Mergi la conţinutul principal

Pericolul ascuns printre frunze

Incidentul de sâmbătă, din Grădina Mare, când o creangă de dimensiuni considerabile s-a desprins pur şi simplu dintr-un copac, prăbuşindu-se la doi paşi de un grup format în principal din copii care derulau o acţiune în cadrul Festivalului Luminii, a scos din nou la iveală pericolul reprezentat de copacii netoaletaţi corespunzător. Doar o întâmplare fericită a făcut ca nimeni să nu fie rănit de acea creangă. Indignaţi, cei care erau de faţă s-au întrebat dacă verifică cineva starea copacilor din parcuri şi de pe aliniamentele stradale. "Primăria doarme?! Cine se ocupă de toaletarea copacilor din parcuri? Cine ar fi răspuns în cazul producerii unei tragedii", sunt întrebările puse de o cititoare a cotidianului nostru, care ne-a trimis pe adresa redacţiei câteva fotografii cu creanga căzută. Alţi cititori au comentat pe marginea articolului apărut în ediţia on-line a cotidianului "Obiectiv". "Toaletarea copacilor este o problemă serioasă în tot oraşul! Dăm bani în fiecare lună la stat! Ce faceţi cu ei?! Cum ar fi dacă v-am pune poprire pe salarii dacă nu vă faceţi treaba???", s-a exprimat un brăilean.
Autorităţile locale au reacţionat, cel puţin în cazul concret al incidentului de sâmbătă şi în urma mediatizării făcute pe marginea acestuia. Ieri, angajaţii Serviciului "Seroplant" din cadrul Primăriei Brăila au început verificările copacilor din Grădina Mare. Până după-amiază, circa 20 de arbori au fost găsiţi cu diverse probleme, toate crengile şubrede fiind îndepărtate. Surse din cadrul "Seroplant" au recunoscut că o astfel de verificare nu s-a mai făcut de circa 7 - 8 ani, de când Grădina Mare a trecut printr-un program de reabilitare finanţat cu bani europeni. Directorul instituţiei, Ligia Drăgan, spune, totuşi, că este foarte greu de identificat acele crengi care s-ar putea rupe, în condiţiile în care, la prima vedere, arborele pare perfect sănătos. "Cel puţin în cazul acelui salcâm japonez din care s-a desprins o creangă în seara zilei de sâmbătă, 11 iunie, nimeni n-ar fi putut spune că s-ar putea întâmpla aşa ceva. La prima vedere, creanga respectivă părea sănătoasă, era verde, nu prezenta urme de uscare. Copacul per ansamblu, pare sănătos, nu are scorburi sau semne de boală. Cu toate acestea, s-a întâmplat: creanga respectivă a căzut la pământ, probabil din cauza faptului că a plouat, iar frunzele erau pline de apă, s-a îngreunat, mai sunt şi curenţi de aer acolo, lângă castelul de apă, şi a căzut... Începând de azi dimineaţă (luni n.n.) verificăm toţi copacii din Grădina Mare şi, în funcţie de ce putem observa, o să îndepărtăm crengile care ar putea fi periculoase", ne-a explicat directorul Drăgan.

Sute de arbori toaletaţi de la începutul anului

În ceea ce priveşte intervenţiile făcute asupra arborilor de pe raza municipiului Brăila, sursa citată ne-a informat că, de la începutul anului în curs, "Seroplant" a făcut 600 de toaletări, 26 de reducţii (asupra coronamentului se intervine mai agresiv decât în cazul toaletărilor, ceva similar cu ceea ce s-a făcut în urmă cu doi ani cu arborii de pe Bdul. Independenţei, pentru regenerare) şi 98 doborâri de arbori.
"Seroplant nu intervine decât în urma indicaţiilor primite de la Primărie. Specialiştii din cadrul Direcţiei Tehnice stabilesc care arbori trebuie toaletaţi, care au nevoie de reducţie şi care pot fi doborâţi. În general, este vorba despre cazuri în care există sesizări din partea populaţiei. În astfel de situaţii, o comisie de la Direcţia Tehnică merge la faţa locului şi verifică, iar dacă este necesar se dă undă verde pentru intervenţie. Toaletările se fac, în general, toamna, după ce cad frunzele. Asupra copacilor în vegetaţie, pe timpul verii, nu se acţionează decât în situaţii extreme, când se vede clar că o creangă stă să cadă", ne-a mai spus directorul Drăgan.
Teoretic, doar angajaţii "Seroplant" au dreptul să taie crengile unor copaci, inclusiv ale pomilor fructiferi plantaţi în faţa curţilor, pe cheltuiala locatarilor. Circuitul ar fi următorul: cetăţeanul face sesizare, Direcţia Tehnică a Primăriei vine la faţa locului şi verifică, apoi dă dispoziţie "Seroplantului" pentru îndepărtatea crengilor cu probleme. Practic, însă, majoritatea brăilenilor care au pomi la poartă îi toaletează singuri. Aceştia riscă sancţiuni din partea Poliţiei Locale. Aşa a păţit, de exemplu, brăileanul Vasile Orzea, ce a fost amendat pe motiv că s-ar fi apucat să toaleteze gardul viu din faţa propriei case, gard viu pe care chiar el l-a plantat.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro