Mergi la conţinutul principal

Penuria de utilaje a lăsat străzile secundare nedeszăpezite la Brăila

• acesta ar fi motivul pentru care în cartiere nu s-a mai acționat la fel de eficient ca în iernile trecute • operatorii de salubritate au avut la dispoziție, în total, cam 63 de utilaje, mult mai puține decât în alți ani • spre comparație, în sezonul rece 2018 - 2019, parcul auto pentru deszăpezire număra 171 de utilaje • motivul ar fi că iernile blânde din ultimii doi ani i-au determinat pe proprietarii de utilaje - firme de construcții sau ferme agricole - să nu le mai închirieze operatorilor de salubritate care se ocupă cu deszăpezirea la Brăila, de teamă că vor rămâne cu ele blocate fără să aibă activitate

 

Dacă străzile principale din municipiu erau ”la negru” încă din noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce activitatea de deszăpezire s-a concentrat aproape exclusiv pe aceste artere, pe străzile secundare situația nu a fost nici pe departe atât de bună. Conform semnalelor primite de la cititori, dar și a situației observate pe teren de reporterii noștri, pe majoritatea străzilor din cartiere nu s-a trecut cu lama nici până duminică după-amiază, iar pe zăpada tasată sub roțile mașinilor s-au format deja făgașe, îngreunând foarte mult circulația.

S-ar putea spune că de data aceasta autoritățile locale au scăpat situația de sub control pe străzile din cartiere, eficiența intervențiilor fiind incomparabil mai mică decât în episoadele de iarnă din 2017 sau 2018, când s-a acționat intens nu doar pe străzile principale ci și pe cele secundare, inclusiv în cartierele periferice. Iar explicația pentru cele întâmplate pare să stea în numărul incomparabil mai mic de utilaje folosite în această iarnă, față de iernile trecute. După cum se știe, ar fi trebuit ca, de la 1 ianuarie, să intre în vigoare contractul cu Operatorul Unic de Salubritate, respectiv firma RER, însă, din cauza unui amănunt birocratic ce ține de colaborarea cu depozitul de deșeuri de la Muchea, procedura a fost amânată pentru 1 martie a.c. Prin urmare, la fel ca în anii trecuți, de activitatea de deszăpezire se ocupă și în această iarnă tot operatorii de salubritate care încă au contract cu Primăria. Fiecare face deszăpezirea pe sectorul lui de activitate, sub coordonarea Serviciului de Utilitate Publică, Administrare și Gospodărire Locală (SUPAGL) din cadrul Primăriei Brăila. Astfel, RER intervine în Hipodrom, Obor, Chercea, Braicata în Viziru, Buzăului, Centrul Vechi, iar ”Eco” SA în zona Brăilița, Progresul. Fiecare operator acționează cu utilaje proprii dar grosul intervențiilor se face  - sau cel puțin așa s-a procedat în iernile trecute - cu utilaje închiriate de la diverse firme sau operatori economici, în general de la firme de construcții și ferme agricole din tot județul. Anul acesta, conform datelor comunicate de primarul Marian Dragomir, s-a acționat, în total, pe toate sectoarele deservite de operatorii de salubritate, cu 16 sărărițe, 33 de tractoare și 14 buldoexcavatoare. Deci cu 63 de utilaje adunate de toți cei trei operatori.

Prin comparație, în urmă cu patru ani, mai exact pentru sezonul rece 2018-2019, s-au pregătit sute de utilaje, conform datelor prezentate la Colegiul Prefectural din toamna anului 2018. Astfel, Braicata avea la dispoziție, din parcul propriu și din închirieri de la terți, 75 de utilaje dotate pentru deszăpezire și 31 de utilaje pentru transportul zăpezii. ”Eco” se baza pe 40 de utilaje specifice și 12 utilaje pentru transportul zăpezii, iar RER pregătise 56 de utilaje specifice și 19 utilaje pentru transportul zăpezii. Deci un total de 171 de utilaje de deszăpezire - sărărițe, tractoare dotate cu lamă, buldoexcavatoare - și 62 de utilaje pentru transport zăpadă, respectiv încărcătoare frontale și camioane cu benă și remorcă.

Anul acesta, pe lângă faptul că utilajele de deszăpezire sunt incomparabil mai puține decât în anii precedenți, pentru utilaje de transport zăpadă nici nu s-ar fi mai făcut contracte de închiriere, potrivit unor surse din administrația locală. Așadar, grămezile de zăpadă din intersecții au toate șansele să rămână pe poziție până se topesc din cauze naturale!

 

Proprietarii de utilaje s-au ferit să le mai închirieze operatorilor de salubritate

De ce s-a ajuns la situația actuală? Directorul SUPAGL, Dumitru Munteanu, ne-a declarat că operatorii de salubritate au găsit foarte greu utilaje de închiriat în această iarnă. Asta deoarece firmelor care închiriază aceste utilaje nu li se plătesc și ore de staționare ci doar orele în care acționează efectiv. Utilajele contractate cu operatorii de salubritate trebuie puse la dispoziția acestora imediat cum începe ninsoarea. Dacă nu ninge, proprietarii stau cu utilajele blocate, fără a încasa niciun ban. Așa s-a întâmplat în ultimii doi ani, când a nins foarte puțin sau deloc, iar posesorii de utilaje nici nu le-au putut folosi pentru alte activități, nici nu au avut ce să deszăpezească. ”Datorită experienței din ultimii doi ani, când a nins foarte puțin, multe firme n-au mai fost dispuse să își închirieze utilajele. Mai ales că până în urmă cu câteva zile a fost o iarnă blândă și mulți fermieri din județ și-au putut continua activitatea pe câmp. Sunt și firme care colaborează cu constructorii podului peste Dunăre și și-au pus utilajele la dispoziție acolo. Din aceste motive, parcul auto pentru intervențiile la deszăpezire este mult mai redus decât în anii trecuți”, ne-a explicat directorul Munteanu.

Șeful SUPAGL a dat, totuși, asigurări că se va acționa în continuare pe străzile secundare din cartiere pentru ca și pe acestea să se poată circula în condiții bune. Astfel, potrivit lui Dumitru Munteanu, firma de salubritate RER acționa, ieri după-amiază, cu patru buldoexcavatoare în cartierele Obor, Hipodrom și ANL Lacu Dulce, și cu șapte tractoare cu lamă în cartierul Chercea, unde străzile ceva mai largi permit intervenția acestui tip de utilaj. Braicata acționa cu patru buldovexcavatoare în zona de blocuri din Viziru și Ansamblul Buzăului, iar ”Eco” avea pe teren șase buldoexcavatoare în Vidin, Progresul, Plantelor și Pisc.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro