Mergi la conţinutul principal

Patru porci sacrificaţi pentru Crăciun aveau trichineloză

Brăilenii au început să conştientizeze importanţa efectuării examinării trichineloscopice a cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în gospodăria proprie. Cel puţin asta reiese din statisticile întocmite de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila, care consemnează faptul că, în luna decembrie 2014, crescătorii particulari au adus pentru examinare 2.314 probe provenite de la porcii sacrificaţi în gospodării. În decembrie 2013, fuseseră aduse la laboratoarele veterinare 1.797 de probe. Se observă deci o creştere cu 22,35% în 2014, faţă de 2013. Din păcate, în decembrie 2014, au ieşit pozitiv patru mostre, trei de la porci crescuţi în semisălbăticie, în Insula Mare a Brăilei, şi unul de la un exemplar crescut într-o gospodărie din satul Corbu Nou, comuna Măxineni. Carcasele porcilor depistaţi pozitiv cu trichineloză au fost confiscate şi incinerate de către inspectorii DSVSA.
În mod normal, crescătorii care au deţinut respectivele suine ar fi trebuit despăgubiţi, cu valoarea la preţul pieţei a carcaselor distruse. Aceştia n-au primit, însă, niciun ban, pentru că animalele nu fuseseră crotaliate şi înregistrate în baza de date a DSVSA. Este vorba, mai exact, de Sistemul Naţional de Indentificare şi Înregistrare, aplicaţie ce constă în stocarea într-o bază de date, la nivel naţional, a tuturor informaţiilor legate de identificarea şi mişcarea animalelor.
Pentru bovinele şi porcii din gospodăriile populaţiei, gestionarea şi administrarea datelor se face obligatoriu de către medicii veterinari de liberă practică concesionari.
Crescătorii nu trebuie să plătească decât crotaliile care li se pun animalelor pe ureche, valoarea acestora situându-se, în medie, în jurul valorii de 5 lei, în cazul bovinelor, şi 0,6 - 1 leu, în cazul suinelor. Manopera este decontată de stat, doar dacă înregistrarea se face în maxim 2 luni de la fătare, pentru purcei, şi maxim 20 de zile de la fătare, pentru viţei. Dacă se depăşeşte termenul legal, proprietarii trebuie să plătească 20,8 lei/cap bovină şi 4,55 lei/cap porcină. Dacă toate aceste condiţii sunt îndeplinite, crescătorii pot fi despăgubiţi legal, în cazul în care, după sacrificare, porcii se dovedesc a fi purtători ai parazitului trichinella spiralis. În caz contrar, statul nu dă nicio despăgubire, iar carnea este oricum distrusă. Asta deoarece parazitul trichinella spiralis se poate transmite la om, provocând trichineloza, o boală ce poate fi mortală.
Crescătorii care vor să vândă porcii crescuţi în popria gospodărie trebuie să solicite medicului veterinar de liberă practică emiterea unui formular de mişcare, document în care sunt trecute datele animalului, ale actualului şi viitorului deţinător. Fără completarea acestui formular, vânzătorul nu primeşte nicio despăgubire, dacă taie porcul şi descoperă că acesta fusese purtător de trichinella.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro