Cistigatoarea ambelor licitatii a fost SC "Titan Edilitara" SRL Braila, care s-a detasat considerabil de celelalte firme din intreaga tara care au participat. Stefan Fusea, managerul firmei care, cel putin in zona de bucatarie si spalatorie, a occidentalizat imaginea Spitalului Judetean de Urgenta, ne-a spus ca spatiul in care isi desfasoara activitatea este avizat atit de Autoritatea de Sanatate Publica, Directia Sanitar-Veterinara, in timp ce nici un spital din Braila nu are autorizatie sanitara de functionare. In plus, firma care asigura hrana bolnavilor internati in Spitalul Judetean Braila a obtinut atit certificarea privind managementul calitatii, cit si agrementarea speciala in domeniul asigurarii sigurantei alimentare, lucru foarte rar intilnit la firmele de alimentatie publica, dupa cum ne-a spus Stefan Fusea. "Sintem singura zona avizata sanitar dintr-un spital brailean si in mod cert, sintem recunoscuti atit in cadrul Ministerului Sanatatii, cit si in toate judetele, ai caror reprezentanti ne viziteaza, pentru ca sintem etalon pentru tot sistemul sanitar romanesc pentru ceea ce s-a realizat la Spitalul Judetean Braila. Din acest motiv, foarte multi reprezentanti ai spitalelor din tara s-au hotarit sa externalizeze si ei aceste servicii in spitalele lor, pentru ca s-au convins ce se poate face prin externalizare si prin atragerea capitalului privat intr-o activitate care este tangenta cu asigurarea sanatatii pacientilor, mai ales ca in sistem vin bani. Sistemul sanitar romanesc nu are, la ora actuala, bani aproape nici sa-si plateasca proprii salariati, are bani doar pentru salarii. Acum 2 ani, in campania electorala, actualii cistigatori ai alegerilor din Romania atit la nivel local, cit si la nivel national, au avut cap de afis externalizarea serviciilor, parteneriatele public-privat, angajarea banului privat in serviciile publice. Realizarea de investitii cu capital privat nu prea se regaseste, iar noi sintem pionieri in Romania - pe linga Spitalul Judetean din Braila, mai exista doar doua-trei spitale in tara care mai beneficiaza de asemenea investitii", a precizat Stefan Fusea.
Hrana pacientilor si spalarea rufelor - in limita bugetului alocat
De la preluarea serviciului de asigurare a hranei pacientilor din spital si a celui de spalatorie, firma "Titan Edilitara" a schimbat in totalitate zona destinata acestor prestatii. De la cazanele invechite, in care erau obisnuiti sa prepare mincarea bolnavilor sau cizmele pe care le foloseau linga masinile de spalat, acum, cei 200 de angajati ai spitalului, preluati de firmaTitan, lucreaza in conditii occidentale, utilizind cele mai performante utilaje in domeniu. In plus, atit bucataria, cit si spalatoria functioneaza dupa standarde europene, respectind toate circuitele impuse de legislatia sanitara, investitia in acordarea serviciilor respective fiind pentru 2500 pacienti, fata de 1200 paturi, cit este capacitatea Spitalului Judetean de Urgenta pentru ambele locatii. "In conditii normale, dupa normativele nationale si europene, la spalatoria spitalului ar trebui sa se spele cam 2 tone de rufe pe zi, iar noi am facut investitii la spalatorie pentru 6 tone. Sintem pregatiti sa spalam rufele de la toate spitalele din Braila aici, cit si rufele de la Spitalul Judetean Galati, care nu detine o asemenea investitie, dar spalam doar 700 kg, cit ne asigura spitalul si cit avem in contract", am mai aflat de la Stefan Fusea.
In conditiile unei permanente subfinantari, unitatile spitalicesti sint nevoite sa se intinda cit le este plapuma, chiar si atunci cind este vorba despre spalarea lenjeriei sau hrana pacientilor. Din alocatia de hrana de 5 - 6 RON pe zi in medie, pentru fiecare pacient internat, firma care asigura cele trei mese pe zi bolnavilor din Spitalul Judetean trebuie sa se descurce, astfel incit sa fie respectate valorile calorice, sa se acorde un meniu diversificat, din care sa nu lipseasca pestele sau carnea.
"Contractul cu Spitalul Judetean de Urgenta pentru hrana si spalatorie este de aproximativ 3 miliarde lei lunar, in functie de numarul de pacienti internati.
Din sumele respective, noi trebuie sa asiguram hrana, sa platim salariile, toate utilitatile, plus chiria catre spital pentru spatiile in care ne desfasuram activitatea. Spitalul are si un venit de la noi, pentru ca platim chiria pentru spatiile respective, in care noi am investit. In plus, prin contract, toate investitiile realizate pe banii nostri in spital, ramin ale unitatii, la finalizarea contractului", am aflat de la Stefan Fusea.
"Principalul vinovat este sistemul"
Desi la sfirsitul lui 2005 Spitalul Judetean de Urgenta nu avea nici o datorie fata de firma prestatoare de servicii pentru hrana si spalatorie, in primele 6 luni ale acestui an, datoriile s-au ridicat la aproape 10 miliarde lei. Aceasta, in conditiile in care, prin contractul incheiat intre parti, termenul maxim de plata a datoriilor este de 31 zile. In acelasi inscris exista si o clauza, potrivit careia, in situatia in care nu se face plata la termenul stabilit, cum este acum, prestatorul de servicii are dreptul sa diminueze nivelul prestatiilor.
"Este foarte posibil sa facem acest lucru acum, dar, ne-am luptat foarte mult pentru schimbarea calitatii serviciilor la hrana si la spalatorie; prin faptul ca sintem nevoiti sa dam mai putina mincare si sa spalam mai putin este posibil sa avem repercusiuni asupra prestigiului firmei pe care cu greu l-am capatat. Pacientii nu stiu acest lucru si pot trage concluzii ca firma presteaza servicii de proasta calitate, ceea ce nu este deloc adevarat.
Acesta este principalul motiv pentru care noi am facut eforturi sustinute pentru a mentine stacheta la baremul la care am ridicat-o. Noi vrem sa facem treaba asa cum am facut si pina acum si cum este stipulat in contract, dar fara finantare nu se poate" sustine Stefan Fusea.
Pe de alta parte, conducerea Spitalului Judetean de Urgenta depune eforturi sustinute pentru a face fata situatiei, in conditiile in care suma totala a datoriilor se mentine la 53 miliarde lei. Daca saptaminile trecute au fost platite facturile din luna octombrie 2005 pentru medicamente, in prezent se onoreaza alte restante, in functie de termenele acestora, printre care si cele pentru hrana si serviciul de spalatorie.
"La 30 iunie, datoriile contabilizate pentru hrana sint de 6,8 miliarde lei, din care 5,1 miliarde sint datorii scadente, iar pentru spalatorie, sint 2,35 miliarde lei, din care 1,69 miliarde lei datorii scadente", ne-a confirmat conducerea Spitalului Judetean de Urgenta.
Practic, unitatea spitaliceasca a platit lunar serviciile respective, dar, la jumatate din suma inscrisa in contract, in functie de bugetul existent. In aceste conditii, sumele s-au ridicat la aproape 10 miliarde lei, iar termenul de plata scadent, de 31 zile a fost depasit pentru o buna parte din restanta.
Din aceasta cauza, in ultima perioada, intre reprezentantii celor doua parti contractuale au avut loc mai multe intilniri, in care s-a cautat o solutie pentru depasirea situatiei existente.
"Eu nu fac o vina conducerii spitalului, dar cred ca principalul vinovat este sistemul, care nu reuseste sa-si finanteze costurile. Tragem un semnal de alarma, pentru ca toata lumea trebuie sa fie constienta de pericolul in care se afla sistemul sanitar si de faptul ca in spital sint oameni suferinzi, care, in mare parte, contribuie la sistemul national de sanatate o viata intreaga si cind ajung in spital, nu pot beneficia de un pat curat, de mincare, medicamente sau nu isi pot efectua o operatie in sistem de siguranta maxima.
Mi-am propus sa fac demersurile necesare atit la autoritatile locale, cit si la Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si chiar la Presedintie pentru ca este o problema a sistemului si trebuie sa se faca toate eforturile pentru a se gasi solutii" a concluzionat Stefan Fusea.
Potrivit legislatiei in vigoare, pentru finantarea hranei bolnavilor sau alte prestari de servicii nu se prea poate face mare lucru.
Noua Lege a Spitalelor prevede ca finantarea unitatilor sanitare se poate face, cu o cota parte din bugetul Consiliului Local sau cel al Consiliului Judetean dar numai pentru intretinerea cladirilor aflate in subordinea acestora. La Braila, Consiliul Judetean a finantat anul trecut Spitalul Judetean de Urgenta pentru investitiile facute la centralele termice din ambele locatii si din Sectia de Anestezie - Terapie Intensiva, iar in acest an, contribuie la construirea Spitalului de Boli Contagioase, unitate care va functiona in curtea Spitalului Judetean, pe Soseaua Buzaului. Pentru finantarea hranei bolnavilor nu exista insa temei legal, motiv pentru care spitalele sint nevoite sa se descurce in limita bugetului alocat, iar bolnavii, sa se multumeasca doar cu alocatia zilnica de 5 lei (RON), aprobata de actualii guvernanti.