Percheziții la primăriile din Unirea și Vădeni. Anchetatorii au verificat mai multe contracte de achiziții | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Percheziții la primăriile din Unirea și Vădeni. Anchetatorii au verificat mai multe contracte de achiziții

* se pare că achizițiile ar fi fost în regulă, deoarece nu au fost puse în aplicare mandate de aducere în cazul celor două UAT-uri * perchezițiile se desfășoară la nivel național, în București și 25 de județe, printre care și Brăila

 

 

Percheziții la primăriile din comunele Unirea și Vădeni, județul Brăila, dar și în București și alte 24 de județe, într-un dosar de achiziții fictive cu prejudiciu de 2 milioane de euro. Anchetatorii au suspiciuni că mai multe instituții ar fi efectuat plata unor achiziții fictive pentru mărfuri pe care nu le-au primit niciodată ori ar fi achitat facturi pentru mărfuri supraevaluate. Cei care se ocupă de caz sunt polițiștii de la investigare a criminalității economice și a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bolintin-Vale. Aceștia au efectuat, miercuri, peste 100 de percheziții la persoanele bănuite de infracțiuni de fals și de serviciu, în București, Brăila și alte 24 de județe (Olt, Vâlcea, Prahova, Dâmbovița, Caraș-Severin, Călărași, Buzău, Ilfov, Galați, Gorj, Hunedoara, Timiș, Tulcea, Cluj, Dolj, Alba, Constanța, Brașov, Argeș, Teleorman, Mehedinți, Ialomița, Arad și Giurgiu). Au fost puse în aplicare 15 mandate de aducere.

Perchezițiile au avut loc la domiciliile unor persoane și la sediile unor societăți comerciale și instituții. La Brăila, anchetatorii au verificat mai multe contracte de achiziții publice semnate de două primării din județ și societatea vizată de procurori. Nu au fost mandate de aducere.

Potrivit primarilor celor două comune unde mascații au descins, miercuri dimineață, achizițiile au fost în regulă. Spre exemplu, la Primăria Vădeni, anchetatorii au verificat dosarul unei achiziții din anul 2015, mai exact modul în care s-a realizat împrejmuirea cimitirului din localitatea Baldovinești. „A fost procedură pe SEAP, firma respectivă a oferit prețul cel mai mic și așa a câștigat licitația. Lucrarea s-a făcut, gardul există, plata s-a făcut conform procedurilor legale. Nu au găsit nimic în neregulă”, ne-a explicat Stanca Coman, primarul din Vădeni.

În cazul primăriei Unirea, anchetatorii au verificat contractele de achiziții publice între UAT și o firmă din județul Olt. „Este vorba despre lucrări mici, 4 stații de autobuz și gardul cimitirului din Valea Cânepii. Din punctul nostru de vedere, totul a fost în regulă cu achizițiile respective”, ne-a spus Ioan Ungureanu, primarul din Unirea.

Potrivit informațiilor ajunse în presa națională, pe surse, în județul Gorj ar fi vorba despre primăriile din Bolboși și Dragotești (sursa Gazeta de Sud), în județul Dâmbovița ar fi vorba despre primăria Vulcana Pandele și primării și școli din comunele Hulubești, Ciocănești, Cornești, Poiana, Potlogi și Uliești (sursa Știri la zi).

Iată comunicatul emis de Poliția Română pe tema perchezițiilor de miercuri: “Din cercetări a reieșit că mai multe instituții din țară ar fi efectuat plata unor achiziții fictive pentru mărfuri care nu ar fi intrat niciodată în patrimoniul instituției sau plata unor facturi pentru mărfuri supraevaluate, pentru care achiziția era nejustificată, neexistând referate de necesitate sau recepții ale mărfurilor achiziționate. Aceste achiziții ar fi fost făcute de la diferite societăți comerciale care nu au personal angajat, sunt administrate de aceleași persoane fizice, au sediul social și domiciliul fiscal stabilite la adrese apropiate și care au înregistrat venituri doar din încasări de la unități administrativ-teritoriale, instituții de învățământ și alte instituții”.

La acțiune au participat polițiști din cadrul I.G.P.R. - Direcția de Investigare a Criminalității Economice și inspectoratele de poliție ale județelor Olt, Vâlcea, Prahova, Dâmbovița, Caraș-Severin, Călărași, Buzău, Ilfov, Brăila, Galați, Gorj, Hunedoara, Timiș, Tulcea, Cluj, Dolj, Alba, Constanța, Brașov, Argeș, Teleorman, Mehedinți, Ialomița, Arad și Giurgiu. Activitățile beneficiază de sprijinul echipelor de intervenție din cadrul serviciilor pentru acțiuni speciale și al Grupării de Jandarmi Mobilă Craiova.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro