Pe nervii cetăţenilor! Autorităţile locale au pierdut războiul cu capacele de canalizare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pe nervii cetăţenilor! Autorităţile locale au pierdut războiul cu capacele de canalizare

• pentru că firmele care au câştigat proiectele de reabilitare a unor artere importante din municipiu au folosit capace de fontă de cea mai proastă calitate, acestea produc un zgomot foarte puternic sub roţile maşinilor • în urma numeroaselor plângeri primite de la cetăţeni, CUP “Dunărea” - în calitate de administrator al reţelelor de apă şi canalizare - a încercat mai multe metode de fixare a capacelor • niciuna nu s-a dovedit a fi fiabilă, iar conducerea companiei de apă pare să se dea bătută în această problemă • locatarii bulevardului Dorobanţi se plâng că poluarea fonică este cauzată nu doar de capace ci şi de alţi factori, iar autorităţile nu iau nicio măsură, deşi zona este impozitată ca fiind de lux

 

Compania de Utilităţi Publice “Dunărea” Brăila pare să fi pierdut irevocabil războiul ca capacele de canalizare de proastă calitate montate în ultimul timp pe raza municipiului, în cadrul unor proiecte implementate de Primărie şi predate în administrarea furnizorului de servicii de apă şi canalizare. Pentru că firmele care au câştigat contractele pentru respectivele proiecte au folosit capace de fontă de proastă calitate, subţiri şi deformate, acestea se mişcă pe poziţie şi produc zgomote deranjante, care îi exasperează pe locatarii blocurilor învecinate. Problema durează de câţiva ani, mai exact de când s-au reabilitat bulevardul Dorobanţilor, porţiuni din Calea Galaţi sau Calea Călăraşilor, dar şi alte artere principale ori secundare din municipiu. După ce a preluat în administrare reţelele subterane de apă şi canalizare, inclusiv căminele aferente acestor utilităţi, CUP “Dunărea” a încercat diverse metode de fixare a capacelor de la suprafaţa carosabilului, astfel încât acestea să nu mai pocnească sub roţile maşinilor. Cea mai utilizată metodă a fost aplicarea unor manşoane de cauciuc, menite să reducă intensitatea zgomotelor. Acestea nu rezistau însă prea mult în trafic, motiv pentru care conducerea companiei anunţa, cu ceva vreme în urmă, că a găsit o soluţie specială pentru fixarea capacelor. Este vorba despre o răşină poliuretanică bicomposită importată din Franţa, ce părea a fi răspunsul la această problemă supărătoare. Nu a fost să fie însă! Directorul CUP “Dunărea”, Silviu Mangiurea, ne-a declarat, zilele trecute, că nici această răşină specială nu s-a dovedit a fi fiabilă. “Nu rezistă prea mult! Ne vom întoarce tot la metoda manşoanelor de cauciuc”, ne-a spus Mangiurea.

Pentru locatarii direct afectaţi de zgomotele produse de capacele de canalizare vestea nu poate fi decât una foarte tristă. Daniel M., un brăilean domiciliat pe bulevardul Dorobanţilor, aproape de intersecţia cu strada Şcolilor, se plânge de ani de zile de această problemă. “Cei de la Compania de Apă ne-au dus cu vorba că vor aduce nu ştiu ce capace speciale sau alt dispozitiv pentru eliminarea zgomotului capacelor, însă am rămas doar cu minciuni, amânări şi, într-un cuvânt, cu disconfort şi poluare fonică”, ne-a scris acesta, într-o sesizare trimisă pe adresa redacţiei.

 

O mulţime de probleme pe Dorobanţi

 

Cititorul nostru se plânge că, de fapt, poluarea fonică de pe bulevardul Dorobanţilor nu este cauzată doar de capacele de canalizare ci şi de tramvaiele care circulă pe căile de rulare aşa-zis modernizate, dar care produc vibraţii la fel de puternice ca şi vechile linii aşezate direct pe pământ. Totodată, disconfortul sonor este provocat şi de motocicliştii care fac noaptea curse turându-şi motarele la maxim, dar şi de găştile de indivizi care beau alcool pe domeniul public şi fac gălăgie până târziu, fără a fi deranjaţi de Poliţie sau Jandarmerie. Inclusiv autospecialele Poliţiei, Pompierilor sau Ambulanţei care nu par a avea intervenţii urgente dar pornesc semnalele acustice doar când trec prin intersecţii, ca să nu aştepte la semafor la fel ca restul participanţilor la trafic, se fac vinovate de poluarea fonică, în opinia cititorului nostru. În context, acesta se întreabă de ce locatarii unor artere precum Dorobanţi sau Călăraşi trebuie să plătească impozite mai mari decât în alte zone ale oraşului, din moment ce autorităţile nu se implică deloc în crearea condiţiilor de locuire corespunzătoare. “Cu siguranţă, autorităţile locale, Primăria şi Consiliul Local al oraşului purced foarte uşor la indexarea impozitelor pentru cei ce locuim în zona bulevardului, însă nu ţin deloc seama de nivelele mari de poluare fonică şi a aerului din zonă, fără să întreprină nici cele mai mici măsuri pentru reducerea acestora. Oare criteriile de încadrare pe zone a oraşului ţin cont de condiţiile reale de viaţă sau doar sunt tributare analizei după ureche, gen «Stai în Călăraşi/Dorobanţi, eşti cu bani, plăteşte!». E cazul să mai amintesc şi că suntem noaptea victimele tuturor celor care nu respectă legea - cea a liniştii publice - şi după ce ies de la numeroasele case de jocuri din zonă, în grupuri sau individual, urlă, beau, fac scandal şi mizerie, ore bune ca durată, fără ca nimeni din serviciile de poliţie - locală, comunitară, naţională - sau jandarmerie să intervină şi să îi amendeze?!”, se întreabă, retoric, cititorul nostru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro