Mergi la conţinutul principal

Pericol de inundaţii şi de contaminare a fântânilor

Din cauza temperaturilor în creştere, zăpada se topeşte într-un ritm alarmant, iar pericolul de inundaţii este tot mai mare. Deja, mai multe staţii de pompare şi evacuare (SPE) de pe raza judeţului au fost puse în funcţiune, pentru a dirija surplusul de apă către Dunăre. Astfel, funcţionează deja SPE din Valea Encii, pentru evacuarea apei din zona Comăneasca, Scorţaru Vechi şi Traian, SPE Gura Gârluţei, pentru desecarea localităţilor Stăncuţa, Stanca şi Polizeşti, SPE Măxineni, pentru evacuarea apei din zona Măxineni şi Salcia Tudor. Totodată, a fost pusă în funcţiune şi SPE Brăila, pentru evacuarea apei din cartierele Lacu Dulce şi Pisc din municipiu, şi din satul Praporgescu, comuna Vădeni. Vasile Turcitu, directorul Agenţiei de Îmbunătăţiri Funciare, sucursala Brăila, ne-a declarat că, deocamdată, staţiile respective funcţionează doar câteva ore pe zi, deoarece în canalele de desecare încă mai există un strat consistent de zăpadă, care obturează scurgerea apei. "Pornim staţiile treptat, pentru când zăpada din canale se topeşte, apoi vom funcţiona în regim normal", ne-a spus Turcitu. 

Pe lângă staţiile puse în funcţiune deja, mai sunt câteva care vor fi pornite în zilele următoare, deoarece primarii din Dudeşti, Frecăţei, Movila Miresii şi Siliştea au cerut sprijinul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) pentru prevenirea pericolului de inundaţii pe raza respectivelor comune. Ieri, membrii CJSU au adoptat o hotărâre în regim de urgenţă, prin care aprobă pornirea staţiilor menţionate. Dată fiind starea de necesitate, costul energiei electrice consumate de staţiile ce primesc aprobarea CJSU urmează să fie acoperit cu bani de la bugetul de stat.
În altă ordine de idei, tot din cauza topirii prea rapide a zăpezii, fântânile de pe raza judeţului Brăila sunt în pericol de contaminare. Din această cauză, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică a solicitat, în cadrul şedinţei CJSU de ieri, ca toate fântânile din gospodăriile populaţiei să fie sterilizate. Solicitarea a fost aprobată, motiv pentru care, în perioada următoare, Comitetele Locale pentru Situaţii de urgenţă vor acţiona, sub îndrumarea specialiştilor DSP Brăila, pentru sterilizarea celor aproximativ 3.700 de fântâni aflate în evidenţa primăriilor din judeţ.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro