Mergi la conţinutul principal

Pericol mortal lângă Blasova

• numărul pescarilor amatori electrocutaţi în Insula Mare a Brăilei creşte în fiecare an, fără ca nimeni să ia măsuri • nici vorbă să fie deviate sau trecute prin subteran firele de înaltă tensiune sub care se aşează pescarii imprudenţi • deşi în buletinele de presă incidentele sunt raportate pe lacul Blasova, în realitate acestea s-au întâmplat pe canalele de irigaţii din apropiere, deasupra cărora trec reţelele electrice

 

Aproape că n-a fost sezon de pescuit în care să nu fi murit oameni electrocutaţi în Insula Mare a Brăilei. Cel mai adesea, în buletinele de presă primite de la Poliţie sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă se menţionează că tragediile de acest gen s-au produs în zona lacului Blasova. De fapt, niciun incident nu s-a întâmplat efectiv pe lac, din simplul motiv că pe deasupra malurilor acestuia nu sunt fire de înaltă tensiune. Reţelele electrice care alimentează staţiile de pompare trec pe deasupra unor canale de irigaţii unde îşi încearcă norocul unii dintre pescarii veniţi în primă instanţă la Blasova. Ceasul rău a făcut ca pescarii mai ghinionişti să îşi instaleze undiţele chiar sub firele aflate sub tensiune, la circa 5 - 7 metri înălţime, iar când le-au ridicat s-a produs un arc voltaic care le-a fost fatal.

Din păcate, deşi în ultimii ani s-au întâmplat periodic astfel de incidente care au îndoliat mult prea multe familii, nimeni nu a luat vreo măsură concretă pentru a le preîntâmpina. De-a lungul timpului, s-a solicitat înlocuirea liniilor aeriene din zona canalelor de irigaţii cu unele subterane, astfel încât să fie eliminat orice risc. Nu s-a făcut nimic în acest sens... Alţii au cerut ca măcar să fie montate în apropierea locurilor cu probleme nişte panouri de avertizare, aşa încât pescarii veniţi pentru prima oară aici - unii dintre ei din alte judeţe - să fie puşi în temă asupra riscurilor existente. Nici asta nu s-a făcut! Singurele semnale de avertisment sunt reprezentate doar de crucile - tot mai dese din păcate - amplasate în locul tragediilor de rudele celor decedaţi.

În vara aceasta au fost deja două evenimente tragice în zona Blasova. Primul caz este al unui bărbat în vârstă de 42 de ani din Brăila. Acesta a mers la pescuit la începutul lunii iunie, imediat după ce a încetat perioada de prohibiţie. Comunicatul dat de Poliţie, în data de 6 iunie a.c., a transmis, sec: “Azi-dimineaţă, un bărbat, de 42 de ani, din Brăila, în timp ce se afla la pescuit, în zona popasului Blasova, a atins cu firul undiţei liniile electrice de tensiune, rezultând decesul bărbatului”. Câteva săptămâni mai târziu, mai exact în data de 19 iulie, nenorocirea a lovit din nou. Biroul de Presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila ne-a informat că “Un tânăr de 19 ani, din judeţul Buzău, în timp ce se afla la pescuit în zona Blasova, ar fi atins cu undiţa firele de înaltă tensiune şi s-ar fi electrocutat, rezultând decesul acestuia. Tânărul a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Brăila în vederea efectuării necropsiei. În cauză a fost întocmit dosar penal şi se continuă cercetările în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor în care s-a produs evenimentul”. Incidentul din 19 iulie a fost unul ieşit din tiparul evenimentelor de acest gen, unii martori afirmând ulterior că băiatului din Buzău pare că i-a fost scris să moară acolo. Din cele relatate de cei care au fost de faţă, reiese că tânărul a pescuit sub firele de înaltă tensiune, pe un canal de irigaţii situat în apropierea lacului Blasova. La un moment dat, a ridicat imprudent o undiţă, iar legile fizicii au intrat în acţiune, un arc voltaic lovindu-l suficient de puternic încât să îl arunce la pământ. Incidentul nu i-a fost fatal, însă, băiatul revenindu-şi relativ repede, după ce a primit îngrijiri de la grupul cu care venise la pescuit. Printre cei care l-au ajutat s-a aflat inclusiv tatăl lui. Se pare că apropiaţii l-au acoperit cu pământ, pentru a i se scurge electricitatea din corp, aşa cum am auzit cu toţii “din bătrâni” că trebuie făcut. Când totul părea în regulă, toată lumea a răsuflat uşurată, membrii grupului începând să-şi strângă sculele pentru a se muta într-un loc mai puţin periculos. Şi băiatul de 19 ani, care îşi revenise din şocul electric, a vrut să îşi strângă undiţele şi, după cum au relatat martorii, a ridicat una la fel de imprudent ca înainte, s-a produs din nou un arc voltaic, iar de data asta n-a mai avut nicio şansă, decesul survenind în ciuda încercărilor disperate ale apropiaţilor, inclusiv ale tatălui său, de a-l mai salva o dată.

În anii trecuţi, veştile triste despre destine frânte brusc de firele de înaltă tensiune din Insula Mare au tot venit pe fluxurile informaţionale. În vara anului 2018, un tânăr de doar 27 de ani, proaspăt căsătorit şi-a găsit sfărşitul electrocutat, tot în apropiere de lacul Blasova. Este vorba despre fiul primarului din localitatea prahoveană Puleşti, care venise la pescuit de câteva zile, împreună cu tatăl său şi un grup de prieteni. După incident, un elicopter SMURD a sosit la faţa locului, însă, personalul medical nu a mai putut face nimic pentru victimă. Corpul neînsufleţit a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Brăila, pentru efectuarea necropsiei. În momentul producerii arcului electric a mai fost afectată o persoană, aflată în apropierea victimei, însă aceasta nu a suferit leziuni care să îi pună viaţa în pericol.

O altă tragedie s-a produs în 2016, în condiţii similare. Un sportiv de 14 ani de la CSM Ploieşti a murit atunci, tot electrocutat. Băiatul de numai 14 ani, tot din judeţul Prahova, a mers la o partidă de pescuit în apropiere de lacul Blasova. Copilul era într-o zonă neamenajată, după cum au spus poliţiştii, pe un canal de irigaţii. Când a vrut să arunce undiţa, s-a format un arc electric din cauza firelor de tensiune, tânărul, care era sportiv la CSM Ploieşti, secţia judo, fiind electrocutat. Nu a mai putut fi salvat.

 

Crucile care marchează locul tragediilor, singurele semnale de avertizare

 

Ce e de făcut pentru evitarea acestor tragedii? Din câte se pare, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Brăila ar fi solicitat, încă din 2018, Primăriei Frecăţei, pe al cărui teritoriu administrativ se află lacul Blasova şi canalele de irigaţii deasupra cărora trec reţelele electrice, să monteze panouri de avertizare în locurile cu probleme. Deocamdată, nu e niciun panou montat, iar primarul din Frecăţei, Ionel Bălan, recunoaşte că încă nu a întreprins nimic concret în acest sens. Edilul spune că, oricum, pescarii imprudenţi ar trebui să fie deja avertizaţi de crucile puse în locurile unde s-au petrecut tragediile. În opinia sa, panourile ar costa foarte mult şi nu ar fi prea eficiente. “Locuri pe unde trec fire electrice pe deasupra canalelor de irigaţii nu sunt doar lângă Blasova. Sunt şi pe canalul Filipoiu, şi pe lângă Frecăţei, lângă Titcov sau Salcia. Dacă e să punem peste tot unde e pericol, ne-ar trebui zeci de panouri care, vă daţi seama, ar costa destul de mult, iar dacă mai sunt şi din metal, nu ştiu cât ar sta pe poziţie (din cauza hoţilor de fier vechi n.n.). Mi-e că le montăm, le facem o poză şi cu aia rămânem... Oricum, avertismente sunt, numai dacă ne referim la crucile puse de rudele decedaţilor. Cine vede crucile alea, ar trebui să îşi dea seama că nu trebuie să pescuieşti sub firele de electricitate. Dar, ştiţi cum e, când te trage aţa, nenorocirea se întâmplă... Ultimul băiat care s-a electrocutat, cel de 19 ani, din Buzău, a păţit-o o dată, şi-a revenit şi după câteva minute iar s-a dus cu undiţa sub liniile de tensiune! Mi-a spus chiar tatăl său, când a venit la Primărie să rezolve cu certificatul de deces: s-a electrocutat o dată, au pus pământ pe el, şi-a revenit şi, când să plece, iar a ridicat undiţa chiar în dreptul firelor. Deci mai depinde şi de cât de conştient este fiecare de pericolul care există acolo. Noi o să luăm în considerare să punem şi panouri de avertizare, poate aşa or să fie mai puţine incidente. În ultimii 8 ani, cred că au murit 10 persoane electrocutate”, ne-a declarat primarul Ionel Bălan.

Administratorul lacului Blasova, Aurel Gropeneanu, solicită de mai mulţi ani ca firele de înaltă tensiune din zonele periculoase să fie montate subteran. Acesta cerea acest lucru şi în urmă cu doi ani şi îl cere şi în prezent, spunând că investiţia ar trebui făcută de Electrica sau chiar Consiliul Judeţean. “Incidentele nu s-au întâmplat pe lac, că aici nu sunt fire electrice. Avem însă, în apropiere, un canal peste care trece o reţea de-asta electrică şi acolo s-au tot întâmplat nenorociri. Noi, când primim oamenii pe baltă şi le dăm bilete, îi avertizăm că e pericol, dar unii nu ţin cont, se duc să pescuiască acolo şi apar problemele despre care s-a tot auzit. Eu am trimis adrese către Consiliul Judeţean, că ar fi bine să devieze sau să îngroape firele astea, dar deocamdată nu s-a luat nicio măsură”, ne-a spus Gropeneanu. Vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro