Pedepsele americane - mai aspre decit cele din Europa | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pedepsele americane - mai aspre decit cele din Europa

Centrul pentru Jurnalism Independent din Bucuresti a organizat, joi, seminarul cu tema ''Sistemul penitenciar in presa" care a fost sustinut de Alan Elsner, ziarist cu o experienta de 28 de ani in domeniu. Acesta este si autorul volumului ''Portile nedreptatii - Criza din penitenciarele americane''. Alan Elsner a discutat despre: sistemul penitenciar ca subiect de presa, surse de informare, femei si copii incarcerati. De asemenea, jurnalistul a facut o comparatie intre sistemul american si cel european si a prezentat particularitatile penitenciarelor din Romania, asa cum sint acestea vazute de organizatiile internationale.
La dezbateri au participat si ziaristi ai cotidianului "Obiectiv - Vocea Brailei". Cei prezenti au putut afla ca USA cheltuie foarte multi bani pentru penitenciarele proprii, suma reprezentind echivalentul costurilor pentru sustinerea trupelor americane in Irak. In ceea ce priveste pedepsele, acestea sint mai aspre decit in Europa. Asa se face ca auzim pe continentul european de pedepse maxime de 15, 25 sau 30 de ani in timp ce in USA exista situatii in care o persoana poate fi condamnata la 300 de ani inchisoare. In ceea ce priveste diminuarea pedepsei la jumatate pentru buna purtare, aceasta este larg raspindita la noi in timp ce pe continentul american mai putin. "Noi pedepsim aspru. In general, daca o persoana a primit 10 ani de inchisoare, 10 ani face. Referitor la pedeapsa cu moartea pe care inca o avem, va pot spune ca nu sint mai mult de 60 de executii pe an. Cele mai multe au loc in partea de sud, in state ca Texas, Oklahoma, Florida, unde exista mai mult conservatorism", a precizat Alan Elsner.
In cadrul seminarului a fost abordata si problema minoritatilor. Astfel, potrivit bazei de date existente in Ungaria, de exemplu, 60% dintre detinuti sint romi. Jurnalistii romani au spus ca intimpina dificultati atunci cind solicita sprijinul organizatiilor neguvernamentale care se ocupa de aceasta comunitate, in sensul ca liderii romilor au tendinta de a refuza existenta situatiilor nefavorabile de teama ca vor fi din nou stigmatizati. Alan Elsner a explicat ca singurul mod de a rezolva problemele este confruntarea cu realitatea, aceasta insemnind ca organizatiile neguvernamentale ale romilor trebuie sa accepte comunitatea cu bunele si cu relele ei.
Jurnalistul american a prezentat si date referitoare la numarul de persoane incarcerate din diferite tari raportat la 100 000 de locuitori. Astfel, in USA, 714 persoane dintr-o suta de mii sint inchise, in Rusia - 532, in Polonia - 209, in Romania - 180, in Ungaria - 165, in Marea Britanie - 142, in Franta - 91 si in Norvegia - 65. In Romania, numarul detinutilor a scazut in ultimii ani. Daca in 1992 erau 39 600 de persoane inchise, in 2001 - 48 267, in 2004 - 42 815 iar in 2006 - 35 420. Jurnalistul american Alan Elsner se afla in Romania pentru o perioada de 9 luni si sustine seminarii in Bucuresti, Iasi, Sibiu, Cluj, Constanta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro