Mergi la conţinutul principal

Pericol de frauda la referendum!

Asociatia Pro Democratia (APD) face eforturi pentru ca referendumul din 19 mai sa se desfasoare in conditii corecte si sa exprime adevarata optiune a cetatenilor. In acest sens, reprezentantii organizatiei au solicitat atit Guvernului cit si Biroului Electoral Central sa emita dispozitii pentru impiedicarea votului multiplu si a folosirii abuzive a urnei mobile. APD accentueaza faptul ca votul multiplu este o amenintare reala in conditiile in care nu se voteaza cu cartea de alegator, iar elementele de siguranta pentru cartea de identitate sint insuficiente. Acest lucru va permite, practic, oricarei persoane care nu se afla in localitatea de domiciliu sa voteze de cite ori doreste. La alegerile generale din 2004, procentul persoanelor care au votat pe listele speciale si care puteau, prin urmare, vota de mai multe ori, a fost de 5%, ceea ce inseamna ca rezultatul referendumului din 19 mai este pus sub semnul intrebarii.
In acest context, reprezentantii APD au solicitat premierului Calin Popescu Tariceanu realizarea unei baze de date informatizate, centralizata la nivelul Biroului Electoral Central sau al Ministerului Internelor si Reformei Administrative, care sa cuprinda toate persoanele care si-au exercitat dreptul de vot in ziua referendumului, astfel incit sa poata fi verificate eventualele nereguli, in special pentru a descuraja tentativa votului multiplu.
Avind in vedere pasivitatea Guvernului Romaniei, APD isi exprima ingrijorarea in legatura cu corectitudinea desfasurarii referendumului din 19 mai. "APD a adresat Biroului Electoral Central o solicitare si in privinta adoptarii unor decizii care sa reduca abuzurile in privinta folosirii urnei mobile si sa creasca transparenta si siguranta procesului de vot prin crearea unor sectii de votare special amenajate pentru cetatenii care voteaza in afara localitatii de domiciliu", se precizeaza intr-un comunicat al APD.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro