Mergi la conţinutul principal

Pe 17 septembrie se da startul pensiilor private

Incepe reforma in sistemul de pensii. Toti salariatii cu virsta de pina in 35 de ani sint obligati ca pina in data pe 16 ianuarie, sa adere la un fond de pensii private. Pentru cei cu virsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani, aderarea este optionala. Semnarea documentelor incepe luni, 17 septembrie. Incepind din 2008, un procent de 2% din cele 9,5 procente care se vireaza in prezent, lunar, din salariu, catre bugetul de asigurari sociale de stat se va directiona automat catre fondul de pensii privat ales de fiecare dintre angajati. In decurs de 8 ani, contributia la pensia privata va creste cu 0,5% pe an, tot cu 0,5% urmind sa scada cea pentru pensia de stat. Astfel, in 2016, salariatii vor plati 6% catre pensia privata si 3,5% catre pensia de stat.
Potrivit datelor furnizate de conducerea Casei Judetene de Pensii Braila, in judetul nostru 50.000 de salariati urmeaza sa subscrie la unul dintre fondurile acreditate. La nivel national se estimeaza ca, in primul an de functionare, vor exista circa 2,8 milioane de salariati cu virsta de pina-n 35 de ani inscrisi la fondurile de pensii private. La acest numar se adauga si persoanele cu virste cuprinse intre 35 si 45 de ani, ceea ce duce la un numar total de 3,5 milioane de persoane. La un salariu mediu brut de 1.600 de lei, cit se estimeaza a fi in 2008, si la o contributie de 2% din salariu (32 de lei, adica aproximativ 10 euro pe luna), suma totala pe care cei aproximativ 3 milioane de viitori cotizanti o vor plati catre fondurile de pensii private va fi de peste 350 milioane de euro. In 2012, cind contributia la pensia privata va fi de 4%, iar salariul mediu brut de circa 2.000 de lei, suma totala va sari bine de 1 miliard de euro pe an, iar in 2016, contributia totala a salariatilor la fondurile de pensii private va fi de peste 3 miliarde de euro pe an.

Aproape 20 de companii se vor bate pentru pensiile private

Pina joi, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a autorizat nu mai putin de 14 companii care vor activa in sectorul pensiilor private obligatorii, majoritatea nume foarte cunoscute nu doar pe plan national, ci si mondial. Este vorba despre ING, Aviva, Allianz-Tiriac, Omniasig, Interamerican, Prima Pensie, AIG, BT Aegon, Generalii, BRD, OTP, BCR, Bancpost si KD Fond de Pensii. Ieri, au fost autorizate si companiile: AG2R Fond de Pensii, Marfin Fond de Pensii si MKB Romexterra Fond de Pensii, ca administratori pe segmentul pensiilor obligatorii.
Totodata, CSSPP a autorizat prospectele schemelor de pensii ale fondurilor administrate de cele trei companii, respectiv Alfa Fond de pensii administrat privat, Marfin Fond de pensii administrat privat si Fondul de pensii administrat privat Fiducia. De asemenea, a fost aprobat si actul individual de aderare, anexat fiecarui prospect.
Autoritatea de reglementare si-a mai dat avizul pentru Fondul de Pensii Administrat Privat KD, administrat de KD Fond de Pensii, precum si pentru brokerii de pensii private AG2R Alfa Consult Broker de Pensii Private si Contacts Broker de Pensii Private.
"CSSPP va analiza, in urmatoarele saptamini, dosarele depuse spre autorizare pentru 3-4 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II), numarul acestora urmind sa ajunga, astfel, la 16-17", a apreciat presedintele CSSPP, Mircea Oancea.
Toate aceste fonduri tintesc cote importante de piata, iar cel putin 5 dintre ele vor sa devina lideri. Este vorba despre ING, Aviva, Allianz-Tiriac, AIG si BCR. Alte citeva vor o cota de piata de 10-15% fiecare, iar restul, de minim 5%. Tintele pe care si le-a propus fiecare dintre cele 18 companii care si-au anuntat intrarea pe acest segment duc la un total ce depaseste de vreo 2 ori numarul total de contribuabili posibili. Prin urmare, vor exista destule fonduri care nu-si vor atinge cu siguranta tintele propuse.

Minim 50.000 de cotizanti pentru a functiona

In ceea ce priveste un eventual faliment al acestor fonduri, administratorii autorizati de CSSPP au spus ca fondurile de pensii private nu risca acest lucru, contributiile fiind garantate. Fondurile sint monitorizate si controlate de CSSPP. Pentru a functiona, un fond de pensii privat trebuie sa aiba minim 50.000 de membri dupa primii 3 ani de functionare. Unii experti din domeniu considera ca, dupa citiva ani, unele dintre fonduri se vor retrage, urmind ca pe piata sa ramina cam jumatate dintre cele avizate initial. Chiar si in aceasta situatie, clientii fondurilor care se vor inchide nu vor pierde banii cotizati pina atunci, ci ii vor putea transfera la un alt fond.

Mii de agenti invadeaza piata braileana a pensiilor private

Mii de agenti de pensii si de brokeri vor lucra pentru aceste fonduri pentru a atrage cit mai multi salariati cotizanti. Specialistii au apreciat ca potrivit numarului de acreditari acordate, in acest moment exista cite un agent la mai putin de 20 de salariati. Asadar, daca pina acum salariatii erau obisnuiti sa ia in calcul doar pensia de stat, de acum inainte se pot gindi la inca doua variante: pensiile private si cele facultative. Astfel, sistemul de pensii va fi structurat pe 3 piloni: I - sistemul public de pensii (pensia de stat), II - pensiile private administrate de stat, III - pensiile facultative administrate de societati private. Primele care au intrat in vigoare au fost pilonul I si pilonul III, iar de luni incepe subscrierea si la pilonul II. Cei care nu vor subscrie la pilonul II de pensii pina in data de 16 ianuarie, vor fi distribuiti aleatoriu de catre Institutia de Evidenta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro