Pelerinaj impresionant într-un peisaj de basm la Mănăstirea Voievodală Măxineni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pelerinaj impresionant într-un peisaj de basm la Mănăstirea Voievodală Măxineni

• aproximativ 2.500 de credincioşi au participat, duminică, la hramul Mănăstirii Măxineni • Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţia Sa Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, alături de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi • slujba religioasă s-a ţinut în altarul de vară, amenajat în curtea mănăstirii, iar pelerinii au asistat fără probleme, ramurile copacilor ţinând umbră • în plus, nici temperaturile nu au mai fost aşa mari, ca în alţi ani • a fost sfinţită pictura din biserica-paraclis

 

Primul hram al mănăstirii voievodale din Măxineni, după ce locaşul şi-a recăpătat splendoarea medievală în întregime, a strâns circa 2.500 de pelerini, duminică. Foarte mulţi copii şi adulţi, îmbrăcaţi în porturi populare, au luat parte la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi. Peisajul a fost unul de basm: copacii şi-au unit ramurile pentru a ţine umbră credincioşilor strânşi în faţa altarului de vară, amenajat în curtea mănăstirii, iar firele de iarbă de culoare verde crud împrăştiau în aer mirosul verii la câmpie. Cântarea bisericească a răsunat în liniştea zidurilor mănăstirii, iar seva credinţei a pătruns adânc în sufletele celor prezenţi.

Dar ziua de duminică nu a reprezentat doar primul hram al mănăstirii, după ce lucrările de restaurare s-au finalizat, ci a fost o zi cu atât mai specială, cu cât pictura din biserica-paraclis a fost sfinţită.

Trebuie precizat că manifestările liturgice şi pastoral misionare au debutat în ajunul sărbătorii, prin oficierea slujbei de priveghere. Acestea au continuat duminică, în ziua hramului. Sutele de maşini şi autocare parcate în apropierea locaşului de cult prevesteau numărul mare de credincioşi aflaţi în curtea mănăstirii. În ciuda numărului mare de participanţi, în zona altarului de vară domnea liniştea, astfel că Sfânta Liturghie a putut fi ascultată cu atenţie de către cei prezenţi. Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a împărtăşit copiii şi adulţii şi i-a binecuvântat. Într-un alt loc, oamenii s-au putut închina lui Dumnezeu, s-au miruit şi au luat agheasmă.

După terminarea Sfintei Liturghii, credincioşi s-au aşezat, răbdători, între gardurile jandarmilor, pentru agapa creştinească. Au fost pregătite circa 3.000 de pachete cu mâncare, după cum a informat Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ulterior, ÎPS Casian a mers în mănăstirea recent restaurată, însoţit de credincioşi, aceştia din urmă fiind extrem de impresionaţi de migăloasele detalii medievale respectate în totalitate de cei care s-au ocupat de lucrările complexe de reabilitare.

Şi pentru ca totul să se desfăşoare impecabil, fără incidente, la hram au fost prezente echipaje de poliţie, jandarmi, pompieri şi personalul medical al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Brăila.

Reamintim că Mănăstirea Măxineni, situată pe malul brăilean al Siretului, şi-a recăpătat în întregime splendoarea de altădată, după ce a zăcut în ruină timp de aproape o sută de ani. Restaurarea a început în urmă cu circa patru ani şi a fost finalizată în toamna lui 2017. Inclusiv pictura pereţilor interior este gata. Pentru reclădirea mănăstirii ctitorite în 1637 de voievodul Matei Basarab a fost nevoie de o investiţie de 10,12 milioane de lei, finanţată în proporţie de circa 94% cu fonduri europene nerambursabile, 5% bani proveniţi din bugetul statului şi 1% a fost contribuţia beneficiarului, adică Arhiepiscopia Dunării de Jos Galaţi. Atât stăreţia, cât şi biserica medievală au fost realizate impecabil de SC “Dedal Bahamat” SRL Galaţi, o firmă gălăţeană specializată în restaurarea monumentelor de arhitectură. Cele două construcţii sunt înconjurate de un zid de circa 2 metri înălţime, accesul în curtea mănăstirii făcându-se printr-o poartă din lemn masiv.

În prezent, la Mănăstirea Măxineni slujesc 11 călugări.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro