Dupa retragerea reprezentantilor PRM, grupul ITS, condus de francezul Bruno Gollnisch, nu mai are decit 18 membri, dar este nevoie de cel putin 20 pentru alcatuirea oficiala a unui grup politic in PE.
"Parlamentul European constata ca grupul ITS nu mai indeplineste conditiile. In consecinta, este dizolvat cu efect imediat", a anuntat presedintele sedintei PE, britanicul Edward McMillan-Scott.
Anuntul a fost primit cu aplauze de catre majoritatea eurodeputatilor, fapt care a provocat un incident. Eurodeputatul austriac Hans-Peter Martin a reclamat ca, pentru ca s-a bucurat de dizolvarea ITS, a fost interpelat de francezul Jean-Marie Le Pen, care i-a adresat un gest obscen. "Este un gest inacceptabil", a spus Martin, cerind difuzarea inregistrarii suprinse de camerele de luat vederi din PE. "Este intolerabil sa faca un gest de o asemenea vehementa", a continuat el.
"Picatura care a umplut paharul a fost comparatia inacceptabila" facuta de Alessandra Mussolini "intre infractorii tigani si populatia Romaniei", a explicat la Strasbourg eurodeputatul roman Eugen Mihaescu, fost vicepresedinte al ITS.
"Nu ne simteam bine in acest grup", recunoaste Eugen Mihaescu, care se pronunta "impotriva modificarii frontierelor Europei" in timp ce colegii din formatiunea Vlaams Belang "doresc divizarea Belgiei".
"De altfel, nu dorim sa stam alaturi de persoane care comit fraude fiscale", acuza Mihaescu referindu-se la condamnarea, in august, a eurodeputatului britanic Ashley Mote pentru deturnarea ajutoarelor sociale.
In schimb, presedintele ITS, francezul Bruno Gollnisch, ii acuza pe colegii romani ca s-au retras "din ratiuni de politica interna", in contextul campaniei electorale pentru europarlamentarele din 25 noiembrie.
Liderul grupului socialist din PE, germanul Martin Schulz, a salutat din nou dizolvarea ITS. "Vestea buna este ca internationala ultranationalistilor nu mai poate utiliza banii contribuabililor europeni pentru promovarea xenofobiei si neofascismului", a reactionat eurodeputatul german.