* procurorii vor să destructureze un grup infracțional organizat specializat în fapte de evaziune fiscală și spșlare de bani * printre cei vizați, se numără fostul finanțator Dinamo, dar și foști șefi ai Rompetrol Group, potrivit Mediafax
ȘTIRE ACTUALIZATĂ Unul dintre brăilenii vizați de perchezițiile procurorilor DIICOT din această dimineață este liberalul Florin Cârligea. Contactat telefonic, afaceristul brăilean ne-a explicat că el nu are nicio vină în acest dosar, ci singura chestie care i-a condus pe anchetatori la el a fost un contract din anul 2013 încheiat cu o agenție care i-a obținut prețuri mai mici de la Rompetrol. „Este vorba despre 3 facturi din anul 2013, în cadrul unui contract cu o agenție care a obținut prețuri mai mici de la Rompetrol. Cum a obținut aceste prețuri, nu e problema mea. Oricum, am avut prețuri mai mici de la această agenție doar vreo 3 luni, ulterior oferta nu a mai fost convenabilă și nu avea rost să continui contractul”, ne-a explicat Florin Cârligea.
ȘTIRE INIȚIALĂ Percheziții DIICOT, în această dimineață, în județele Brăila, Ilfov, Constanța și municipiul București, pentru destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în evaziune fiscală și spălare de bani. Mediafax scrie că percheziții au loc și la domiciliul lui Cristian Borcea, fostul finanțator Dinamo, citând surse apropiate anchetei. Prejudiciul este de aproape 40 de milioane de lei.
„Cercetările efectuate de procurori au relevat faptul că grupul infracţional a acţionat coordonat în intervalul ianuarie 2010-octombrie 2013, pe două circuite fictive de tranzacţionare dezvoltate în jurul unui nucleu comun de societăţi/persoane în scopul înregistrării în contabilitate de cheltuieli nereale, şi spălării sumelor de bani astfel rezultate prin intermediul unor contracte fictive de prestări servicii, comision, achiziţii nereale sau transferuri financiare interne sau externe.
Grupul infracţional organizat a fost constituit de către mai mulţi bărbaţi, între care şi Cristian Borcea, fostul finanţator Dinamo, dar şi foşti şefi ai Rompetrol Group. Aceştia, prin intermediul societăţilor comerciale ce le deţineau au încheiat în scop evazionist contracte fictive pe primul circuit de tranzacţionare, disimulând astfel transferul sumelor de bani, care ulterior erau rulate succesiv “în cascadă” prin alte circuite financiare fictive, în scopul spălării şi în final al obţinerii sumelor respective.
În urma verificărilor efectuate de anchetatori a rezultat că societăţile comerciale controlate de către Burcă Vitalie, Dmitriy Grigoryev şi Sergey Vassilyev şi care aveau un comportament fiscal disimulat de tip fantomăau facturat în mod fictiv anumite achiziţii şi prestări servicii şi către alte societăţi comerciale”, potrivit Mediafax.
Până la această oră, DIICOT nu a emis niciun comunicat de presă pe această temă. Vom reveni.