Pensii de doi lei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pensii de doi lei

Pensie de doi lei. Asa poate spune despre pensia ei o batrina din comuna Viziru, judetul Braila si pe buna dreptate. Nu este doar o vorba, ci chiar realitatea. Vaduva primeste acesti bani ca pensie de urmas dupa sotul ei, care a lucrat o scurta perioada in detasamentele speciale. La cei aproape 70 de ani, Petrica Vasile, din satul Lanurile, comuna Viziru, spune ca traieste "pe datorie, de la o pensie la alta". Si cum, necum, se descurca, in conditiile in care mai beneficiaza si de o indemnizatie pentru persoane cu handicap, de circa 200 de lei. Batrina, de etnie roma, locuieste impreuna cu fiul si nora, ambii beneficiari ai venitului minim garantat, pensia, indemnizatia si venitul minim fiind singurele surse de trai ale familiei. Cu toate ca nimeni nu munceste, asta si pentru ca si fiul si nora batrinei au diferite probleme de sanatate, din camaruta femeii nu lipseste televizorul, conectat la antena satelit din curte. "Ma mai ajuta fiicele, am doua fete la casa lor", explica batrina. Petrica Vasile nu a lucrat niciodata, iar acum regreta ca ea si "mosul", cum ii spunea raposatului sot, nu au fost "oameni destepti", astfel incit sa-si asigure o pensie decenta la batrinete. "Mosul avea pensie din armata, a muncit acolo doi ani. In rest, mai lucra cu ziua pe la ferme si cinta la nunti cu acordeonul. N-am fost oameni destepti, sa stim ce sa facem ca sa avem si noi o pensie. Daca stiam ce ma asteapta la batrinete, munceam si zi si noapte", povesteste batrina. Dar cum regretele nu-i sint de nici un folos, Petrica Vasile trebuie sa faca fata bolilor si saraciei cum poate. "Sint bolnava cu inima. Imi cumpar medicamente pe datorie si dau banii la pensia urmatoare. Doar noaptea, doua - trei ore nu iau medicamente, in rest toata ziua trebuie sa le iau. Mai beau cite un ceai. Ce sa maninc? La boala mea trebuie sa tin regim. Dumnezeu are grija de mine", spune femeia.
Petrica Vasile nu este un caz singular in comuna Viziru, autoritatile locale avind in evidenta alte doua persoane cu pensie de 24 de lei.

Peste o suta de batrini braileni au pensii mai mici de 50 de lei

La nivelul municipiului si judetului Braila, sint, potrivit datelor de la Casa Judeteana de Pensii (CJP), 105 persoane cu pensii sub 50 de lei. "Sistemul de pensii functioneaza ca un sistem de asigurari de tip contributiv, in care nu se poate plati prestatia decit in masura stagiilor de cotizare si a contributiilor. Asta nu inseamna ca statul lasa pensionarul respectiv complet neajutorat in viata de zi cu zi. Trebuie tinut cont si de componenta asistenta sociala, care este semnificativa", precizeaza Stefan Sinpetru, directorul CJP Braila. Lista persoanelor aflate in evidenta CJP cu pensii sub 50 de lei a fost inaintata Directiei de Munca pentru efectuarea anchetelor sociale. "In urma verficarilor facute, peste 90% din aceste persoane s-a dovedit ca aveau si alte venituri pe linga pensie. Unii erau chiar instariti, au avut dintotdeana oi, pamint. Am gasit si situatii in care persoana avea pensie MAI sau de urmas MApN, care sint in evidentele altei case. Dar am gasit si persoane sarace, mai putine decit ne asteptam", a precizat Laura Tupea, directorul Directiei de Munca Braila. Dupa efectuarea anchetelor sociale, au fost facute propuneri in vederea acordarii de ajutoare pentru 15 persoane aflate in situatii dificile, cazurile fiind inregistrate in localitatile Ianca, Surdila Gaiseanca, Mircea Voda, Mihai Bravu, Sutesti, Stancuta, Marasu, Gemenele, Bertesti si doua chiar in municipiu.

In industrie, cea mai mica pensie e de 103 lei

Conform modului de calcul prevazut de Legea nr. 19 /2000, cuantumul pensiei este determinat pe baza punctajului mediu anual si este cu atit mai mare cu cit salariile si sporurile salariale cu caracter permanent incasate in perioada de activitate au fost mai mari. Astfel, din datele puse la dispozitie de CJP Braila reiese ca pensia minima de limita de virsta platita din bugetul asigurarilor sociale de stat pentru activitatea desfasurata in sectorul de stat este de 103 lei. Atit primeste un muncitor necalificat dupa aproape 10 ani si jumatate de activitate si un asistent personal, pentru aceeasi vechime. La polul opus se situeaza o persoana care a lucrat 49 de ani si care incaseaza o pensie de 4.588 lei. In sectorul agricol, pensionarii sint mai saraci. Cea mai mica pensie de limita de virsta platita din bugetul de stat este de 80 de lei. Aceasta a fost stabilita in cazul unei persoane care, initial, a fost inscrisa la pensie de invaliditate, iar activitatea desfasurata in sectorul agricol este de 2 ani. Cea mai mare pensie agricola la nivelul judetului Braila este de 647 lei, stabilita pentru o vechime in munca de 27 de ani.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro