Mergi la conţinutul principal

Pavimentul de toată jena din Piaţa Traian mai are de aşteptat până intră în reparaţii

• au fost alocaţi banii necesari, însă lucrările nu pot începe până când nu se finalizează reabilitarea fântânii arteziene • această operaţiune trebuia să fie gata până la jumătatea lunii septembrie, însă până în noiembrie nu prea sunt şanse...

 

Deşi plăcile de marmură sparte sau lipsă dau o imagine dezolantă Pieţei Traian, situată în “zona zero” a Brăilei, şansele ca pavimentul să fie reabilitat până la sfârşitul acestui an sunt aproape nule. Asta deşi, astă primăvară, Primăria anunţa că a alocat o sumă importantă de bani - 2,4 milioane de lei - pentru o astfel de operaţiune. A trecut primăvara, a trecut vara, am ajuns deja la jumătatea toamnei, fără ca lucrările să înceapă. Întârzierea are, totuşi, o explicaţie, potrivit oficialilor Primăriei, care spun că refacerea pavimentului Pieţei Traian nu poate fi demarată până când nu sunt gata lucrările de reabilitare a fântânei arteziene. După cum se ştie, fântâna - unul dintre cele trei monumente istorice din Piaţa Traian, lângă Ceasul Turn şi bustul lui Traian -, a intrat în reabilitare încă din luna martie a acestui an. Mai exact, pe 14 martie Primăria a emis ordinul de începere a lucrărilor, contractul în valoare de 565.729 lei, cu TVA, fiind atribuit, în urma unei licitaţii, firmei “Oraexactă Systems” SRL Oradea. Aceasta s-a angajat să refacă elementul sculptural din metal al fântânii, care a fost demontat şi dus la un atelier specializat, în vederea efectuării de tratamente mecanice, sablării şi replicării părţilor lipsă. Lucrarea are termen de finalizare şase luni, deci pe la jumătatea lui septembrie ar fi trebuit să fie gata, însă, ca de obicei, se va întârzia cu cel puţin o lună şi jumătate. Abia prin noiembrie ar putea fi închise lucrările, potrivit conducerii Primăriei. La ora actuală, abia se finalizează refacerea părţii metalice, iar în zilele următoare ar trebui să înceapă lucrările la cuva fântânii. Lucrări care, la rândul lor, ar fi fost întârziate de operaţiunile de descărcare arheologică a terenului.

Cert este că până când nu se finalizează reabilitarea fântânii nu se va începe refacerea pavimentului Pieţei Traian. “Ca să fie pusă pe poziţie partea metalică a fântânii arteziene, va fi nevoie de utilaje foarte grele care să intre în zonă, deci nu are rost să începem să schimbăm plăcile de marmură din paviment, până când nu se finalizează lucrările la fântână”, ne-a explicat primarul Marian Dragomir. Acesta spune că dacă fântâna va fi gata în luna noiembrie, aşa cum se preconizează, se va putea începe lucrul şi la paviment, atât timp cât temperaturile nu vor scădea sub 5 grade Celsius. Reamintim că Primăria a prevăzut suma de 2,4 milioane lei noi (24 miliarde de lei vechi n.n.) pentru această lucrare de care se va ocupa Divizia de Reparaţii Stradale din cadrul SUPAGL, astfel că nu se va mai pierde timp preţios cu organizarea unei licitaţii pentru încredinţarea contractului.

Pavimentul va fi făcut tot din plăci de marmură, aşa cum este la ora actuală. Conducerea Primăriei ar fi vrut să folosească plăci de granit, însă spune că nu se poate acest lucru, deoarece, fiind vorba de Centrul Vechi al Brăilei, trebuie utilizate aceleaşi materiale care sunt în prezent pe poziţie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro