Patru organizaţii neguvernamentale protestează faţă de modul de alegere a conducerii CSM | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Patru organizaţii neguvernamentale protestează faţă de modul de alegere a conducerii CSM


Agenţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia Pro Democraţia, Centrul de Resurse Juridice şi Transparency International România susţin că noul preşedinte al CSM, Florica Bejinaru, ar fi trebuit să se abţină în a-şi depune candidatura, deoarece a recunoscut public că a colaborat cu Securitatea.

Astfel, Alianţa pentru Statul de Drept, formată din Active Watch- Agenţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia Pro Democraţia, Centrul de Resurse Juridice şi Transparency International România, atrage atenţia asupra modului în care s-a desfăşurat şedinţa de alegeri a noii conduceri a CSM, precum şi asupra rezultatului acestui vot.

În acest sens, ONG-urile susţin că deşi legea nu prevede în mod expres, pentru a putea alege în cunoştinţă de cauză, candidaturile pentru posturile de conducere din CSM, precum şi proiectele de management, ar fi trebuit depuse înainte de şedinţa Consiliului şi nu în timpul desfăşurării ei. "Altminteri se creează impresia de neseriozitate a candidaţilor precum şi lipsei de interes a votanţilor în ceea ce priveşte viziunea asupra reformei sistemului judiciar; precizăm că acest mod de lucru s-a petrecut în fiecare an", se arată într-un comunicat semnat de toate cele patru ONG-uri.

De asemenea, Alianţa pentru Statul de Drept consideră că Florica Bejinaru ar fi trebuit să se abţină în a îşi depune candidatura la preşedinţia CSM, chiar dacă deţine un verdict de necolaborare cu Securitatea ca poliţie politică, câtă vreme a recunoscut public că a colaborat cu aceasta. În sprijinul acestei poziţii, ONG-urile citează mai multe pasaje de lege în care se prevede că "nu pot fi aleşi membri ai CSM judecătorii şi procurorii care au făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau au colaborat cu acestea", fără a se face, însă, trimitere la poliţia politică. În final, organizaţiile mai susţin că înăsprirea condiţiilor de integritate ar fi trebuit să o oprească pe Florica Bejinaru să îşi depună candidatura, precum şi pe membrii CSM să o voteze.

SoJust, AMR şi UNJR au criticat, de asemenea, alegerea Floricăi Bejinaru, din cauza acuzaţiilor privind colaborarea cu Securitatea.
Florica Bejinaru a fost acuzată de colaborarea cu fosta Securitate, ea primind iniţial un verdict de la CNSAS în acest sens, care apoi a fost schimbat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro