Primăria Brăila a reacţionat în urma articolului publicat în ediţia de ieri a cotidianului nostru, în care semnalam situaţia existentă pe Str. Plevna, nr. 395, unde un teren abandonat de ani de zile a devenit o adevărată haldă de gunoi plină de şerpi şi şobolani care, noaptea, ajung în curţile vecinilor. Locatarii străzii ne-au informat că terenul în cauză aparţine Primăriei Brăila, care nu s-a mai interesat de el de ani de zile. Tot locatarii ne-au spus că au făcut numeroase sesizări către autorităţile locale, fără niciun rezultat. Sau, după cum ne-a declarat brăileanca Mariana A., printr-un răspuns trimis prin e-mail, primarul Simionescu i-ar fi spus că "nu o interesează pe ea ce statut juridic are terenul" şi, dacă vrea să nu se mai arunce gunoaie acolo, să stea de pază.
Ieri, primarul Aurel Simionescu ne-a declarat că nu a formulat niciodată un astfel de răspuns. "Eu nu am trimis un astfel de e-mail. E posibil ca un alt funcţionar din Primărie să fi dat răspunsul în cauză, însă eu personal nu am cunoştinţă de aşa ceva". Edilul-şef ne-a mai informat, tot ieri, că a trimis-o la faţa locului pe viceprimarul Doiniţa Ciocan, pentru a vedea exact despre ce este vorba. "Vrem să ştim ce presupune o acţiune de igienizare a acestui spaţiu, ce suprafaţă este acolo şi ce destinaţie i s-ar putea da pe viitor, pentru a se evita depozitarea deşeurilor de către locatarii zonei", ne-a declarat primarul. Acesta nu exclude varianta ca pe terenul în cauză să se construiască un bloc ANL. "Variante sunt, fie pentru o construcţie administrativă, fie pentru o valorificare către cineva interesat să îşi construiască o locuinţă acolo, fie, de ce nu, pentru un bloc ANL. Dacă s-ar construi un astfel de bloc, apartamentele ar fi vândute cu credit ipotecar către cei interesaţi, pentru că zona este foarte bună, în centrul oraşului, şi probabil că va fi cerere mare", a mai precizat Simionescu.
Potrivit informaţiilor oferite de locatarii străzii Plevnei, pe terenul respectiv, în suprafaţă de circa 700 metri pătraţi, a existat cândva o casă foarte trainică şi frumoasă, care a aparţinut familiei unui fost amiral. După revoluţia din decembrie 89, casa şi curtea înconjurătoare au fost cumpărate de omul de afaceri Mihai Manea, patronul firmei "Tracon". Acesta ar fi demolat clădirea şi a recuperat cărămida, pentru o construcţie ridicată în altă zonă a oraşului. Ulterior, aspect confirmat de autorităţile locale, Manea a făcut un schimb de terenuri, la începutul anilor 2000, cu Primăria, în locul celui de pe Plevnei primind o porţiune din bulevardul Independenţei, care avea să facă obiectul unui adevărat scandal, după ce "Tracon" a vândut-o firmei "Lukoil", ce intenţiona să ridice acolo o benzinărie.
Din păcate, pe raza municipiului Brăila mai există şi alte terenuri aflate în prezent în proprietatea Primăriei, care sunt lăsate neîngrijite de ani de zile. O astfel de locaţie ne-a fost semnalată de un cititor pe Str. Liviu Macedonescu, în zona Kaufland.