În cazul fermei unde s-a confirmat focarul, se vor acorda despăgubiri doar pentru porcii care se mai aflau acolo în momentul când au ajuns veterinarii trimişi de DSV. “Pentru cele 12 animale decedate la sfârşitul săptămânii trecute, pe care proprietarul le-a îngropat înainte ca specialiştii noştri să ajungă la faţa locului, nu avem cum să acordăm despăgubiri. Noi oferim compensaţii băneşti doar pentru exemplarele pe care le eutanasiem pentru a împiedica extinderea focarelor de pestă porcină africană”, a precizat directorul Gicu Drăgan.

La ora actuală, echipele de medici veterinari, însoţite de poliţişti şi jandarmi, supraveghează toate efectivele de porci de pe raza Insulei Mari a Brăilei. Pentru ca pesta porcină africană să nu “evadeze” din Insulă, toate maşinile care ajung la trecerile bac spre Brăila şi Gropeni sunt dezinfectate. Ieri dimineaţă, în apropierea trecerii bac spre Brăila, la ieşirea din IMB, roţile maşinilor erau dezinfectate cu o instalaţie specială, manipulată de un reprezentant al DSV. În acelaşi timp, se amenaja o groapă ce urma să fie umplută cu dezinfectant, pentru ca toate autovehiculele să treacă pe acolo în vederea dezinfectării roţilor.

După cum se ştie, pesta porcină africană a fost depistată, în urmă cu circa două săptămâni, într-o crescătorie de porci de pe teritoriul judeţului Tulcea. Şi autorităţile din judeţul vecin au luat măsuri pentru dezinfectarea autoturismelor care trec cu bacul spre judeţul nostru. Astfel, pe drumul dintre Măcin şi Smârdan, la circa 3 kilometri de intrarea în Smârdan, au fost montate pe carosabil două fâşii de material absorbant care este îmbibat periodic cu soluţie dezinfectantă.

 

Ce este pesta porcină africană

Potrivit siteului agrobroker.ro, pesta porcină africană este o boală periculoasă, pentru care nu există nici tratament şi nici vaccin la ora actuală. Aceasta afectează doar speciile domestice şi sălbatice de porcine, nefiind transmisibilă la om. Boala are o perioadă de incubaţie de 3 - 15 zile în mod obişnuit, sau 3 -4 zile în forma acută. Este o boală foarte infecţioasă, afectând porcinele de toate vârstele şi sexele. Rata de mortalitate a bolii este deseori de 100% în cazul porcinelor domestice.

Virusul pestei porcine africane se transmite prin contact direct între animale, sau indirect, prin hrănirea cu lături care conţin carne sau produse secundare provenite de la animale infectate ori prin căpuşe care s-au hrănit din animale infectate. Pesta se poate transmite inclusiv prin ustensile, haine, furaje contaminate. Virusul pestei porcine africane supravieţuieşte timp de 6 - 10 zile în materiile fecale ale animalelor infectate, până la 3 - 6 luni în produsele din carne de porc netratate termic şi mai mulţi ani în carnea de porc congelată.

În momentul de faţă nu există vaccin sau tratament pentru această boală, singurele metode de prevenţie fiind menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi controlul potrivit al posibilelor focare de infecţie - raportare, carantină strictă, eutanasierea animalelor susceptibile.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro