Mergi la conţinutul principal

"Certificatul de naștere" al Brăilei, expus la Muzeu

• vineri, 20 ianuarie, de la ora 11.00, are loc loc prezentarea Privilegiului comercial acordat brașovenilor de către Vladislav Vlaicu, la 20 ianuarie 1368 • scris în limba latină, documentul reprezintă prima atestare documentară a Brăilei • este, totodată, cel mai vechi privilegiu comercial cunoscut, acordat de un domn român • în aceeași zi, are loc deschiderea expoziției foto-documentare „Brăila, Balta și Dunărea” și mai multe lansări de carte • totodată, vor fi inaugurate Premiile anuale ale Muzeului Brăilei „Carol I”

 

Sub genericul „Brăila - 655 de ani de la prima atestare documentară, Muzeul Brăilei „Carol I”, Consiliul Județean și Primăria Municipiului Brăila organizează joi, 19 ianuarie, de la ora 11.00, mai multe activități menite să aducă în atenția concitadinilor evenimentele care au marcat istoria Brăilei, încă de pe vremea lui Vladislav Vlaicu, domnul Țării Românești, al cărei statuie de bronz a fost instalată, în urmă cu trei ani, în Bariera Călărașilor.

Astfel, pentru început, va fi prezentat „Exponatul lunii ianuarie” din cadrul expoziției cu același nume. Este vorba de Privilegiul comercial acordat brașovenilor de către Vladislav I Vlaicu la 20 ianuarie 1368. Documentul, redactat în limba latină, reprezintă prima atestare documentară a Brăilei. Expoziția temporară „Exponatul lunii ianuarie 2023 - Privilegiul de la 20 ianuarie 1368” a fost amenajată săptămâna aceasta de o echipă a Secției Istorie Modernă și Contemporană formată din M.A. Viorel Stoian, șef secție, dr. Niculina Dinu, muzeograf, Daniela Adelina Puia, conservator, și Titi Mucuță.

Tot vineri, la sediul Muzeului Brăilei, va avea loc deschiderea expoziției foto-documentare „Brăila, Balta și Dunărea” și mai multe lansări de carte (inclusiv volumul „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat/ Povestea unui refugiat din Basarabia”, scris de Ionuț Iamandi). Nu în ultimul rând, va avea loc inaugurarea Premiilor anuale ale Muzeului Brăilei „Carol I”, acordate pe două secțiuni: Secțiunea Arheologie (Premiul „Nicolae Harțuche”) și Secțiunea Istorie (Premiul „Doru Bădără”).

Prezintă: conf. univ. dr. Costin Croitoru, managerul Muzeului Brăilei „Carol I”, dr. Zamfir Bălan, dr. Stănică Pandrea, dr. Valeriu Sîrbu, dr. Cristian Schuster (cercetători științifici), muzeograf Ghena Pricop și lector univ. dr. Ion Ghelețchi.

Vladislav I Basarab (Vlaicu Vodă) este cel care a confirmat brașovenilor privilegiile lor comerciale, la data de 20 ianuarie 1368. Este cel mai vechi privilegiu comercial cunoscut, acordat de un domn român, scris în limba latină. El atestă intensificarea comerțului pe „Drumul Brăilei”, în urmă cu 655 de ani.
Vladislav I Basarab a fost voievod al
Țării Românești în perioada 1364-1377. Este primul domnitor român care a bătut monedă proprie (în jurul anului 1365). I-a înfrânt pe unguri, în anul 1368, și a respins un atac turcesc în anul 1369. Vlaicu Vodă stăpânea, în Transilvania, Almașul și Făgărașul, iar înspre Apus, Banatul de Severin. A mutat reședința domnească de la Câmpulung la Curtea de Argeș și a consolidat Biserica Ortodoxă Română.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro