În primele şapte luni ale anului în curs, inspectorii Registrului Auto Român (RAR), care au făcut echipă cu reprezentanţi ai Poliţiei Române, au controlat în trafic, pe raza judeţului Brăila, 418 autovehicule al căror aspect vizual indica o anumită vechime şi posibilitatea existenţei unor defecţiuni. Flerul acestora a funcţionat, dovadă este faptul că aproape trei sferturi dintre maşini - 68,9% - au fost depistate cu diferite neconformităţi de natură tehnică sau legate de acte. Din totalul vehiculelor cu probleme, mai mult de jumătate au fost considerate neconforme din punct de vedere al securităţii rutiere.
Maşini cu risc iminent de accident
Problemele erau legate de funcţionarea defectuoasă a dispozitivelor de iluminare şi semnalizare, starea necorespunzătoare a şasiului, a caroseriei sau a pneurilor, jocuri anormale la direcţie sau defecţiuni ale sistemului de frânare. Ba chiar, 3% din maşinile cu probleme aveau defecţiuni atât de grave încât prezentau risc iminent de accident. Şoferii care conduceau autoturisme de acest fel au rămas fără certificate de înmatriculare, acte pe care le vor putea redobândi doar dacă dovedesc că şi-au pus la punct maşinile. Astfel, ei trebuie să meargă cu autovehiculul pentru o inspecţie tehnică la una dintre reprezentanţele Registrului Auto Român.
Inspectorii RAR Brăila au mai depistat în trafic autovehicule care depăşeau nivelul maxim admis de poluare, aveau probleme de identificare sau neconformităţi din punct de vedere al dovezilor de efectuare a inspecţiei tehnice periodice. Conducerea Registrului Auto Român rămâne, totuşi, optimistă. George Dincă, directorul general al RAR România a ţinut să menţioneze că "rezultatele efectuate în trafic reflectă doar parţial starea generală a parcului auto din România. Asta deoarece echipajele mixte RAR - Poliţie opresc pentru verificare doar acele vehicule care, din pricina felului în care arată, sunt susceptibile de a prezenta defecţiuni".