Patru spectacole de mare clasa in cea de-a treia zi de festival | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Patru spectacole de mare clasa in cea de-a treia zi de festival

In cea de-a doua zi de festival, pe scenele brailene s-au jucat patru spectacole, unul mai bun decit celalalt. A fost o misiune grea sa alegi ce sa vezi. La sala mare, de la ora 18.30, s-a jucat "In numele victimei", spectacol al Teatrului "Metropolis" Bucuresti. De la ora 19.00, la sala Studio, actrita Cristina Casian a prezentat piesa "Amalia respira adinc", regizata de Mariana Camarasan, iar de la ora 20.30, la Centrul Cultural pentru Tineret, Teatrul Tineretului din Piatra Neamt a venit cu spectacolul lui Radu Afrim, "Povestiri despre nebunia (noastra) cea de toate zilele". Evenimentele au continuat cu spectacolul de la Clubul festivalului, "Marea iubire a lui Sebastian", realizat de Rodica Mandache si Marius Manole, cu sprijinul a trei studenti de la Universitatea Hyperion. Salile au fost neincapatoare, semn ca brailenii sint dornici de spectacole de calitate, care sa-i provoace sa gindeasca.

S-a ris cu lacrimi - "In numele victimei"

In sala mare s-a ris in hohote si s-a aplaudat la scena deschisa reprezentatia "In numele victimei", a dramaturgilor rusi Vladimir si Oleg Presniakov, sustinuta de Teatrul "Metropolis" din Bucuresti. O comedie savuroasa, o analiza ironica si subtila a realitatii, jucata excelent. Un spectacol in care se vorbeste despre absurdul situatiilor cotidiene, despre frica de a-ti trai viata, despre abandonarea in situatii care te fac sa fii o victima si despre optiunea de a-ti cistiga existenta ca victima.
Tinarul Valea, Marius Manole, este in primul rind victima singuratatii in doi traita de parintii sai. Fiecare da vina pe celalalt pentru esecurile personale si toate frustrarile se "sparg" in capul odraslei. Valea, dupa ce 30 de ani a trait ca victima a parintilor sai, nu vede alta solutie decit sa-si cistige existenta ca victima perpetua in reconstituirile politiei. Asa s-a obisnuit, sa se joace cu moartea si pare ca-i e frica de viata. Gagurile, replicile cu doua sensuri, glumele s-au tinut lant. Monologuri stralucitoare care te faceau sa rizi in hohote sau te puneau pe ginduri. Razvan Vasilescu a fost aplaudat in numeroase rinduri la scena deschisa. Deliciul publicului l-a constituit si cintecul japonez interpretat de Dana Dogaru, cintec compus de Ada Milea. Spectacolul a strins in aceeasi reprezentatie nume mari, precum Razvan Vasilescu, Dana Dogaru sau Marius Manole alaturi de tineri talentati, care au inceput deja sa puna bazele unor cariere de succes: Vlad Logigan - Verhuskin, Scenaristul, Elias Ferkin - Zachirov, Bucatarul, Xing Elena Ling - Liuda, Gabi Costin - Sergentul, Ospatarul, Iulia Colan - Chelnerita, Femeia de serviciu, Manager restaurant, si Costel Bojog - Doljanskii.
Despre Marius Manole se poate spune ca si in acest spectacol si-a facut treaba excelent, asa cum o face chiar de la debutul carierei sale, fara nici un fel de rabat, indiferent daca rolul e mare sau mic. De subliniat aprecierea unei jurnaliste de la "Atac on-line", referitoare la acest spectacol si la prestatia lui Marius Manole. "Interpretarea acestui tinar actor te lasa cu gura cascata pentru ca reuseste sa fie firesc. E un actor “total”, pe care nu pot sa-l asociez cu nici o alta mare figura a teatrului romanesc. E unic. Se vede ca nu vrea sa imite, nu o face nici macar inconstient, desi te-ai fi asteptat la asta, avind in vedere numele mari cu care a lucrat si de la care ar fi putut sa imprumute macar o stare. De asemenea, cind se afla pe scena, nu vad nici urma de modestie la el, nici teama ca s-ar putea pierde", a scris Rozana Mihalache.

"Marea iubire a lui Sebastian" - o mare surpriza oferita de Rodica Mandache si Marius Manole

Tot ieri, la Clubul festivalului a avut loc o reprezentatie care l-a avut in prim plan pe Marius Manole, alaturi de o alta stea a teatrului romanesc, Rodica Mandache. Spectacolul recital "Marea iubire a lui Sebastian" a fost considerat de critici o mare surpriza. "A fost o surpriza de calitate, nu pentru ca am fi avut vreo indoiala in privinta valorii interpretilor, Rodica Mandache si Marius Manole, ajutati de trei tineri de la Universitatea Hyperion, ci pentru ca ne-am gasit in fata unui spectacol in toata puterea cuvintului. Scenariul doamnei Mandache, inspirat din jurnalul actritei Leni Caler, care a fost "marea iubire a lui Sebastian", ne-a transportat cu delicatete, eleganta, discretie, in intimitatea unei relatii care s-a bazat, dincolo de toate, pe respect reciproc si prietenie. Spectacolul recital sustinut in atmosfera lui calda si calma de muzica de epoca si muzica clasica atit de admirata de Sebastian, ne-a vorbit in cele din urma despre conditia actorului, despre alchimia creatiei literare si teatrale, cei doi artisti punind in relatia lor de iubire multa meditatie pe aceste teme. A fost un regal pentru care toti cei de fata le-am multumit si i-am imbratisat undeva tirziu, spre miezul noptii", a spus criticul de teatru si directorul festivalului, Doina Papp.
Spatiul de la Clubul festivalului a fost de-a dreptul neincapator pentru numarul mare de spectatori care au dorit sa vada acest spectacol. In final, pentru a numai fi derajata reprezentatia, s-a jucat cu usile inchise.
Din acest motiv, organizatorii au invitat spectacolul, pe protagonistii sai, sa vina sa mai joace odata la Braila, intr-un spatiu in care sa poata fi vazut de cit mai mult public.

Expozitie de crochiuri si fresce

In foaierul Teatrului "Maria Filotti" a fost organizata expozitia de crochiuri si fresce semnate de teatrologul Alina Sandra. Cele opt crochiuri au ca subiect silueta umana, iar cele 13 fresce au in prim plan chipul uman. Alina Sandra a absolvit in 2005 Facultatea de Teatru Bucuresti, sectia teatrologie.
Prima expozitie personala, "Expresii", a fost vernisata in iunie 2008, la Biblioteca Judeteana "Panait Istrati" Braila. In iulie 2008 si-a organizat a doua expozitie personala la Teatrul "Jean Bart" din Tulcea, intitulata "Desenul teatral". De asemenea, a realizat si ilustratiile volumului de versuri "Poezii fara nici un fel de poezie".

Balcanii - butoiul cu pulbere in viziunea teatrului din Brasov

Astazi, de la ora 18.30, in sala mare se va juca "Mica trilogie a mortii", prezentata de Teatrul Dramatic din Belgrad - Serbia. De la ora 19.00, la sala Studio, in sectiunea "Sebastian" se prezinta spectacolul "Femei, femei", dupa Mihail Sebastian, in regia Rodicai Mandache. La Centrul Cultural pentru Tineret, Teatrul "Sica Alexandrescu" Brasov vine cu piesa "Butoiul cu pulbere" in regia lui Cristi Juncu.
De la ora 11.00, la Teatrul "Maria Filotti" are loc spectacolul lectura, in regia lui Radu Nichifor, "Hotel Europa" de Goran Stefanovski, iar de la ora 12.00 este organizat colocviul "Balcanii intre pitoresc si realitate", moderat de directorul festivalului, Doina Papp, si de criticul de teatru Claudiu Groza.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro