Mergi la conţinutul principal

Pe cine irită legea care impune existenţa unei străzi 1 Decembrie 1918 în fiecare oraş

Partidul Popular Maghiar din Transilvania a cerut oficial, vineri, Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională şi să ridice excepţia de neconstituţionalitate împotriva legii care prevede obligativitatea denumirii unei străzi din fiecare oraş "1 Decembrie 1918", relatează Mediafax. Candidatul PPMT la Preşedinţie, Szilagyi Zsolt, susţine că legea respectivă "ţinteşte, fără echivoc, localităţile din Ţinutul Secuiesc".
"PPMT a depus o solicitare Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, prin care cere să sesizeze Curtea Constituţională şi să ridice excepţia de neconstituţionalitate împotriva legii care prevede obligativitatea denumirii «1 Decembrie 1918» a unei străzi din fiecare oraş. Conducerea PPMT este consternată vis-a-vis de faptul că, la 25 de ani după schimbarea de regim, autorităţile locale sunt obligate să denumească una din străzile localităţii pe care o gestionează «1 Decembrie», iar în amintirea Marii Uniri din 1918, sunt obligate să organizeze manifestări specifice de sărbătoare. Legea, adoptată de Parlament şi promulgată de preşedintele Traian Băsescu, ţinteşte, fără echivoc, localităţile din Ţinutul Secuiesc, fiindcă, în afară de acestea, aproape în toate oraşele din România există o stradă cu denumirea menţionată", a spus Szilagyi.
Potrivit acestuia, legea adoptată "are un efect negativ asupra normalităţii relaţiilor româno-maghiare, pentru că nu ţine cont de faptul că nu pentru fiecare cetăţean român data de 1 decembrie reprezintă o sărbătoare". "Această lege prejudiciază autonomia autorităţilor locale, prevăzută de Constituţie, pentru că dispune cu privire la denumirea străzilor şi cu privire la organizarea de manifestări locale, chestiuni asupra cărora ar trebui să decidă autorităţile locale", a afirmat candidatul PPMT la Preşedinţie.
Szilagyi a spus că PPMT a luat la cunoştinţă, cu părere de rău, de faptul că UDMR, partid aflat la guvernare, "nu a luat poziţie univocă în această chestiune şi nu a întreprins nimic pentru a împiedica punerea în aplicare a acestei dispoziţii care este jignitoare din punctul de vedere al comunităţii maghiare, iar, din punctul de vedere al Constituţiei României, este ilegală". "Mai mult, doi parlamentari ai UDMR, din neatenţie sau poate din convingere, au votat în favoarea proiectului de lege. Prin acest gest, au transmis alegătorilor mesajul că pentru ei nu este importantă demnitatea maghiarilor transilvăneni şi nici reprezentarea intereselor acestora", a conchis candidatul PPMT la Preşedinţie.

Ce spune legea

Potrivit unei legi iniţiate de către ministrul Apărării Mircea Duşa şi promulgate marţi de preşedintele Traian Băsescu, o arteră principală de circulaţie din fiecare oraş şi municipiu se va numi "1 Decembrie 1918".
Proiectul a fost depus de Mircea Duşa la Parlament, în februarie. În aprilie, acesta a fost adoptat de Senat cu 64 de voturi "pentru", 30 de voturi "împotrivă" şi trei abţineri. În 30 septembrie, Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul cu 315 voturi "pentru", niciun vot "împotrivă" şi 13 abţineri.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro