Mergi la conţinutul principal
De Ziua Națională a Republicii Elene

Pe urmele grecilor din Brăila

• vineri, 28 octombrie, Comunitatea Elenă din Brăila a sărbătorit "Ziua marelui NU" - Zi Națională a Greciei • cu acest prilej, elevii participanți la eveniment au făcut un tur al edificiilor fondate de greci la Brăila - teatrul Ralli, Biserica Greacă, Moara Violatos, Gara Fluvială, Comunitatea Elenă și școlile grecești

 

"Ziua marelui NU/ 28 octombrie 1940" la Centrul Diversității Culturale - Muzeul Brăilei "Carol I".

Vineri, 28 octombrie, Comunitatea Elenă și grecii din Brăila au sărbătorit Ziua Națională a Republicii Elene. Manifestarea, găzduită de Centrul Diversității Culturale, a inclus o vizită la Secția Arheologie a Muzeului Brăilei, la Galeria "Gh. Naum" și la Galeria de Artă a Centrului de Creație, precum și un tur inedit al edificiilor grecești de la Brăila, începând cu Teatrul Ralli și terminând cu Moara Violatos.   

În deschiderea manifestării, Adrian Mavrochefalos, președintele Comnității Elene Brăila, le-a vorbit celor prezenți despre semnificația "Zilei marelui NU" (în greacă, "OHI") când, la 28 octombrie 1940, guvernul grec a respins, cu un NU hotărât, ultimatumul lui Mussolini, care pretindea libera trecere a trupelor italiene prin Grecia către "puncte strategice" nespecificate din interiorul țării.

În cadrul manifestării, a fost prezentată expoziția "Personalități grecești ale lumii antice", cu lucrări realizate de elevii școlii Gimnaziale Movila Miresii, coordonați de prof. Elena Salomeea Kaloxilos Moraru, artist plastic. De asemenea, au fost prezentate cugetări și date istorice, în lectura elevilor de la Școala Movila Miresii și Școala Gimnazială "Anton Pann" Brăila. Vizita la Secția Arheologie a Muzeului Brăilei "Carol I" a fost intermediată de managerul instituției, dr. Costin Croitoru, care le-a arătat copiilor vase grecești și alte obiecte vechi importate de geți din vechea Eladă

Sub genericul "Povești despre Brăila grecească", tot vineri, a fost vernisată Expoziția cu obiecte aparținând Comunității Elene Brăila și realizate la Cercul de Pictură al instituției, coordonat de prof. Elena Salomeea Kaloxilos Moraru. Au prezentat: Camelia Hristian, șef Serviciul Relații Publice, coordonatoarea Centrului Diversității Culturale, și Veronica Macri, secretar al Comunității Elene. Participanții la eveniment au vizitat apoi Galeria de Artă "Gh. Naum" și Galeria de Artă a Centrului de Creație Brăila, cu lucrări de pictură ale artiștilor de origine greacă, iar Ansamblul "Parnassos", coordonat de prof. Filippos Delviniotis, a prezentat nemuritoarele dansuri grecești.

"Ziua marelui NU" s-a încheiat cu vizitarea monumentelor și edificiilor emblematice ale Comunității Elene și ale Brăilei: Teatrul Ralli, Biserica Greacă, Comunitatea Elenă - școlile grecești, Gara Fluvială și Moara Violatos. Elevii de la Școala Gimnazială "Anton Pann" au fost însoțiți de Nicu Anton, mediator școlar, și prof. Violeta Gurcenco, iar elevii de la Școala Gimnazială Movila Miresii au fost însoțiți de prof. Camelia Costin.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro