Pericolul de pe Dunare nu a trecut inca | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pericolul de pe Dunare nu a trecut inca

Situatia din judetele Braila si Galati este in continuare atent monitorizata de catre autoritatile centrale. Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, ministrul mediului, Sulfina Barbu, Paul Victor Dobre - secretar de stat pentru relatia cu prefecturile, Liviu Radu - secretar de stat pentru reforma In administratia publica, Mircea Nicu Toader - secretar de stat pentru comunitatile locale, au vizitat in cursul zilei de simbata o parte din digurile cu probleme din cele doua judete. In ceea ce priveste vizita oficialilor la Braila, acestia au verificat lucrarile de consolidare efectuate la digul de la Varsatura, unde au constatat ca autoritatile brailene tin situatia sub control. Din informatiile oferite de prefectul Nicolae Mitroi atit ministrul MAI, cit si cel al Mediului au fost multumiti de rezultatele interventiei asupra digului de la Varsatura, avertizind insa ca pericolul pe Dunare nu a trecut inca: "Munca noastra a fost admirata si felicitata de autoritatile centrale, in contextul in care noi de o luna muncim in permanenta pentru a tine situatia sub control in acea zona, precum si in celelalte cu probleme mari din judet. Totodata, ni s-a recomandat sa tinem inca steagul sus pentru ca pericolul nu a trecut inca. Dunarea scade, insa mult prea incet. De simbata pina duminica a scazut numai cu un centimetru, ceea ce este foarte putin. Dunarea va scadea in continuare, dar la volumul mare de apa care este, din nefericire aceasta scadere nu va fi decit de ordinul centimetrilor, in urmatoarea perioada".

"Oamenii au facut tot ceea ce a fost omeneste posibil"

La rindul sau, ministrul Vasile Blaga a tinut sa precizeze ca atit autoritatile brailene, cit si cele galatene trebuie sa fie in continuare vigilente, deoarece digurile vor mai fi o buna perioada de timp sub presiunea la care sint supuse acum: "Am venit In Braila si In Galati sa vedem efectiv care este situatia, cum merge colaborarea Intre structurile noastre si cele ale Ministerului Apararii, unde este cazul. BineInteles ca principalii nostri interlocutori sint prefectii, cei care coordoneaza comandamentele pentru situatii de urgenta. Sint oameni foarte harnici In Braila si In Galati. Oamenii au facut tot ceea ce a fost omeneste posibil. Principalele eforturi trebuie Indreptate spre verificarea continua a digurilor, pentru ca este vorba despre saptamini pina cind ele nu vor mai fi sub presiunea sub care sunt acum. Azi dimineata (simbata - n.r.), cind am plecat din Bucuresti, la Portile de Fier II, se deversau 13.800 mc/s. Inca mult. Sa speram ca vom scadea sub 13.000 mc/s In 2 mai, dar tot mult este, iar In decurs de 2-3 saptamini sa ajungem sub cotele de inundatie. In toata aceasta perioada, digurile de aici vor fi sub presiune, deci foarte multa atentie. Verificare inclusiv pe timpul noptii. Suplimentam cu 100 de oameni de la MApN necesarul pentru Braila. Pentru asta am venit, sa vedem de ce este nevoie si sa verificam modul de colaborare al colegilor nostri".

"Nu trebuie sa ne relaxam Insa, scaderea nivelurilor pe Dunare se produce destul de lent"

In ceea ce o priveste, ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu, a explicat ca a revenit si pe timp de zi la Braila pentru a evalua mai bine situatia digului de la Varsatura, si pentru a se asigura ca exista materiale destule pentru cel de-al doilea dig construit: "Am revenit pe timp de zi pentru acest dig. Cum am spus si In vizita anterioara, este foarte important ca acest dig sa reziste. Dupa cum vedeti, acest dig este supravegheat zi si noapte si se intervine imediat. S-a facut si a doua linie de aparare, am venit sa ma asigur ca sint materiale de rezerva, ca oamenii de la Apele Romane au In depozit materiale sa nu raminem In criza, daca este cazul sa actionam. Important e ca, potrivit prognozelor, nu vom mai avea cresteri pe Dunare, In aceasta zona. Deocamdata, aici sintem pe un regim stationar, dupa care vom intra pe un regim descrescator. Nu trebuie sa ne relaxam Insa, scaderea nivelurilor pe Dunare se produce destul de lent. Din ceea ce ne-au prezentat hidrologii, practic, vom intra sub cote de inundatii din 28 mai. Pina In acel moment trebuie sa fim In continuare In dispozitiv".

"Avem vreo 31 de km de dig cu infiltratii in Insula, unde intervenim asiduu"

Totodata, prefectul Mitroi ne-a precizat ca Braila a mai primit intariri de la MApN, inca 200 de soldati, care vor interveni in Insula Mare. Acestia vor intra in dispozitiv de cite 100, si in ture de 24 de ore: "Am vorbit cu generalul Badalan si am stabilit punctele fierbinti care trebuie protejate de catre acesti soldati impreuna cu reprezentantii Comandamentului pentru Situatii de Urgenta. Avem vreo 31 de km de dig cu infiltratii in Insula, care trebuie protejati, asigurati si unde intervenim asiduu. Dar se lucreaza la asta. Acum, ca am primit intariri sa speram ca vom face fata situatiei si ca nu vor fi probleme. Am mai trimis acolo materialele necesare pentru consolidarea digului, Politia de Frontiera patruleaza cu ambarcatiunile in zona... Mai mult de atit nu avem ce face. Speram sa fie totul bine".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro